19.12.2014

Светлана Ангелова: Няма национализация на универсалните фондове, просто даваме на хората правото на избор

Медия: Радио К2

Светлана Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Причините, довели до промените в съществуващото пенсионно осигуряване.

Светлана Ангелова заяви, че не става въпрос за някаква фундаментална промяна и тя не е в ущърб на българските граждани. Напротив, тя е в полза на гражданите, защото се дава правото на избор, дали изцяло да се осигуряват в ДОО и да получават цялата си пенсия оттам, или да предпочетат сегашния модел, да внасят осигуровки и в ДОО и в универсален пенсионен фонд и след като се пенсионират да получават допълваща пенсия 25%. „Ние трябва да успокоим българските граждани, защото непрекъснато се говори за национализация, всява се смут, но това абсолютно не отговаря на истината, ние не слагаме кръст на универсалните пенсионни фондове, ние само даваме право всеки да избира”, категорично подчерта Светлана Ангелова и добави, че вероятно тези спекулации се правят нарочно от някои хора, за да се всява смут сред българските граждани. Тя не се съгласи, че се дава някакво предимство на НОИ, защото не може да бъде предвидено след 1 януари, ако предложението се приеме, колко български граждани ще направят тази стъпка да предпочетат да се осигуряват изцяло в ДОО. Светлана Ангелова обясни също така, че ако някой реши да прехвърли партидата си в ДОО, то може да го направи до предния ден на своето пенсиониране

Причините за острата реакция, дори и сред участващи в управлението формации.

Светлана Ангелова заяви, че дебатът трябва да се води на експертно ниво, а това, че Реформаторите ще гласуват против, вероятно се дължи на това, че не са много добре запознати или не искат да чуят аргументите на самите специалисти, защото самите пенсионни фондове не са имали такива големи претенции, каквито имат от Реформаторския блок.

Защо подписаният на 14 декември Меморандум не е бил подложен на по-широко обсъждане?

Светлана Ангелова заяви, че в самия Меморандум няма нищо притеснително, в него влизат 5 точки, една от тях е през следващата година да не се увеличава възрастта за пенсиониране, като до 31-ви март да се постигне дългосрочно решение относно увеличението на пенсионната възраст. Втората точка засяга за всички категории осигурени лица да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Третата точка засяга родените след 31-ви декември 1959 да имат свободен избор къде да се осигуряват. Четвъртата точка засяга свободен избор относно режима на ранно пенсиониране и последната точка засяга криминализирането на укриването на осигурителни вноски. „Аз не виждам в тези точки нещо притеснително”, категорична беше Светлана Ангелова. Тя категорично отхвърли тезата, че правителството не започва реформата в пенсионната система, като за сметка на това правителството ще намери в лицето на синдикатите съмишленици за провеждането на реформата в пенсионното осигуряване. Депутатът от ПГ на ГЕРБ изтъкна, че увеличаването на осигурителния стаж остава, а замразяването на нарастването на възрастта не е отстъпка, а желание за намиране на дългосрочно решение и траен модел в пенсионната реформа. „Целта е да се търси консенсус не само сред работодатели и синдикати, но и сред всички партии в парламента, за да се намери консенсус за едни дългосрочни решения, защото най-големият проблем на пенсионната система в България е нейната непредвидимост и липсата на доверие”, обясни Светлана Ангелова. Тя продължи, че ГЕРБ искат да повишат доверието в системата, да понижат дефицита в пенсионния фонд и да има предвидимост за хората. На въпроса защо все пак на срещата на 14 декември не са били поканени и синдикатите, Светлана Ангелова отговори, че след това е имало работна група в Министерството на труда и социалната политика, където са участвали и представители на работодателите, те са били запознати с Меморандума и не е имало сериозни критики, каквито са започнали през последните два дни.

Фактът, че Реформаторите не подкрепят предложенията, а опозицията, в лицето на ДПС и БСП, ги подкрепя. Имат ли основание подозренията за тайна коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Светлана Ангелова заяви, че това е въпрос на гледна точка. Аз мисля, че има нещо общо с това, че този тристълбов модел беше въведен през 2000 година по времето на Иван Костов, и когато беше въведен вторият стълб за задължителното допълнително осигуряване, тогава на българските граждани, родени след 1959 година, не им се даде правото на избор, а сега ние им даваме това право”, обясни тя и продължи, че дори и в момента около половината от работещите не знаят в кой пенсионен фонд се осигуряват. „Относно подозренията за тайна коалиция между ГЕРБ и ДПС мога да кажа, че това е абсолютна спекулация и този дебат изобщо не трябва да се води на политическо ниво и да се политиканства”, завърши Светлана Ангелова своя разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад