25.10.2014

Цецка Цачева: ГЕРБ и БСП са разделени от 12-те червени линии на БСП

Медия: „На шестия ден”, предаване на „Радио К2”

Илиана Беновска: Вие слушате „На шестия ден”, седмичното обзорно предаване на „Радио К2” днес в събота, 25 октомври 2014 година, аз съм Илиана Беновска. Голямата тема, която разискваме в ефира на „Радио К2” от европейските избори, през предсрочните парламентарни избори е: „Кой и на какво основание иска и може да управлява България?... и активите на КТБ…”. С нея казвам добър ден и на първия събеседник в ефира на „Радио К2”, това е представителят на ПП ГЕРБ г-жа Цецка Цачева, добър ден, г-жо Цачева!

 

Цецка Цачева: Добър ден на Вас и на Вашите слушатели, честит първи сняг и от мен!

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви много, дано да е на добро! В дните на застудяването, нека да използвам тази метафора, как ПП ГЕРБ може да затопли представите на българите за образа на управляващите. Какво се случва с преговорите, които предшестват откриването на 43-то Народно събрание, преговорите за съставяне на правителството? Каква е кратката равносметка, г-жо Цачева, на ГЕРБ дотук, след като знаем, че не сте разговаряли още повторно с БСП, а в понеделник трябва да се открие 43-то Народно събрание?

 

Цецка Цачева: Кой иска властта и на какво основание се готви да управлява безспорно е в зависимост от проведените парламентарни избори на 5-ти октомври, българските граждани и избиратели посочиха ГЕРБ като победител от тези избори, първа политическа сила, резултатът й е по-висок от този на втората и третата партия взети заедно, но българският избирател не даде цялата отговорност да носи ГЕРБ за съставянето на кабинета, тъй като знаете, нашият резултат не е такъв, който да ни позволява да съставим самостоятелно кабинет. Заради това, след анализ и обсъждане на ситуацията, ние предприехме тези консултации с всички политически, парламентарно представени вече сили, държейки сметка за ситуацията в държавата, така, както и Вие правилно я описахте – предстои зима, днес е първият сняг, финансова нестабилност, визирам КТБ, хазната е празна, здравеопазване, липсващи, недостигащи средства за здравеопазване ...

 

Илиана Беновска: Ескалираща бежанска вълна, нека да допълним!

 

Цецка Цачева: Точно така, и това!

 

Илиана Беновска: Ескалираща вълна на битовата престъпност!

 

Цецка Цачева: Точно, проблемите са много, проблемите не търпят отлагане, те трябва спешно да бъдат решени! И тук е голямото предизвикателство пред всички политически сили в 43-то Народно събрание, дошло е време да оставим настрана чисто партийното говорене, чисто просветителската дейност с основни приоритети по програмите ни, да намерим макар и малкото общо, което ни обединява, за да може да се случи това, което очакват гражданите на България. Аз не съм чула един гражданин след 5-ти октомври да каже, че едни предсрочни избори са добре за държавата, хората очакват правителство и ние от ГЕРБ правим всичко възможно това да се случи, но, както във вчерашния ден нашият председател припомни максимата за конституиране на европейските институции – докато всичко не е договорено, нищо не е договорено! На този етап не мога в тази съботна сутрин с позитивна новина или информация да заявя, че всичко е договорено, така че да очакваме едно стабилно управление.

 

Илиана Беновска: Г-жо Цачева, в крайна сметка Вие наистина ли сте готови, ГЕРБ и висшите функционери на партията, да наречете това правителство, което евентуално ще се сформира под Вашата егида и с министър-председател Бойко Борисов „правителство на стабилността”?

