17.01.2015

Цецка Цачева: За реформа в съдебната система трябва промяна в Конституцията

Медия: „На светло“ на Нова телевизия

Водещ: Председателят на българския парламент Цецка Цачева, в първото й телевизионно интервю за 2015 г. Как се чувствате втори път на постамента на председателското място в парламента?
Цецка Цачева: Да, такава е архитектурата на пленарната зала, че председателското място е малко по-високо от останалите работни места в пленарната зала, но в никакъв случай не гледам на него като постамент, защото за мен „постамент“ е свързано не с действащо, не работещо, а статично позициониране на някой някъде, докато работата е много динамична, макар и на едно стъпало по-високо от останалите места.
Водещ: Да, обаче това е гледна точка от високо. В киното тя позволява да погледнеш нещата малко по-общо. Харесва ли ви гледката в българския парламент в момента?
Цецка Цачева: По въпроса за гледната точка – да, дава един по-широк поглед върху нещата, но не достатъчно висок, защото балконите дават още по-висока гледна точка върху това, което се случва в пленарната зала. Не винаги ми харесва.
Водещ: Какво не ви харесва?
Цецка Цачева: И мисля, че няма български гражданин, който изцяло да е доволен от това, което вижда в пленарната зала. Обратно на очакванията обаче - обикновено се говори за това, че петъчният контрол е с непълна пленарна зала, с малък интерес от страна на народните представители - друго е нещото, което аз бих желала да бъде по-различно…
Водещ: Какво, какво да бъде?
Цецка Цачева: … а това е съдържанието на дебатите по повод обсъждането на различни законопроекти, проекти за решения, т.е. актовете, които по Конституция може да приема Народното събрание.
Водещ: Видяхте ли колко интересно се получи, когато Слави Бинев беше номиниран да стане шеф на Комисията за култура и медии. 
Цецка Цачева: Той не само беше номиниран, той беше станал.
Водещ: Той беше избран, да. Оказа се, че няма кой. Няма кой, който да излъчва култура. Не ви ли плаши това в българския парламент?
Цецка Цачева: Ако имате предвид експертността и професионалната ангажираност на част от народните представители за конкретни политики…
Водещ: Не, имам предвид културата, излъчването на култура, излъчването на авторитет. 
Цецка Цачева: Аз не бих казала, че визията е тази, която определя нещата, и излъчването – това, което стои на вътрешен съдържателен план. След като един народен представител е получил гласовете на българските избиратели и той е положил клетва като такъв, той съответно има право да работи в органите на Народното събрание. Но не по начин, че… груба е думата, но е точна – да дразни общественото мнение и съответните гилдии, които са пряко в отношение с…
Водещ: А защо дразнят така много депутатите? Това не ви ли плаши вас лично?
Цецка Цачева: Защото има разминаване между очакванията на хората и начина, по който политическата класа, политиците, в частност народните представители имат връзката със своите избиратели. Нека да си признаем, че има пропаст – мисля, че в момента не толкова страшна, както в предходното Народно събрание, но между очакванията на хората и това, което се случва в пленарната зала. Т.е. съотношението на гражданското общество към политиците, неразбирането – то е взаимно, защото в едно отношение винаги трябва да има две страни. Но по-тежката отговорност е на политиците, защото те са избрани да бъдат народни представители, те са онези, които трябва да работят и за формиране на съответното обществено мнение. 
Водещ: Когато човек е втори път в ръководна роля, във водеща позиция, и то в управляваща конфигурация, това по-страшно ли е, или човек свиква?
Цецка Цачева: За страх – не мисля, че това е точната дума…
Водещ: Нещо като втори шанс.
Цецка Цачева: … но е втори шанс. Знаете ли, първият път, когато няма училище за председатели, когато започваш една чисто нова дейност, някак си се събираш, вършиш ги нещата със стремежа те да се получат добре. Не си наясно в перспектива какво следва след приемането на бюджета, какво се случва в есенната, зимната сесия, пролетната сесия – неща, в които има определена последователност и приемственост в работата на отделните народни представители. Та, на въпроса ви – втория път по-отговорно е и малко по-притеснително, защото знаеш къде са онези малки камъчета, понякога и големи буци, които могат да направят така, че добрите намерения да не се случат.
Водещ: Добре де, къде са камъчетата, които могат да обърнат колата на сегашната власт, на ГЕРБ? Това е все пак много сериозно нещо. Като казваме втори шанс, обикновено е след като си бил, така да се каже, цветущ, след това си умрял, след това си възкръснал, дават втори се втори шанс. Кое може да обърна колата на ГЕРБ?
Цецка Цачева: Втори шанс, така се сложиха нещата, че ГЕРБ имаше възможност и в предходния парламент да има, тогава да бъде неговия втори шанс, но това са минали неща. Днес съставът на 43-то е излъчило кабинета, сега е вторият ни шанс. За втори път премиерът Борисов е премиер, за втори път ГЕРБ има ръководния пост в Народното събрание.
Водещ: Вие сама казахте за малките камъчета, понякога буци.
Цецка Цачева: Точно така, много сложна е конфигурацията в това Народно събрание. За първи път 8 парламентарни групи. Хубавото обаче е, че 95% от подалите гласа си български граждани в момента са парламентарно представени, т.е. те са дали глас за политически субект, който е в парламента. От тази страна – добре, от другата обаче като държим сметка, че отново тъжна статистика, но за първи път по-малко от половината български гласоподаватели, имащи право на глас, упражниха това право…
Водещ: Гласуваха, да.
Цецка Цачева: Има много неща, върху които трябва да мислим. И то не когато дойдат обикновено изборите, а тогава, когато те са отминали с нагласа за следващите избори. Конкретно на въпроса Ви…
Водещ: За буците.
Цецка Цачева: След като парламентарното мнозинство, което дава подкрепа на правителството, е съставено от няколко парламентарни групи, две от тях, по-близки в идейно отношение в център-дясното пространство, от семейството на Европейската народна партия, другите две по далече…
Водещ: Кажете за една буца, г-жо Цачева.
Цецка Цачева: Липсата на диалог…
Водещ: Виждате ли колко просто може да бъде.
Цецка Цачева: … е това, което може да ни изиграе не шега, а много тъжен резултат.
Водещ: По кои най-важни теми липсва диалог?
Цецка Цачева: Аз не мисля и не казвам, че липсва диалог, защото в Народното събрание…
Водещ: Ако загубите диалогичност…
Цецка Цачева: …диалогът между групите на мнозинството, с останалите парламентарни групи мисля, че на този етап е в рамките на нашите правила, по начина, по който трябва да се случват нещата.
Водещ: Да, но защо г-н Лютви Местан заговори за предсрочни избори тази година, ако национал-популисткият Ви партньор в лицето на Патриотичния фронт не бъде разтоварен от бремето на властта?
Цецка Цачева: Имате предвид декларациите, които са традиционни за началото …
Водещ: Да, за началото на всеки парламентарен …
Цецка Цачева: …на всяка сесия…
Водещ: И той го повтори.
Цецка Цачева: Да, разбира се. Имаше възможност и пред медиите също да изрази тази позиция. Това е право на всяка парламентарна група, която е в опозиция, която не е във властта, да критикува, да изказва съображения, в случая малко като че ли под условие да …
Водещ: Това не е просто критика, нали, случаят?
Цецка Цачева: Не е само критика.
Водещ: Това е клеймо.
Цецка Цачева: Но нека първо да дадем възможност, защото сега започват с началото на тази сесия да се случват нещата по декларацията на правителството, която бе обявена тогава, когато се гласува неговия персонален състав и структурата, и изборите на министър-председател и на съответните министри. 
Водещ: На кого го казвате това?
Цецка Цачева: Сега всеки момент очаквам – като казвам „всеки момент“ имам предвид идната седмица – да стане факт управленческата програма на кабинета. Казвам го на представителите на опозицията.
Водещ: Другата седмица ще бъде представена управленската…
Цецка Цачева: Мисля, че тя е готова, в режим на съгласувателна процедура е между партньорите. Така че …
Водещ: Карат ли се?
Цецка Цачева: Не, за кавги не става дума. Това, че се отстояват позиции, това, че има различия, това, че не по всички мерки на дадена цел има единомислие, е нещо съвсем естествено. Ние сме четири различни политически субекта в мнозинството.
Водещ: Вие прочетохте ли я управленската програма на кабинета?
Цецка Цачева: Тя е акт на изпълнителната власт. Тогава, когато стане факт и се приеме, тогава ще прочета окончателния ѝ вариант, защото имам информация относно предварителни работни варианти.
Водещ: Добра ли е?
Цецка Цачева: Тя отговаря на политическата декларация, на коалиционното споразумение с Реформаторския блок. В нея за заложени онези неотменими реформи, които, ако управлението, настоящото, не извърши, няма да сме изпълнили ангажимента си към избирателите и към целите, които сме заявили като управляващи.
