04.06.2014

Цецка Цачева: Държавата е в „гърч“

Водещ: Следизборните страсти все още бушуват в нашето политически пространство. Какви са пътищата пред сегашния парламент в тази политическа обстановка? Ще разговаряме в следващите минути със зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Добро утро. Здравейте.

Цецка Цачева: Добро утро.

Водещ: Да започнем от там каква е вашата оценка, имам предвид на ръководството на тези избори? Какво спечели и загуби ли нещо ГЕРБ?

Цецка Цачева: Аз мисля, че за всички ваши зрители, за българските граждани, за политически сили и за нашите опоненти е ясно, че ГЕРБ са победителят и на изборите за членове на Европейския парламент. Това е поредна наша победа, респективно поредна загуба за отбора на нашите опоненти Коалиция за България, в частност БСП и най-вече за нейния лидер Сергей Станишев.

Водещ: А какво следва оттук нататък след тази победа?

Цецка Цачева: Оттук нататък следва инат от страна на управляващите, които управляват без да са спечелили избори и парламентарните през 2013г., а една година по-късно българските граждани, избирателите на България дадоха ясен, категоричен знак, че това управление е неприемливо за страната. Следват препоръки, както се изказват на деликатен, дипломатичен, брюкселски език от Европейската комисия и то препоръки в основните секторни политики. В писмото са визирани шест подобни политики, но още по-страшния шамар за България дойде няколко чака по-късно, когато бе обявено, че е стартирана наказателна санкция по отношение на енергетиката, политиката в енергетиката на управляващите за „Южен поток”. Така че на вашия въпрос какво следва, държавата е в гърч, в медицинския смисъл на думата. Трябват бързи действия за спасението й - на държавата. Това може да бъде постигнато по един-единствен начин – оставка на този кабинет, бързи предсрочни избори, за да могат хората със своя глас, народът, суверенът, да каже и да посочи пътя, по който следва да се управлява държава. По този начин в момента ние сме в ситуация на свободно падане с препятствия. Препятствията това се препоръките и санкциите от стара на Европейската комисия.

Водещ: Всичко това, което казвате обаче го казвате от вече близо година.

Цецка Цачева: И няма кой да ни чуе.

Водещ: Не се ли изморихте обаче от искането на оставка и непрестани вотове на недоверие към това правителство?

Цецка Цачева: Няма да се уморим, защото това е работата първо на опозицията. Ние сме единствена опозиция, най-голямата парламентарна група.

Водещ: Да, но не влизате много често в парламента, когато трябва да има кворум.

Цецка Цачева: Не съм съгласна с вашата оценка, с вашия извод. Първо, защото кворумът не работа на опозицията. Управляващото мнозинство след като се се събрали, взаимно са се подкрепили и са решили, че ще крепят кабинета, нека да бъдат така любезни да покажат това мнозинство.

Водещ: Да, но опозицията трябва да е в залата.

Цецка Цачева: Опозицията трябва да бъде в залата, когато се провеждат дебати. И тогава, когато стартира дебат по конкретен повод, ние сме в пленарната зала. Повтарям, не е работа на опозицията да се регистрира, за да прави кворума на едно управление, на което от първия ден ние сме казали, че за нас то е нелегитимно, че те са се събрали в името на властта, в името на консумацията на тази власт без да има ясна програма, без да има ясни политики. И това е много видно от последните оценки и реплики, които идват от „Позитано“ 20. Те не говорят за програма на кабинета, нали правителството беше програмно?! Те говорят, че този кабинет не бил достатъчно ляв. Ама чакайте, кой ви е казвал, че вие сте спечелили изборите левицата и макар и мандатоносители, вие управлявате по вашата програма? Няма такова нещо. И хората го знаят, хората го разбраха и затова беше този резултат и над 11% между опозицията, което е абсурдно – победилата партия и тези, които в момента са мандатоносители.

Водещ: Споменахте на анализите на „Позитано“ 20 и сигналите от там, всъщност как гледате на заявлението и вече категоричното всъщност, казано от премиера, че ще има ремонт на кабинета? Докога този ремонт, ако изобщо се случи, ще закрепи правителството?

