22.05.2023

Мария Габриел: Вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство

Медия: снимка: БТА

Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала". Това обяви
номинираната за министър-председател от ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред президента Румен Радев. Тя посочи, че вижда много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост.

Мария Габриел уточни, че различията с БСП са станали явни на много ранен етап. Водейки разговорите с другите партии обаче е станало ясно, че може да се намерят обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство, което да поставя приоритет хората и евроатлантическата ориентация.

Габриел обясни, че в последните 48 часа е станало ясно, че може да има основа на стабилно правителство от разговорите на първата и втората политическа сила. "С взаимни отстъпки в името на една цел - България да има редовно правителство, с ясни принципи, цели и отговорности", коментира тя.

Мария Габриел информира президента, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се съгласили, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Има съгласие да се излъчва министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип, законодателна и управленска програма, много ясно заявени отговорности.

< Назад