30.04.2015

Светлана Ангелова: Можем да се преборим с младежката безработица само с повече образование и квалификация на младите хора

Медия: „Радио К2”

Светлана Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Случващото се в ТV7.

Светлана Ангелова беше категорична, че на случая не трябва да се поставя политически привкус. Съществуват съответните органи – съд и прокуратура, те действат по закон и ще постановят. „Проблемът обаче е по-дълбок и с по-стара дата, тук става дума за смесване на закона и морала, на един двоен аршин спрямо различни субекти, трябва да се вземат парите, които се дължат от много фирми на КТБ, но се влиза само в ТV7, изобщо много политически привкус, въпреки че Вие казвате, че не трябва да се намесва политиката и напълно съм съгласна, но за съжаление е намесена.”, отбеляза водещата Клара Маринова, на което народният представител от ГЕРБ отговори, че не би искала да прави оценка, като народен представител от управляващата партия.

Заседанието на КСНС, посветено на темата за отбраната.

„Правилни решения ли бяха взети, изпълними ли са те и как ще обясняваме пред нашите съюзници от НАТО защо не даваме повече пари за армията през тази година?”, попита водещата Клара Маринова. Светлана Ангелова отговори, че когато през миналата година от ГЕРБ са поели властта, държавните финанси са били в много лошо състояние и отново е трябвало да се предприемат сериозни мерки за повишаването на приходите и подобряване на работата на приходните агенции. Не бива да се забравя и фактът, че по време на предходното управление вместо да се събират пари са били разпилявани средства по безумни проекти чисто предизборно. „Няма как с магическа пръчка, при положение, че заварихме едно тежко финансово положение, да удовлетворим желанието на всички, мисля, че трябва да се гледа приоритетно, най-важно за нас е образованието, социалната политика, здравеопазването, а вече армията е на един по-заден план. Защото истината е, че много проблеми има в държавата, но няма как всички да се решат, защото винаги става въпрос за пари.”, обясни Светлана Ангелова. „Докога всеки, който взима властта в България, ще се оправдава с предните?”, попита водещата Клара Маринова, на което народният представител от ГЕРБ отговори, че не бива да се забравя в края на първото управление на ГЕРБ какъв дефицит е имало в държавата и в края на миналата година какъв е бил той, това показва, че едногодишното управление на Пламен Орешарски е довело до пълна разруха. Тя продължи, че управлението на ГЕРБ е стабилизирало държавата и затова не се е случил този сценарий, който виждаме в Гърция и в други страни от Южна Европа.

Развитието на най-важните реформи – съдебна, пенсионна, здравна и образователна.

Светлана Ангелова изрази надежда, че през настоящата година ще бъдат приети важните промени в пенсионната система. Тяхната цел е да стабилизират пенсионната система и да я направят по-устойчива. Всичко това ще доведе в по-далечен план и до увеличаване на доходите на българските пенсионери. „Няма как без тези промени, макар и болезнени, като повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране, да се получи стабилизиране на системата. Ако погледнем пенсионерите от другите европейски държави, те действително получават високи пенсии, но те работят много и плащат големи осигуровки през целия си живот”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. По отношение на образованието също е направена първата крачка, Законът за предучилищното и училищното образование вече се гледа на второ четене в Комисията по образование и наука и до един месец би трябвало да бъде приет, защото е изключително обемен и да влезе за гласуване в пленарна зала.

Икономическата политика на правителството и развитието на пазара на труда.

„Трябва да има една равнопоставеност между това, което влиза в хазната и това, което се харчи, това е като бюджета на едно семейство, не можем да харчим повече отколкото получаваме, защото няма откъде да дойдат тези пари”, обясни Светлана Ангелова. Тя продължи, че колкото и да се иска на всички да се увеличават доходите на хората, няма как това да стане за една година. Затова е много важно да се стабилизира бизнесът, особено малкия и средния, защото оттам ще дойдат по-високите заплати и работните места. По отношение на безработицата, народният представител от ГЕРБ заяви, че наистина младежката безработица е тревожеща, но тук могат да бъдат използвани ресурсите на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и вече са факт няколко отворени схеми по отношение на заетост на млади хора до 29 годишна възраст. Това е важно, защото много от младите хора, които са безработни, нямат нужната квалификация и тук е връзката между образованието и заетостта. „Не може да се произвеждат специалисти, които не се търсят на пазара на труда, там се получава тази пропаст. Младите хора непрекъснато трябва да се образоват, да се квалифицират и затова има специални схеми, които ще бъдат отворени за квалификация и преквалификация на младите хора, защото по този начин те могат да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда.”, завърши Светлана Ангелова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад