17.09.2014

Лиляна Павлова: Националната кампания на ГЕРБ по залесяване ще започне от Варна

Медия: Радио „Фокус” – Варна

Фокус: Г-жо Павлова, кои са са основните приоритети, заложени в управленската програма на ПП ГЕРБ?

Лиляна Павлов:Основното послание на ПП ГЕРБ и приоритетите, заложени в управленската програма на партията, са в посока стабилизиране на държавата. Програмата е разработена от екип експерти във финансовата и икономическата сфера. Анализирайки всички сектори, осъзнахме, че няма сектор, в който да няма проблеми и да не са необходими сериозни мерки и реформи. Като част от мерките за стабилизиране на държавата в управленската програма на ПП ГЕРБ е заложено на първо място да се постигне финансова и икономическа стабилност и балансиране на бюджета. В момента има огромен дефицит и свръхзадлъжнялост. Основната ни цел е увеличаване на приходите в бюджета и ограничаване на разходите само до толкова, доколкото се събират като приходи, а не безразборно планиране. Паралелно с това, основен наш приоритет е реформа и стабилизиране на ключовите сектори, които са във финансов колапс, започвайки от здравеопазването чрез въвеждане на диагностично свързаните групи и реформиране на системата за спешна помощ. Така ще може източването на здравната каса да бъде преустановено, а услугата ще бъде подобрена. Вторият ключов сектор - ключов приоритет за ГЕРБ, е образованието. Това е изключително важна тема, за да задържим младите хора. Освен това, голяма част от безработните са необразовани и това е друг голям проблем. По отношение на средното образование е заложено въвеждането на дуалната система, която дава възможност за професионално обучение и работа по пътя на обучение. Приоритет за ГЕРБ е и развитието на инфраструктурата. Ще привлечем инвеститорите само ако имаме стабилна държава, ниски данъци и добре работеща икономика. Така ще бъдат създадени и нови работни места. За да имаме работеща икономика и да привлечем инвестиции, е необходимо и развитие на инфраструктурата. Топ приоритет на ПП ГЕРБ е изграждането на магистрала „Хемус”, довършването на магистралите „Струма” и „Марица”, тунела „Почивка”, както и други инфраструктурни обекти, които или бяха спрени през последната година, или забавени”. Приоритет на ГЕРБ е и възобновяването на спрените европейски фондове. Да подкрепим общините, които фалираха и останаха разкопани, максимално бързо да стартираме финансирането по новите оперативни програми, за да предотвратим риска 2015-та да бъде също нулева година. Необходими са реформи в пенсионната и социалната система, защото спряната пенсионна реформа е огромен проблем за държавата и за финансите. Паралелно с това запазваме най-ниските данъци. Няма да има промяна в данъците.

Фокус: Споменахте магистрала „Хемус”, кои са останалите приоритети за развитието на Варна и областта ?

Лиляна Павлов:Да, основен приоритет на ПП ГЕРБ, свързан и с развитието на Варна и региона, е окончателното завършване на магистрала „Хемус” по направлението София-Варна. Сред приоритетите за Варна, заложени в управленската програма на ПП ГЕРБ, е и реализацията на проектите за модернизация и разширяване на пристанище Варна – Изток и отваряне на зоната при Морска гара за жителите и гостите на града. Отваряне на първо и второ кейово място при Морска гара означава зоната да бъде отворена за бизнеса, за гражданите, за круизните пасажери, които слизат и трябва да видят една красива морска столица. Промяната включва облагородяване на целия район за гражданите и гостите на Варна, така че да се ползва за разходки и концерти. Това една прекрасна зона, която обвързана с Римските терми и с проекта по градска среда за реновиране на пешеходната зона, ще открие една добра дестинация и възможност за разглеждане на Варна и нейните забележителности. Важна част е и модернизацията, разширяването и поетапно преместване на пристанището. Този проект започна още по време на управлението на ГЕРБ през 2009 - 2013 година с търсене на предприемач, който да инвестира в изграждане на пристанището. Ние сме "за" реализацията на този проект, но с търсене на чужда инвестиция, защото няма как бюджетът да плати. Предишното правителство се опита да открадне 15 млн. лева за проектиране, които не бяха обосновани. Със сигурност трябва да се проектира, но не по този начин. Ще положим усилия да търсим инвеститори за проекта. Ще работим и за повече европейско финансиране за благоустрояването на града и региона. Важен приоритет са повече европейски фондове и програми, да продължим благоустрояването на градската част, да разширим градския транспорт, ремонт на училища, детски градини, читалища, цялостната инфраструктура в града, водопровод и канализация и в населените места в областта, по линия на програмата за развитие на селските райони - да подкрепим и земеделските производители, и като цяло благоусторяването на дребно мащабната инфраструктура в региона.

Фокус: Ключов приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ е програмата за енергийна ефективност и саниране на всички жилищни сгради. Защо?

Лиляна Павлов:Една такава програма покрива изключително широк спектър от подприоритети, които си поставяме. Достигайки енергийна ефективност, ще изразходваме по-малко енергия – хората ще живеят в по-топли и по-уютни домове и ще плащат по-малко. Цялостното обновяване на една жилищна сграда ще намали сметките с до 50 на сто. Това намаление ще даде възможност домакинствата да разполагат с повече ресурси, ще се повиши потреблението и тези пари ще се върнат в икономиката. Това е и подкрепа за малкия и средния бизнес. Една такава програма за масово

саниране на всички сгради в страната ще даде възможност и на производители, и на строители. Малките фирми по места, които имат нужда от работа, ще могат да се включат активно в програмата, като по този начин ще бъде осигурена и заетост. Програмата за енергийна ефективност има няколко предимства, които ще допринесат за по-добър живот на хората. Не на последно място санирането на сградите ще промени облика на градовете.

Фокус: Вашите опоненти Ви обвиняват в популизъм заради това, че помагате на хората в пострадалите райони, как ще коментирате това ?

Лиляна Павлов:ПП ГЕРБ редуцира ресурса си по предизборната кампания за билбордове и платените съобщения, за да помогне на пострадалите от наводненията хора. Мнението на опонентите, които обвиняват кандидатите в популизъм, в момента не е от значение. За мен е по-важно, че когато ходим на място, можем да бъдем полезни особено на възрастнитехора, потънали в кал и тиня, на които няма кой да помогне. Благодарността за тази подкрепа се чете в очите им – това е много по-важно. Над сто къщи вече са изцяло почистени, както и здравни служби, улици, медицински центрове, детски градини – това е по-важното. Помагаме на хората, те го оценяват, те са ни благодарни. Считам, че има много повече смисъл да сме при хората и да бъдем полезни на тези, които се нуждаят. Националната кампания на ПП ГЕРБ по залесяване ще започне от Варна. На 24 септември ще бъдат залесени терени във варненския квартал Аспарухово, в Аксаково и в Долище. Това са регионите в областта, които пострадаха най-сериозно по време на наводненията тази година, предизвикани именно от изсечени масиви. Целта на кампанията е да бъдат залесени 80 декара, което е около 40 000 фиданки.

 

< Назад