23.01.2015

Цецка Цачева: ПП ГЕРБ традиционно винаги участва самостоятелно в избори

Медия: „Денят започва“ по БНТ

Водещ: Започваме разговор с председателя на парламента Цецка Цачева. Намираме се в нейния кабинет. Знаете първата заявка за вот на недоверие в това Народно събрание. Добро утро, госпожо Цачева. 
Цецка Цачева: Добро утро.
Водещ: Да започнем първо с тази заявка. Това ли ще бъде вододелът, след който тонът между партиите в 43-тия парламент ще се промени и ще тръгне в по-остра посока?
Цецка Цачева: Правилно казвате, че на този етап това я заявка. Аз бих го нарекла намерение. Нека да изчакаме следващите дни, за да видим дали наистина ще бъде внесено такова искане по надлежния ред. Не мисля обаче, че това ще бъде, както вие се изразихте, водораздел между добрия тон, който в момента се опитваме да постигнем и тон евентуално след това. Разбира се, все вот на недоверие е най-силният инструмент на парламентарната опозиция и в това няма нищо неестествено. Така че със спокойствие изчаквам развитието на нещата през следващите дни. 
Водещ: Да ви попитам конкретно: Прави ли се ДПС, че министър Москов говори ксенофобски или е прав министърът, че назова проблем по начин, по който като че ли се оказва неприемлив за много хора?
Цецка Цачева: Проблемът съществува и той не може да бъде премълчаван. Разбира се, когато се говори от парламентарната трибуна и не само, всеки един от нас, политиците, трябва да мери думите си. Аз не веднъж съм имала повод да го споделям това, тъй като езикът на противопоставянето, езикът на омразата не работи за единение на обществото ни като цяло, но проблем има и той трябва да бъде решен. 
Водещ: Бойко Борисов прати министрите на представлението „Език мой – враг мой“. Вие депутатите на кое представление бихте ги пратили?
Цецка Цачева: Ние сме май творци на този „Език мой – враг мой“, защото за съжаление лошите примери на противопоставяне на остри реплики, преминаващи границата на добрия тон нерядко звучат точно от парламентарната трибуна. 
Водещ: Точно към този въпрос искам да ви върна, защото мнозина ви критикуваха, че не реагирахте веднага, на момента, когато в края на 2014 година Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание спомняме си колко остри думи отправи и нещо повече нарече, ако трябва да цитирам, става въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността. Нарече жените от този етнос жени с инстинкти на улични кучки. Тогава къде беше вашата реакция като председател на НС?
Цецка Цачева: Има различен тип говорене от парламентарната трибуна. Това изявление бе направено под формата на декларация от името на парламентарна група. Аз не съм цензур на различните парламентарни групи и на реториката и лексиката, която те упражняват. Тогава, когато това са думи, прозвучали във формата на декларация от парламентарна група, нямам право да влияя върху визията така, както една група е решила да води и да има политическа линия на поведение в парламента. Разбира се, че това е укоримо. Онова, която направих на ръба на правилника, веднага е да думата на онези, които са се почувствали засегнати от това изявление, и ако проследите, върнете лентата назад, ще видите, че това, което можех да направя то е дам трибуна на обратно становище, на друго мнение по въпроса, съм го направила. 
Водещ: Има ли обаче партия, която по ваша преценка преминава границите на добрия тон в пленарната зала?
Цецка Цачева: Няма такова правомощие като председател на НС да коментирам поведението на отделните партии. Във всеки един момент обаче, когато отделен народен представител в пленарна зала или в кулоарите на НС престъпи нормите на нашия правилник тогава съм длъжна да реагирам. 
Водещ: Тогава да ви попитам по друг начин: Тревожат ли ви взаимните обвинения в ксенофобия в нетолерантност, с които започна работата на това НС между различните политически партии?
Цецка Цачева: По-скоро на фона на предходните два парламента, 41-вото и 42-рото НС, бих казала, че противопоставянето взаимните нападки в това НС са в пъти по-малко и по-умерени в сравнение особено с предходното 42-рото НС . Тонът безспорно е по-мек, по-взаимно приемлив за опонента. Ние тук не можем да бъдем като някакъв кръжок, в който само добри обноски, защото тук се случва противопоставянето, тук се случва изригването на идеи, които…
Водещ: Тук са народните представители.
