31.01.2015

Цецка Цачева: НС подкрепя Бойко Борисов, че България трябва да е равнопоставена на големите

Медия: Радио К2

Цецка Цачева, председател на 43-тото Народно събрание, в разговор с Илиана Беновска в ефира на Радио К2.

 

„Вчера по време на Годишната среща с Американската търговска камара Бойко Борисов направи едно много силно политическо заявление за това, че България трябва да бъде считана за равнопоставен партньор от всички големи – САЩ, Европа, Русия. Вие като председател на НС, как ще подкрепите тази теза на министър-председателя?”, попита Беновска.

„Безспорно съм съгласна със заявеното от премиера Борисов, защото ако ние нямаме самочувствието на равнопоставен партньор, няма как да изискваме от останалите да се държат с нас като с равнопоставени. Ние сме член на НАТО, член на ЕС, нашата дума по въпроси, които засягат най-вече интересите на България, трябва да се чува по-отчетливо. В този смисъл НС подкрепя политиките на кабинета, при които българската позиция се поставя ясно. За нас, от ГЕРБ, това е правилната линия на поведение”, категорична бе Цецка Цачева.

 

 

„Председателят на Комисията по транспорт и съобщения Гроздан Караджов ни информира за един доста тревожен факт. Предстои да бъде гласуван проект за  промяна в Закона за електронните съобщения, който да даде право на Комисията за регулиране на съобщенията да привежда в предварително изпълнение своите решения. По този начин могат да бъдат наложени в скрита форма репресии върху телевизии и радиа. Вие в течение ли сте на тези промени?”, попита Беновска.

Цецка Цачева призна, че не е запозната в конкретика с този проблем, тъй като той не е стигнал до обсъждане в пленарна зала и се ангажира да проучи въпроса във вторник, когато се прибира в София.

 

„Знаете и самият министър-председател Борисов е чувствителен по темата за свободата на словото и вчера на годишната среща на Американската търговска камара той говори по този въпрос. Даже ние, група представители на електронните медии мислим да сезираме и него за тези промени, защото трябва да сме абсолютно сигурни, че административният орган няма да може да упражнява други права в скрита форма върху нас”, допълни Беновска.

„Да, това е право на всеки представител на медиите”, каза Цачева и увери, че този въпрос тепърва предстои да бъде дебатиран.

 

Какво предвижда НС като серия от законодателни дейности във връзка с изпълнението на публично обявената програма на правителството?

Председателят на 43-тото Народно събрание първо отбеляза, че поведението на опозицията не съотвества на резултатите от последните избори и обясни, че суверенът ясно е направил своя избор и това дава политическо и юридическо основание на властта.

„Още от декември месец на първо четене минаха проекти, които са част от управленческата програма на правителството. Идеите са свързани с промяна в съдебната система. Правителството прие актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт.”, обясни Цачева и припомни, че реформата все пак не започва днес, а е продължение на започнатото през 2010 г. при първия кабинет „Борисов”.

„Имаме една обща политическа рамка, която тепърва трябва да се изпълва със съдържание чрез конкретни законодателни инициативи”, каза Цачева и уточни, че на вниманието на НС стоят промените в системата за сигурност и МВР, насрочени за разглеждане през втората седмица на февруари, а следващата седмица предстои разглеждането на Закона за предучилищното и училищното образование.

„Коректно е да спомена, че има и внесен законопроект от страна на Левицата, така че при дебатите и гласуването ще бъде изградена една обща позиция на законодателната институция по важната тема за предучилищното и училищното образование.

 

„Напоследък сякаш ескалира силно битовата престъпност – посегателства срещу възрастни хора, кражби, изнасилвания на деца и всякакви други трагедии се случват. Дали това не е някакъв политически ход, насочен срещу вашето правителство и парламент?”, попита Беновска.

„Не мога да гадая.”, каза Цачева и обясни, че според нея тези явления са изключително тревожни.

„Безспорно има нужда от пренареждане на системата за вътрешен ред и сигурност и управляващото мнозинство има визия за решаване на тези проблеми”, каза Цачева.

 

Опозиционните прояви на БСП и ДПС

„Няма нищо притеснително в това, което прави опозицията. Това е тяхно право. Има десет минути, в които ние ги слушаме внимателно и това е полезно, защото след това с контрааргументи лансираните от тях тези могат да бъдат опровергани”, обясни Цачева.

 

По отношение на възможността всеки акт на НС да бъде атакуван в Конституционния съд, Цецка Цачева обясни, че това е право на народните представители в случай, че бъдат събрани достатъчно подписи. Цачева отбеляза, че не е вярно твърдението, че на опозицията не се дава равна възможност за политическо говорене и  допълни, че това лесно може да се провери в архива на парламентарните заседания, качени на сайта на НС.

 

 

< Назад