Водещ: Обаче думата реформа, виждате ли, тя направо е сакрална. Имам чувството сега, че всички говорят, повече говорят за реформата, отколкото да се захващат за нея. То е малко като, извинявайте за сравнението, но в тези лекции за сексуалното възпитание. Говорим за секс, пък не стигаме до та, да го правим.
Цецка Цачева: Г-жа Кулезич, и моето чувство е същото като Вас. И аз имам същото чувство. Понякога дори като слушам коментари си давам сметка, че не се познава съдържанието, понятието на думата реформа. Защото реформа означава да преобразуваш едни обществени отношения по малко по-различен начин, но не разграждайки системата, тоест запазвайки системата, запазвайки конституционно устроения ред в държавата, да реформираш отделни секторни политики, да ги промениш, да ги преобразуваш. А понякога под реформа се говори за изцяло ново начало, за изцяло ново подреждане в дадени системи.
Водещ: Защото хората не харесват системата, намират, че тя е сбъркана. Някои системи не работят или работят погрешно. Ето съдебната система, вземаме я веднага за пример. Вие сте юрист.
Цецка Цачева: Тя е номер едно, когато се заговори за реформи. Няма как да я пропуснем и този път, да не започнем първо с нея.
Водещ: Нали. Вижте колко много зор около нея. Освен това въпросният г-н Лютви Местан каза, че ДПС никога няма да подкрепи тази реформа миналата седмица в правната комисия, нали така? Гласуваха „въздържали се“ вчера, защото смятат, че има сериозни конституционни пречки тя да бъде осъществена, че всъщност само се приказва за реформа.
Цецка Цачева: Трябва да е ясно, че реформата в съдебната система без промяна на Конституцията може да бъде извършена с такива мерки, които едва ли ще постигнат крайните цели.
Водещ: Добре, ама тази промяна как ще я направим?
Цецка Цачева: Не случайно правя разделение между стратегическа цел на една промяна и мерките, с които тя се извършва, защото за да се стигне до радикална, коренна промяна в съдебната система на всички юристи им е ясно, че няма как това да се случи без промяна на Конституцията. И говорим…
Водещ: Стигаме до ядрото на…
Цецка Цачева: Говорим за подкрепа в стратегически план на актуализираната стратегия, която Народното събрание вече обсъжда в комисиите си. Тя е приета тази стратегия от правителството. Ще бъде на вниманието в пленарна зала, ще дебатираме най-вероятно следващата седмица. И тогава, когато се постави…
Водещ: Другата седмица.
Цецка Цачева: Да, когато се постави въпросът дали тези цели, набелязани в стратегията, могат да бъдат постигнати със конкретните мерки, също визирани в стратегията. Тук вече мнението между и политици, и експерти и учени се разминава…
Водещ: Се е разминала…
Цецка Цачева: И специално за съдебната система трябва да е ясно, че без промяна на Конституцията…
Водещ: За трети път го казвате…
Цецка Цачева: За трети път го казвам – могат да се случват промени само чрез изменение на Закона за съдебната власт, където неща, уредени в Конституцията по отношение на функциите, правомощията на Висшия съдебен съвет могат да бъдат детайлизирани по начин, по който не влизаме в конфликт с Конституцията.
Водещ: Два въпроса – нямаме много време, а са дълбоки въпросите. Сега в пленарна зала ще променяте ли някои закони, без което променяне не може да се състои съдебната реформа – Закона за съдебната власт, НПК(Наказателно-процесуален кодекс)?
Цецка Цачева: Това ще се случи като втора крачка след приемането, надявам се, одобряването от народното събрание на тази стратегия…
Водещ: На сегашната стратегия, добре.
Цецка Цачева: Защото тя посочва целите. Но как се стига, как се реализират тези цели за парламента е ясно, простичко – чрез изменение на съответните нормативни актове.
Водещ: Виждате ли връзка между две неща – рязкото отношение на ДПС към съдебната реформа, отказът на прокуратурата, по-точно обявяването от страна на Софийска градска прокуратура на депутата от ДПС Делян Пеевски за дете, невинно, така да кажем, човек без собственост, човек без фирми, човек, който няма, така да се каже, никакви признаци на това, че може би нещо укрива от закона заради сигнала на „Протестна мрежа“.? Намирате ли връзка и между факта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е част от тези, които са против тази съдебна реформа, и вестниците, свързвани с нямащия собственост г-н Пеевски, също рязко нападат тази съдебна реформа?
Цецка Цачева: За да се правят такива изводи, човек трябва да има информация и да познава фактите. Естествено, че от парламента няма как да познавам фактите, за да се стигне до решението в прокуратурата с този подобен извод. Но аз си мисля, че никога само една политическа сила, едно лице не може да бъде по такъв начин поставено в центъра, което да определя или да саботира отделни реформи.