Цецка Цачева: Да, разбира се, но те са представители на различни кръгове от българското общество, на различни политически сили. Тези субекти, които са парламентарно представени политически имат различна визия за политиката. Пак казвам, не споделям, не оправдавам преминаването на граници тогава, когато се критикува опонентът или се излага собствена теза, но не бива да мислим, че тук ще бъдем някакъв формат „кръжок на добро поведение“ в парламента. И е по-добре тук да се случва, вътре в пленарната зала, това противопоставяне, отколкото това да се случва по площадите и улиците на държавата. 
Водещ: Като „граници“, виждат ли се от председателското място ясно границите между управляващи и опозиция в 43-тия парламент?
Цецка Цачева: Разбира се. Мнозинството дава вече своя по-ясно изразен облик, четири парламентарни групи подкрепят кабинета. Естествено, че има отделни законодателни решения, които намират подкрепа от страна и на останали колеги. Нормална е една такава практика. За мен по-неприемливо би било, когато има категорична разделителна линия. Тя и сега съществува. Четирите са групите, които поддържат кабинета, но за нас е нормално да получим подкрепа и от останалите групи така, както се случи съвсем наскоро в сряда, когато с конституционно мнозинство одобрихме приетата от МС актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. 
Водещ: Как си обяснявате впрочем това огромно мнозинство за съдебната система?
Цецка Цачева: Не познавам политическа сила, която да е заявила, че няма необходимост от реформа в съдебната система. Тук е на лице пълен консенсус по въпроса, че има нужда от промяна и тази промяна не би могла да се случи без една цялостна визия, цялостна реформа. Така че по отношение на стратегическите цели няма разминаване между нито една политическа, нито между експертите, теоретиците, практикуващите магистрати. Нюансите вече стават различни тогава, когато се коментират конкретните мерки, чрез които да се постигнат стратегическите цели. 
Водещ: И като говорим за мерки, тази стратегия ще успее ли да прекъсне и да пребори зависимостта между политици и магистрати?
Цецка Цачева: Стратегията сама по себе си е политическата рамка за промени нормотворчески в законодателната част, която урежда статуквото на съдебната система. Така че без продължения, без конкретни законови промени сама по себе си така одобрената стратегия не може да доведе до този резултат, който се очаква във въпроса ви. 
Водещ: Ще видим ли политици в затвора, като цел очертана по време на дебатите от Радан Кънев?
Цецка Цачева: Ако има доказателства и влезли в сила решения съответно по граждански дела или присъди, въпросът ви изисква втората част, не е самоцел политиците да бъдат в затвора, но ако има такива, които са извършили и са покрили състав от Наказателния кодекс не е невъзможно това да се случи. 
Водещ: Впрочем какво стана със задкулисието, има ли го още?
Цецка Цачева: По този въпрос трябва да питате човек, който е бил част от задкулисието и знае какво е състоянието му. Аз не бих могла да ви отговоря, защото никога не съм била в подобен формат. Но, ако трябва съвсем сериозно да отговоря, вие видяхте трудното раждане на това мнозинство след изборите на 5 октомври, трудният начин, по който бе постигната политическата декларация, политическата управленска програма на кабинета, приета също тази седмица. Така че не мисля, че има задкулисие, защото всичко се случва публично, пред гражданите, пред останалите политически субекти и, разбира се, чрез вас, медиите, е достояние на всеки, който се интересува от политическите процеси в държавата. 
Водещ: А като говорим за зависимости, в момента ГЕРБ в тази коалиция от кого е най-зависима от патриотите, от реформаторите или от АБВ?
Цецка Цачева: Не бих казала, че най-точната дума и понятие е зависимост. Тогава, когато управляваш в коалиция диалогът е този, който трябва да елиминира подобни зависимости и нещата принципно поставени да търсят конкретен отговор. Не е лесно, но ние имаме формат на диалог в парламента, когато се чува съвсем спокойно, свободно позицията на всяка една от четирите парламентарни групи. Няма да скрия, че има въпроси, по които тръгваме достатъчно разделени и в резултат именно на този диалог, на взаимно отстояване на позиции постигаме някакво компромисно решение. Това е стилът на управление на всяка коалиция. Тук не може да се каже ГЕРБ е независим, защото е най-голямата политическа сила. Да, след като работим в коалиция ние сме длъжни да се съобразяваме и с мнението на по-малките партньори. 
Водещ: Укоряват ви обаче, че на моменти липсва диалог, искам да кажа спрямо ГЕРБ, ето да речем АБВ казаха, че има липсва информация за съдебната стратегия, преди това си спомняме в края на миналата година какво се случи с пенсионните промени, които не бяха като че ли дообсъдени. 
Цецка Цачева: Не приемам този упрек и съм убедена, че ако партньорите от другите парламентарните групи са изказвали подобно мнение, то не се отнася за работата на НС, защото всички знаят диалогичния режим, в който работим тук във всеки един момент, дори по време на пленарно заседание тогава, когато се наложи ад хок в почивката, в този кабинет се събираме представители и се опитваме да уточним, да наложим обща позиция. Така че що се отнася конкретно и за съдебната реформа, там пък още по-малко бих се съгласила с колегите от АБВ, казахте, че са изразили такова мнение…
Водещ: Румен Петков в нашето студио го коментира. 
Цецка Цачева: Румен Петков не е народен представител. Той няма как да познава механизмите на взаимодействието в парламента, тук. Но на 19 декември, последния пленарен ден от миналата година, когато гласувахме бюджета, по искане на вицепремиера госпожа Кунева и министър Иванов тук имаше извънреден председателски съвет. Всички парламентарни групи, не само на мнозинството, но и на опозицията, коментирахме актуализираната съдебна стратегия. Така че не приемам подобен упрек от човек, който няма пряк поглед върху работата в НС. 
Водещ: Като председател на парламента, успявате ли да уловите във въздуха по кой въпрос ще има плаващо мнозинство?
Цецка Цачева: Без да имам претенции, че имам подобни нестандартни възприятия…
Водещ: Друга е гледната точка от горе. 
Цецка Цачева: Това се случва, имам информация изпреварващата, още от начина, по който са се сложили дебатите в комисията, която е обсъждала тази тема. Освен това от изказванията, заявените начини, по който ще се държи една политическа група, разбира се, че преди самия резултат от проведеното гласуване, както казахте вие, се улавят какво е настроението в залата. 
Водещ: Добре, ако тонът между БСП и АБВ се стопли до изборите, това ще разклати ли балансът на силите в НС, от една страна и от друга страна – коалиционната връзка?
Цецка Цачева: В коалиция в чистия смисъл на думата ГЕРБ е само с Реформаторския блок. Останалите две парламентарни групи, на Патриотичния фронт и на АБВ, формират парламентарното мнозинство, но с тях ние нямаме подписано коалиционно споразумение. Разбира се, че са възможно прекрояване на форматите в рамките на едно НС, но не мисля, че това е въпрос, който с оглед на местните избори, би предрешил по някакъв начин формата на мнозинството такова, каквото то е в момента. 
Водещ: А страхувате ли се, че реформаторите могат да се еманципират до есента и да направят заявка за предсрочни избори?
Цецка Цачева: Това са естествено чувства, по отношение на всеки един от партньорите е възможно да има преосмисляне на това, което е заявено. На този етап обаче се държим всички коректно, четири парламентарни групи, така че в момента няма усещане за такава опасност. 
Водещ: Ще влиза ли ГЕРБ в местни съюзи за местните избори?
Цецка Цачева: Още е рано, нямаме конкретно решение на Изпълнителната комисия за предстоящата кампания, но традиционно запазена марка за ГЕРБ е да участваме винаги самостоятелно, да издигаме в листи, в конкретния предстоящ случай, това ще бъдат за общински съветници, лица, които са членове или симпатизанти на ГЕРБ. Познавайки историята на ГЕРБ до момента мисля, че и занапред ще удържим тази своя позиция – да се явяваме самостоятелно. 
Водещ: Вие сте първата жена председател на българския парламент, познавате Бойко Борисов, ако оставим шегата на страна, да очакваме ли от ГЕРБ заявка за силна женска кандидатура за президентските избори?
Цецка Цачева: В този кабинет понякога е имало и много шеговити въпроси, но в момента не мисля, че е сериозно. Самият той заяви, че това е шега и така го възприехме, присъствалите в залата на форума, когато той, искайки да се обърне към жените с отдаващата им се роля и значения за мястото в нашата организация, се пошегува по един начин, който сега е повод за много въпроси. Това е шега. 
Водещ: Аз пак казвам, оставаме шегата настрана, но не да поразсъждаваме до колко българското общество, до колко и през вашия поглед като жена - председател на парламента сме готови за една такава възможност?
Цецка Цачева: Други са злободневните въпроси, по които съм длъжна да разсъждавам в момента. Не му е моментът и мястото, така че преждевременен е този въпрос. 