 

Цецка Цачева: Това е необходимото, нужно на България, имаме нужда от стабилно правителство, имаме нужда от ярко изразено парламентарно мнозинство, защото нека да държим сметка, че правителството е функция на Народното събрание, ако в парламента няма стабилно мнозинство от парламентарни групи, които подкрепят кабинета, подкрепят политиките, които той провежда, няма как самият кабинет да бъде стабилен и това го видяхме по време на 42-то Народно събрание. Заради това за нас е много важно каква ще бъде формулата на този кабинет и ние ясно и категорично заявихме и в консултациите с останалите политически сили, с които се срещахме, а така също и пред Вас – медиите, за нас формулата е политически кабинет с ярки политически фигури в него, на споделената отговорност. Което означава, че всички онези, които подкрепят основните приоритети, политиките, които трябва да провежда кабинетът, трябва да споделят тази отговорност, чрез поемане на постове във висшите ешелони на изпълнителната власт.

 

Илиана Беновска: Чудесно е това намерение, г-жо Цачева, но хайде да уточним критериите за ярки политически фигури. Има ярки политически фигури, известни с принадлежността си към задкулисието и олигархическите интереси. Какви политически фигури, например ярки, бихте включили в кабинета, за да изглежда той наистина стабилен, от страна на БСП например?

 

Цецка Цачева: Тук съзирам два подвъпроса, първо ние заявихме след срещите ни онези политически сили, с които се разминаваме, на първо място по отношението към начина, по който бе съставен, функционираше и резултатите от дейността на кабинета „Орешарски”. Вие сте информирана, че с колегите от „БСП-лява България”, които са провели вътрешно обсъждане на това управление, не стигнахме до задоволителен за двете политически сили резултат оценка за този позорен начин на задкулисие, под който функционираше този кабинет, без да се носи ясна политическа отговорност. По същия начин, макар и разграничили се донякъде от премиера Орешарски, колегите от ДПС не се разграничиха от някои назначения във висшите ешелони на властта, които не само създаваха усещането за задкулисие, но и проектираха това задкулисие.

 

Илиана Беновска: Само за момент да Ви спра, г-жо Цачева, искате, очаквате ДПС например да се разграничи от назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, това ли е?

 

Цецка Цачева: Ние не персонифицираме и не искаме посочването на имена, ние търсим оценка на политиката, начина, по който беше формиран този кабинет и резултатите от това управление. Но да се върна към въпроса Ви какво разбираме ние под политическа отговорност, политическата отговорност трябва да бъде от политици, с които споделяме общи приоритети за управлението на страната, на този етап категорично заявявам – не са водени разговори за персоналния състав на министерския кабинет, защото ние сме все още в уточняване на приоритетите, онова, което е общо между парламентарно представените партии и върху които може да се сформира програмата за управление на този кабинет. Но нашето разбиране, че когато в Министерски съвет, в изпълнителната власт са ангажирани политици с отговорност, с позиция, с тежест, със съответните политически субекти, които застават зад кабинета, по този начин е споделена отговорността и наистина се носи такава, защото останалото – да се избере по подобие на кабинета „Орешарски”, да се посочи премиер или министри, които са експерти, накрая не се знае кой взима решенията, къде се взимат решенията, как се привеждат в изпълнение, резултатите ги видяхме, ние от ГЕРБ няма да повторим този модел на конституиране на висшите ешелони на властта.

 

Илиана Беновска: Това е чудесно заявление, но хайде конкретно, досега се очертава, че партньори на ГЕРБ в стабилността на кабинета биха били – А: евентуално Реформаторският блок, защото май още не сте изяснили условията на партньорството си с тях, Б: НФСБ и ВМРО и още 12 партии с тях, принадлежащи към Патриотичния фронт и въпросът остава с не съвсем ясен отговор дали и АБВ ще присъства в този кабинет или ще Ви подкрепя по определени позиции, но най-големият въпрос, който остава, е кога ще проведете втори тур от разговори с БСП, отговорете ми последователно на всичките тези 4 въпроса!