Водещ: Защо пък да не може да бъде поставено?
Цецка Цачева: Но противоречие…
Водещ: Ако има много голяма невидима власт може да бъде поставено.
Цецка Цачева: Защото от опита ми до момента стигам до извода, че най-силна е съпротивата вътре в системата, а вътре в системата – това са десетки, стотици хиляди хора. Голяма част от тях желаят да се случи промяна.
Водещ: А кои не желаят?
Цецка Цачева: Но нека да бъдем откровени, безспорно има такива, на които явно статуквото, начинът, по който днес функционира тази система, им е удобен. 
Водещ: Например главният прокурор като че ли първоначално подкрепи съдебната реформа…
Цецка Цачева: Не, аз няма да персонифицирам по никакъв начин.
Водещ: Не, не, аз го персонифицирам, защото чета вестници.
Цецка Цачева: Основно…
Водещ: Това ли имате предвид, че има съпротива вътре в системата – такива големи фигури, които могат да блокират?
Цецка Цачева: Има съпротива по отношение на това, което се предлага, защото има мнение, че нещата биха могли да се случат по друг, различен начин. Има много мнения за това как трябва да бъде извършено това преустройство на съдебната система и оттук всъщност се стига до дискусията, до спора, което не е лошо. Това се случи в правна комисия, на две поредни заседания тази пленарна седмица, която приключи, на останалите две комисии, на които е разпределена тази актуализирана стратегия. Но финалът, състоятелният, съдържателният дебат очаквам да се случи в пленарна зала.
Водещ: Другата седмица?
Цецка Цачева: Да.
Водещ: И да бъде приета тази стратегия на правителството?
Цецка Цачева: Надеждата ми е да бъде приета, защото…
Водещ: Като първа крачка.
Цецка Цачева: … ако ние само говорим за реформа – така, както вие започнахте конкретната тема – но не правим усилието, дори с малки стъпки, да се види някакъв резултат, ако го оставим само в полето на дискусията и на теоретизирането, едва ли ще се съберат достатъчен брой колеги, които да трасират едно безспорно, категорично приемано от абсолютно всички специалисти, политици решение.
Водещ: Разбрах ви. 
Цецка Цачева: Трудно е. 
Водещ: Да, трудно е да бъдете разбрана, защото виждам, че сте предпазлива.
Цецка Цачева: Не това имах предвид.
Водещ: Предпазлива сте. Кръжите, имам усещането, че всички кръжат около нещо, което не доизричат. Например г-н Борисов също изглежда много променен във втория мандат, не намирате ли?
Цецка Цачева: Той не изглежда, той е променен.
Водещ: Предпазлив е, много внимава.
Цецка Цачева: Не това според мен е първото нещо, което трябва да се отбележи в…
Водещ: Казва, че не ще да общува вече с медиите.
Цецка Цачева: Не, това вероятно е под някаква форма на шега, аз не съм го чула. Но след опита, който имахме като управляващи, и опита, който натрупахме като опозиция, ако не сме различни във втория си шанс, значи не сме прочели и не сме си научили уроците за това защо имахме неуспех след първия ни мандат, в който имаше отчетени грешки, но се случиха и полезни неща. Така че за мен това е резултат от един нов поглед, нов прочит на управленчески поведения, практики и в това мисля, че ще бъде силата ни за този мандат.
Водещ: Наречете го с една дума новия /…/ – облагородяване, готовност за компромис, смекчаване?
Цецка Цачева: Диалогичност и вслушване и в мнението на опонента.
Водещ: Разбрах.
Цецка Цачева: Има чуваемост между различни политици, различни политически сили. Всеки отстоява своята теза, но вече се чуваме като си говорим.
Водещ: Това е страхотно. Нека и хората да ви чуят.
Цецка Цачева: Защото до много скоро, по време на 42-то Народно събрание, там бяхме изпаднали в ситуация на монолози, без обаче да има възможност да се получи диалог. Сега го има този диалог. Пак казвам – това не означава, то не е и възможно, всички да мислим по един и същи начин.
Водещ: Еднакво.
Цецка Цачева: Ние сме различни в позициите, които отстояваме, но ги отстояваме по един по-демократичен, по-умерен, чуваем режим.
Водещ: Така, ето така смята Цецка Цачева, така казва, така декларира. Дано да е така. Дано зад диалогочиността не се крие някое второ двойно-тройно дъно, но това бъдещето ще покаже.

< Назад