Цецка Цачева: Аз нямам спомени в новата история на България, ремонтът на един кабинет да е довел до нещо по-добро, обратното. Започне ли се с ремонтите – това е началото на края на даден кабинет. Това е агония.

Водещ: И все пак има ли министри и министерства, които трябва да бъдат реформирани в това правителство?

Цецка Цачева: Ние казахме, че цялото правителство не е да ръководи държавата в момента, не стават, не могат. Липсва им… Там има много компетентни хора, но явно нямат свободата на действия, поради неясната формула на това управление. Било програмно – нямат програма. Взаимно си противоречат програмите на левицата и на ДПС. И тук е моментът след тези препоръки от страна на Европейската комисия, след стартирането на наказателната санкция, да се чуе ясно гласът на ДПС, които претендират, че са европейска партия, последователна. Защото във вчерашния следобед се чуха думи, че без значение какво казва Брюксел по отношение на „Южен поток”, ние ще си го сторим. Това означава пълно незачитане на нормите в общността към която никой насила не ни е карал да членуваме. Но България е член на Европейския съюз, ние сме длъжни да живеем и да работим спрямо тези норми на Брюксел. Така че за мен в личен план ще бъде изключително интересна позицията на ДПС, спрямо наказателна санкция по отношение на „Южен поток”.

Водещ: Възможна ли е друга конфигурация, друго правителство в сегашното Народно събрание? Ново правителство?

Цецка Цачева: Имате предвид с участие на същите политически сили?

Водещ: Или участие на ГЕРБ, вие кажете.

Цецка Цачева: Не, категорично. По отношение на ГЕРБ всеки подобен въпрос в тази насока би звучал вече спекулативно, защото нееднократно нашият лидер, групата на ГЕРБ сме заявили категорично, че нямаме участие в състава на 42-рото Народно събрание.

Водещ: Не сте си променили позицията.

Цецка Цачева: Такова заявление дойде и от страна на ДПС. Г-н Местна много ясно в края на миналата седмица каза, че кабинет с премиер различен от г-н Орешарски в мандата на 42-рото Народно събрание не може да има. Политиците трябва да говорят отговорно и тогава, когато нещо са заявили, както хората, така и останалите - опонентите им очакваме това да се случи.

Водещ: Готвите ли нов вот на недоверие?

Цецка Цачева: Готвим редица стъпки, за да покажем на българското общество несъстоятелността на това управление.

Водещ: Какви са тези стъпки?

Цецка Цачева: Нещо, което повече от година ние повтаряме и тъжно е, когато си говорил пред своите, както се казва, пред българските граждани, пред българската общественост, да дойдат тези препоръки от Брюксел, за да ни размахат пръст отсреща във вчерашния ден министърът на финансите и да каже: ама той ГЕРБ е виновен. За какво е виновен ГЕРБ, че по-малко от 10 дни след изборите искате да вземете 3 млрд., още да увеличите… кредит да вземете за държавата, че ни чака поскъпване на парното, че ни чака увеличаване на електричеството или невъзможност по административен път да намалят за поред път цената му.

Водещ: Искам да ви върна обаче към стъпките. Вот на недоверие в сферата на здравеопазването – тема ли е в момента? Обсъжда ли се?

Цецка Цачева: Във всички секторни политики вотът на недоверие към кабинета е тема. Друг е въпросът на тактика от страна на групата на ГЕРБ и нейното ръководство в лицето на Изпълнителната комисия и на последната дума на лидера Борисов как във времето да бъдат разположени тези отделни стъпки, които ние предприемаме. В съвсем скоро време, надявам се до края на тази седмица, ако получим подкрепата на Борисов, ще има вот на недоверие, повтарям, няма тема, която да не може да бъде дискутирана.

Водещ: Да, но не може по всичко да вкарате вот.

Цецка Цачева: Има възможност за вот на недоверие по цялостната политика.

Водещ: По цялостната политика – да, но казвате отделни сектори. Кой е този сектор, който бихте могли сега да…?