 

Цецка Цачева: Безспорно най-близко, като позиции, като управленчески програми, като възгледи за начина на развитие на държавата в идните месеци и години имаме с колегите от Реформаторския блок. Първо в чисто идейно отношение, като начин, по който стоим разположени в политическия ляво-десен спектър, няма как с тях да нямаме най-голяма общност на идеите и в този смисъл след консултациите ние сме удовлетворени и намираме, че в тяхно лице ГЕРБ може да има надежден партньор, който да споделя и да носи политическа отговорност.

 

Илиана Беновска: Веднага да влезем в диалог, говори се, пише са, а и прозира някак си в поведението на лидерите на Реформаторския блок, че те очакват силни властови позиции, било вицепремиери, било министри, било шефове на агенции.

 

Цецка Цачева: Повтарям, на този етап такива разговори не са водени, кабинет не е подреждан. Връщам се на консултациите, които проведохме с колегите от Патриотичния фронт, изключително откровено, всеки заявявайки своите приоритети, ние сме им благодарни за времето, което ни отделиха, за начина, по който имахме изключително конструктивен диалог с тях, на финала на този разговор те ни информираха за решението на техния политически съвет, на кратко те искат да се разпише програма за стабилно управление с конкретизиране на политиките и стъпките, с които те ще бъдат реализирани, като считат, че с подписването на тази програма поемат политическа отговорност и гаранция това да се случи. За нас обаче от ГЕРБ, след като анализирахме във вчерашния ден късно след обяд резултатите от диалозите, които имахме с колегите, считаме, че само това не е достатъчно, че трябва да се поеме отговорност и в изпълнителната власт, защото подкрепа да, благодарим, още веднъж го казвам, признателни сме за това, което правят, защото само чрез взаимни отстъпки с диалог може да се постигне някакъв напредък, но на този етап като че ли поемането на отговорност само с подписването на програма за нас не е достатъчен. За АБВ, те по-скоро са разположени в ляво-центъра в политическата конфигурация на парламента, те също заявиха, че по определени политики бихме могли ад хок да получим подкрепа от тях в пленарна зала. На този етап не сме близо и като че ли не се вижда възможност за съвместно участие в кабинет. Що се отнася до последния Ви въпрос, за срещата с колегите от „БСП-лява България”, всички сме наясно с решението, което те имат на колективния им орган, който ги отрежда според избирателите, това е тяхното говорене, да бъдат една опозиция. Известно Ви е, че в неделя, утре те имат ново заседание на Националния си съвет, там се надяваме отново да коментират позицията си по отношение на бъдещото управление на страната. Среща ще има с колегите от „БСП-лява България”, дали тя ще бъде само лидерска на ниво председатели или с по-широк състав от експерти не мога да се ангажирам отсега, но много са разделителните линии по отношение на левицата, Вие знаете за техните прословути 12 червени линии, които на този етап са категорична пречка, имаме различни виждания за това как трябва да се управлява страната. Тук искам да обърна внимание на очакванията на немалка част от българските граждани за кабинет по модела на Германия, за една широка коалиция ляво-дясно, за съжаление резултатите от изборите не отредиха достатъчно мандати нито на ГЕРБ, нито на БСП, за да може това да се случи и това, което в европейските страни, в Германия в частност, е широка коалиция, тук няма как чисто аритметически да се случи, защото заедно с тях ние имаме 123 гласа.

 

Илиана Беновска: Последен блиц въпрос, в крайна сметка кога ще бъде срещата с КП „БСП-лява България”, преди техния Национален съвет в неделя ли, както Вие подчертахте, че ще бъде, или това ще стане днес, или утре сутринта, или след този Национален съвет в неделя вечер?

