28.11.2014

Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: Конгоанските власти и международната общност да отговорят с действия на силните послания на д-р Муквеге за защита на жените от насилие

Членовете на Делегацията на Европейския парламент в Съвместната парламентарна асамблея ЕС-АКТБ проведоха среща носителя на наградата „Сахаров” за тази година за ангажимента му към жените, жертви на сексуално насилие в ДР Конго д-р Денис Муквеге. Сексуалното насилие се използва като средство за водене на война в много страни по света и присъждането на тази награда е силен сигнал за вниманието на международната общност към проблема.

 

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел, която беше ръководител на Мисията на ЕС за наблюдение на изборите в ДР Конго през 2011 г., изрази очакването си наградата да действа като катализатор на действия не само за конгоанските власти, но и за международната общност, така че да се постави „червена линия” пред употребата на изнасилването като средство за водене на война.

 

"Образованието и правосъдието наистина са ключовите елементи в борбата срещу сексуалното насилие. Аз бих добавила и солидарността между жените. Жените, които са достигнали до отговорни постове, особено в политиката, трябва да работят за каузата за защита правата на жените и по-голямото им присъствие в процесите на взимане на решения”, заяви Мария Габриел от ГЕРБ.

 

Тя постави пред д-р Муквеге и въпроса за приноса на мъжете към грижите, осигурявани от болница „Панци” в източната част на ДР Конго, тъй като правата на жените са по-добре защитени чрез участието на мъжете. Носителят на наградата „Сахаров” подчерта в отговор, че цялото конгоанско общество трябва да се мобилизира за положителна промяна и че изнасилването, включително при двойки, вече не може да се счита за приемлива практика.

 

„Необходимо е прилагане на съществуващите правни разпоредби в цялост с оглед ефективната борба със сексуалното насилие. Разполагаме с добри правни текстове, трябва само сърце и воля да бъдат приложени по възможно най-добрия начин, за да защитим жените”, добави в заключение българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел.

 

 

 

< Назад