Цецка Цачева: Онова, което за нас е най-притеснително, защото то е включено в проекта за седмичната ни програма. В четвъртък като първа точка трябва да се обсъжда ратификацията от страна на Народното събрание по отношение на този 3-милиарден кредит, който държавата ще вземе. Без значение за какво са тези средства, важното е, че парите, които се натрупват, те са вече близо 10 млрд., които са взети като кредит не отиват, за да заработи икономиката, за да се открият нови работни места. Частично от тях се раздава по някой друг лев на пенсионерите и до тук. Нямаме ръст в икономиката, няма реиндустриализация, нямаме социална политика по начина, по който се обещаваше тържествено и с фанфари, нямаме пенсионна реформа. Обратното, имаме препоръки, че ако, за съжаление, нашата застаряваща нация не проведе бърза и спешна пенсионна реформа, ще се стигне до време, в което пенсионерите няма да могат да получат каквото и да било, след като са свършили активната си трудова дейност. Здравеопазването е тук. За енергетиката толкова неща се казаха миналата седмица по време на вота на недоверие. И виждате ли, когато с всичките тези проблеми в обществото, в държавата ни като цяло, с какво се занимават с „Позитано“ 20 – да намерят място и работа за Сергей Станишев. Това е просто извадено от всякакъв контекст.

Водещ: То и другите политически сили се занимават, това и анализатори… Трябва ли да подава оставка като лидер или не, така че не е само анализа вътре в самата партия.

Цецка Цачева: Аз мисля, че е крайно време акцентът да бъде на друго място. Какво се случва с държавата? Държавата ни финишира по едни много тъжен и тежък начин. Няма време, просто няма време. Това трябва да го знаят обикновените хора. Сега е моментът, въпреки че каквото и да направим след тези санкции, след тези спрени средства по европейски програми от вчерашния ден по „Околна среда“, по „Регионално развитие“…

Водещ: Няколко пъти ги споменахте. Нека да се фокусираме върху това, казахте, че до края на седмицата е възможно наистина да вкарате нов вот на недоверие, той ще е за финансова, икономическа политика или за работата с Брюксел? Как точно го виждате като формулировка този вот?

Цецка Цачева: Вероятно по начина, по който вие широко го формулирахте. Разбира се, той ще има конкретна формулировка, конкретни мотиви. Това е в процес на изработване и в частност върху бюджетната сфера какво се случва с финансовото състояние на държавата.

Водещ: Какви са сигналите, които обаче получавате вътре в партията? Не малко скандали разтресоха ГЕРБ. Какво се случва оттук нататък?

Цецка Цачева: Какви скандали?

Водещ: С присъди на бившия вицепремиер, със забравени… совалките и различните напускащи ПГ депутати. Какво се случва в момента в самата партия?

Цецка Цачева: Във всяка голяма партия има хора, които са попаднали там по начин, по който те не отговарят на…

Водещ: Очаквате ли още такива да има?

Цецка Цачева: Всичко е възможно. Много ми се иска да ви кажа „не“, защото групата е консолидирана, групата е силна. Но вече няма никакво значение дали процесът на очистване… Ако това се случи ще бъде за добро за ГЕРБ. Не искам да коментирам бивши колеги, които вече са ясни на цялата общественост. А що се отнася до въпроса ви към тази изненадваща, на първа инстанция, 4-годишна присъда, така е в политиката. Аз друго обаче, като юрист, не мога да си обясня. По какви учебници са учили прокурорите и съдиите, след като има такова драстично разминаване между онова, което пледира прокуратурата - в един от случаите искат три години, тоест пет години, съдът постановява оправдателна присъда. В другия случай прокуратурата иска три години, което означава условна присъда, съдът постановява ефективна присъда. Не четат ли и прокурори, и съдии съответните доказателства в едно и също дело и защо има такова драстично разминаване.

Водещ: Защо, според вас? Нарекохте: така е в политиката, политическа ли е тази…?

Цецка Цачева: Политически са процесите, политически е нюансът на присъдата, но това е първа инстанция. Нямаме окончателен акт. Естествено, че в медийното пространство ще се използва. Онова, което не ни убива ни прави по-силни, така че аз съм убедена, че и от тази история ще излезем по-силни така, както сме го правили и до момента.

Водещ: Благодаря ви за това гостуване. Ако можем да извлечем някаква новина все пак, която родихте в това студио – ще има нов вот на недоверие до края на седмицата. Уточнява се все още обаче темата за него. Благодаря ви.


< Назад