 

Цецка Цачева: Не мога да се ангажирам с конкретен момент на срещата, защото и във вчерашния ден председателят на БСП Миков ясно заяви, че тяхното решение е по-скоро да останат в опозиция, ако това е така, ние от ГЕРБ не виждаме смисъл да водим пореден кръг разговори по конкретните политики и управленчески дейности, които трябва да се извършват, но категорично и задължително, пак повтарям, трябва да има диалог, този диалог трябва да продължи на ниво лидерска среща, защото за нас е много важно и мисля, че това се признава от всички наблюдатели и обикновени граждани, политиката и общуването между политиците да влезе в едни нормални, човешки русла, да можем да коментираме спокойно, аргументирано да отстояваме позициите си и когато те са различни да имаме доблестта спокойно да кажем „не” един на друг, без това по някакъв начин да води до обиди, до непризнаване, незачитане мнението на останалите колеги.

 

Илиана Беновска: Но все пак едно уточнение, БСП реагираха преди няколко дни, когато им изпратихте една принципна покана за среща, в която не бяха уточнени денят, часът и мястото а срещата, те заявиха, че искат срещата да бъде на неутрален терен, в Народното събрание, но не в централата на ГЕРБ и на нея да могат да присъстват журналисти официално, а не дебнейки на входа на централата на ГЕРБ, до какво становище стигнахте?

 

Цецка Цачева: По отношение на изискването срещата да бъде на неутрален за двете партии терен ние нямаме нищо против, съгласили сме се и вероятно това ще се случи в Народното събрание, не са ми известни условия или претенции срещата да бъде открита пред медиите.

 

Илиана Беновска: Не открита, а да бъде достъпна, да бъдат поканени журналисите официално.

 

Цецка Цачева: Това не е коментирано на този етап, пак казвам, за нас кръг от разговори в състав на експерти има смисъл тогава, когато във вътрешнополитически план „БСП-лява България” вземе категорично решение склонни ли са да подкрепят, каква може да бъде тази подкрепа, има ли възможност за общи действия, но тук трябва да припомня категоричното условие на Реформаторския блок, те заявиха коректно, откровено, че те не биха участвали в изпълнителна власт, в общ кабинет с представители на левицата. Така че като казах и се позовах на припомненото от г-н Борисов във вчерашния ден, сама виждате, че има доста нерешени, недоговорени неща. На този етап все още няма нищо категорично и ясно.

 

Илиана Беновска: Но все пак, не се ли пресичат, г-жо Цачева, както казахте 12-те червени, разделителни линии на БСП и 18-те сини оси на ГЕРБ, никъде ли няма пресечна точка в тази координатна система?

 

Цецка Цачева: Ние заявихме след първия кръг на консултациите, че има политики, по които ние бихме могли да намерим чрез взаимни отстъпки и във времето разположени напред общи решения. По-скоро проблемът е в политическото решение. Вие оставате ли с впечатлението, че те излъчват еднопосочно и категорично решение какво смятат да правят оттук-нататък и какво ще е мястото им в 43-то Народно събрание?

 

Илиана Беновска: Не се наемам да преценявам, но ще направя една философска забележка, че не винаги първите, даже ще ги нарека понякога елементарни решения са най-правилните, може би понякога човек има нужда от малко време да помисли.

 

Цецка Цачева: Аз съм съгласна с Вас и заради това толкова трудно, с пълно съзнание за отговорността и тежестта, която пада върху ГЕРБ в момента, очакването и фокусът на гражданите са изцяло върху нас в момента, наясно сме, но пак казвам, по-лошо от предсрочни избори е един нестабилен кабинет, който във времето ще задълбочи проблемите, които са в страната. Заради това кабинет да, но не на всяка цена.

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви за този разговор! Ще следим събитията и много скоро ще очакваме развръзка по въпроса, за който говорихме – Кой и на какво основание иска и може да управлява България и активите на КТБ? Желая Ви приятен ден, г-жо Цачева!

 

Цецка Цачева: Хубав ден на Вас и на Вашите слушатели!

 

Илиана Беновска: Благодаря Ви! Разговаряхме с представителя на ПП ГЕРБ г-жа Цецка Цачева.

< Назад