Водещ: И само, за да довършим, да не би Бойко Борисов да каза „шегувам се“, за да не накърни добрия тон, който има сега с президента Плевнелиев, в един не лек момент за държавата, в момент, в който трябва да се борим с…
Цецка Цачева: Това са въпроси, отговорите, на които трябва да дадете вие, представителите на медиите. Пак казвам, не е въпрос, на който да му търся отговора в момента, защото, повтарям, други са въпросите, които, само след няколко минути влизаме в пленарна зала. Ежедневието е съвсем различно при мен. 
Водещ: Да се върнем в пленарната зала, ако погледнем съотношението на половете и на качествата, какви са жените и какви са мъжете в българския парламент, в 43-тото Народно събрание днес? Кои са по-дисциплинирани, кои са по-директни, кои са по-суетни, ако щете, въобще да очертаем различните качества?
Цецка Цачева: От погледа ми да председателското място не само в този състав на НС, но и от предходния на 41-вото, когато бяха председател и като представител на опозицията в 42-рото съм категорична: Няма критерий, по който би могло да се изведе първенство на жените или първенство на мъжете. И по отношение на суетата има примери на представители на силния пол, които успешно конкурират дамите народни представители. И по отношение на дисциплината има такива примери, когато коректно поведението, начинът на отношението, подготовката за участие в един дебат има добри примери и от жените, и от мъжете. Онова обаче, което няма как да не споделя е, че за съжаление в 43-тото НС броят на жените народни представители е по-малък в значително число в сравнение с предходните парламенти. 49 са жените народни представители на фона на общо 240 народно представители, това е малко над 17%. Това, че в групата на ГЕРБ съотношението е друго и 36% и повече сме жени, не ме кара да се чувствам комфортно, защото явно има отстъпление от начина, по който останалите политически сили дават възможност на участие в партийни листи на жени активистки, симпатизанти, членове на други формации. 
Водещ: А пак като гледаме пленарната зала колко златни пръста виждате в този парламент?
Цецка Цачева: Няма такива.
Водещ: Изобщо?
Цецка Цачева: Категорично. 
Водещ: Ако загубим обаче баланса в пленарна зала, значи ли това предсрочни избори?
Цецка Цачева: Винаги, когато има проблем с мнозинството в пленарна зала означава първо – оставка на кабинета тогава, когато той загуби подкрепата на мнозинството. В този състав обаче на 43-тото НС на мен ми се струва, че нещата стоят по малко по-различен начин, защото осемте политически групи, които имаме биха могли след въртележката на президента с връчване на указите за съставяне на кабинет отново да излъчат кабинет. Така че нека да не гадаем какво и как би могло да се случи. Важното е, че в момента има работещ парламент, имаме добър диалог на парламентарно ниво между участниците в мнозинството. Това е, което ме удовлетворява в момента. Разбира се, винаги съм с едно на ум, че това равновесие трябва да се крепи ежедневно. 
Водещ: И понеже вие участвахте в разговорите, когато трябваше да се състави тази коалиция и говорейки за мнозинството в парламента, ако подкрепата от сега подкрепящите кабинета и мнозинството в парламента отпадне и трябва да разчитате само на ДПС кой вариант ще изберете – избори или пък…
Цецка Цачева: А защо трябва да разчитаме само на ДПС, кога сме разчитали само на ДПС?
Водещ: Казвам в хипотеза, ако подкрепата отпадне от АБВ…
Цецка Цачева: Толкова са много хипотезите, че не би ни стигнало екранното време. Ние сме заявили своите приоритети, ние сме в коалиция с колегите от Реформаторския блок. Те са най-близо до нас като идейни платформи и ситуирани в политическото пространство. Всичко останало в момента, ако се тиражира, то е спекулация. 
Водещ: И за да завършим: От коя грешка успявате да се опазите сега като председател на НС, направена в предишния ви мандат начело на тази позиция?
Цецка Цачева: Конкретна грешка е трудно да изведа една пред друга, защото явно е имало много грешки. Не е нормално, когато работиш нещо да не допускаш и грешки. Това обаче, което се стремя в този парламент, и то е продиктувано именно от коалиционния формат на управлението, е да поддържам един равнопоставен диалог, отношение към всички парламентарни групи и най-вече спрямо тези, които формират парламентарното мнозинство. Беше много лесно в 41-вото НС, но всъщност това беше и голямата ни грешка – една партия, еднопартиен кабинет, ПГ на ГЕРБ решаваше, нямаше го този диалог, пак казвам, трудно, но успяваме да постигнем и с колегите от опозицията. Имаме няколко знакови решения, гласувания, които сме приели с абсолютната подкрепа на всички народни представители. Конкретен пример: освобождаването на подуправителя на БНБ. 
Водещ: Благодаря ви.

< Назад