19.07.2014

Владимир Уручев: България трябва да заеме проактивна позиция по отношение на енергетиката

Водещ: Господин Уручев, защо наистина е необходимо създаването на Единен енергиен европейски съюз и колко време ще отнеме това?

Владимир Уручев: Радостно е, че в тези европейски избори темата за Единен енергиен съюз, Европейски енергиен съюз не само излезе на пръв план, но тя беше поета от водещата политическа партия, от господин Юнкер, който стана и председател на Комисията. Това създава надежди, че нещата покрай този съюз ще се задвижат малко по-бързо, малко по-систематично. Нуждата от енергиен съюз, нуждата от единна енергийна политика е повече от очевидна. Ето например конфликтът в Украйна, прекратените доставки на газ от Русия към Украйна, транзитът, който при всички положения е заплашен, след като има военен конфликт, след като се стреля с оръдия, след като се стреля с ракети. Всички европейски държави, особено тези, които най-силно зависят от доставките на газ от Русия, са в ситуация на заплаха, бих казал, от прекратяване на тези доставки. Ако го имаме този енергиен съюз, обаче, ако ги имаме всичките енергийни връзки с другите държави-членки, добре пресметнати връзки, които да имат необходимите капацитети да се прехвърля газ в двете посоки и от запад на изток и от изток на запад, тази заплаха, това притеснение първо няма да е толкова голямо. Второто е свързано с европейския пазар, единния енергиен пазар, където 500 милиона са потребителите на тази услуга за енергия, тъй като и за най-малкото дете е необходимо ток или отопление, или охлаждане. Тези 500 милиона души трябва да имат възможността, силата, която е на това половинмилиардно население, в преговорите с доставчици, да се използва с трети страни. Няма как да се използва, когато всяка отделна държава-членка или дори всяка отделна компания води преговори с гигантите, които естествено, че ще могат да наложат своите условия, ще могат да наложат неизгодни и цени, и срокове, и други условия, разбира се. Такъв е смисълът на този енергиен съюз.

Водещ: Можем да се досетим, че по тръбите, по газопроводите редом с газта ще тече и политическо влияние. С какво този енергиен съюз би повлиял първо - върху политическото стабилизиране на Европейския съюз и второ – политическата стабилност на всяка една страна-член?

Владимир Уручев: Аз не мисля, че политическата стабилност на самите членки е толкова политически въпрос за енергийния съюз и за тяхната зависимост – независимост. По-скоро нещата ги виждам в малко по-друг план. Зависимост има. Тази зависимост, когато е индивидуална и се подчинява на някакви конкретни условия и е различна за различните държави-членки, тогава не се усеща това общоевропейско семейство, тези общиевропейски политики. Не може да функционира този европейски пазар, тъй като всеки доставчик в някои от държавите-членки доставя условия или при цени, които ги няма, които не са съвместими, които не са пазарни. Така че в това отношение политическата стабилност на държавите-членки би могло да влияе, когато някоя от държавите-членки изпадне в тази пълна зависимост от трета държава и Европейският съюз няма как да помогне по чисто технически причини - по причини, че ги няма връзките, по причини, че не е договорено еднакво за всички държави начин на действие, когато в някои от държавите-членки възникне затруднение. Т.е. отново държавите-членки ще бъдат политически по-стабилни тогава, когато го има този енергиен съюз, тези общи правила, тази обща енергийна солидарност и най-вече този енергиен пазар.

Водещ: Къде е България в тези процеси, защото тя не е ли в положение на пълна енергийна зависимост спрямо трета държава – Русия?

Владимир Уручев: България е държавата-членка с най-сериозна зависимост по отношение доставките на газ от само една трета страна, тъй като ние на практика нямаме от никъде другаде доставки, освен малък процент собствен добив на газ. България в това отношение трябва да е най-заинтересованата държава, час по-скоро да бъде изграден този европейски съюз. Не само дори да бъде заинтересована, тя трябва да бъде една от инициаторките на стъпките, на етапите, които трябва да минат, за да се стигне до това понятие „Европейски енергиен съюз”. За съжаление, ние дотук обаче не виждаме инициативността на България да съответства на тези необходимости на нашата страна.

Водещ: Това как би могло да се промени?

Владимир Уручев: Би могло да се промени с една проактивна позиция по отношение на общите европейски политики. Общо взето етапите, които трябва оттук-нататък да се минат, най-общо са известни. Аз мисля, че в най-скоро време Европейската комисия ще излезе с някакво съобщение по въпроса за този Европейски енергиен съюз и ще бъдат описани там обобщени етапи, тъй като за всяка държава са различни. За нашата страна би трябвало в етапите най-вече по изграждане на връзки със съседни държави, но не просто изграждане на връзки, за да съществува, а тези връзки трябва да бъдат в единна система със системен поглед да се обхване, за да може да се определят капацитети на тези връзки, такива, че действително да служи за решаване на проблеми, най-вече на прекъсване на доставките от Русия. Тъй като това е едната от линиите, които минават през България, но другите са през Унгария, Словакия, Полша. Тази проактивна позиция трябва да започне първо от правителството, от водещите фигури от правителството по отношение на енергетиката, за да могат да поемат същата проактивна линия и нашите държавни компании - не само държавните компании, разбира се, и частните компании, тъй като всичко това действително ще струва доста много пари и не всичките пари ще бъдат държавни или публични. Даже по-скоро повече са парите, които трябва да дойдат от частния сектор.


< Назад