07.10.2014

Лиляна Павлова: ГЕРБ няма да отстъпи от управленската си програма при преговорите с другите партии

Медия: Радио „Фокус“, „Добро утро, България“

Водещ: Г-жо Павлова, каква е посоката на страната ни след изборите според ГЕРБ?

Лиляна Павлова:Както виждаме, ситуацията след изборите е доста сложна. Преди всичко нямаме дадена от българския избирател подкрепа на една партия самостоятелно на формира правителство. Оттук нататък много е важно да намерим правилния път в рамките на диалога за това, да мислим, подходим и постъпим държавнически и отговорно, за да спасим и да стабилизираме държавата. Политическата, финансовата, икономическата и енергийната криза, в която се намираме, е достатъчно сериозен аргумент, който трябва да ни обедини и да направим необходимото да се надмогнат лични, партийни и други пристрастия или амбиции, каквито чуваме за съжаление от нашите опоненти, и да мислим какво правим с държавата си, ако искаме да имаме държава.

Водещ: От ГЕРБ вече изразихте готовност да проведете диалог с останалите партии от новия парламент. По кои въпроси ще търсите допирни точки с тях?

Лиляна Павлова:Нашата категорична позиция не само като на победител, но и като на партия, постигнала безапелационната победа над БСП с такава голяма разлика, е, че в нас е отговорността и ангажиментът като най-голямата политическа сила да се опитаме да направим всичко възможно България да има стабилно правителство. Именно затова сме готови в рамките на един абсолютно прозрачен диалог да поканим всички политически партии, които са парламентарно представени, да водим разговори за това, какви са вижданията, какви са възможностите и какви са основните отправни точки, около които трябва да се обединим в името на държавата. Това искаме да го направим последователно с всички парламентарно представени партии, започвайки със следващата по големина след нас партия . Другата опция беше да вървим първоначално на преговори само с десноцентристките партии, членове сме на ЕНП, на едно семейство. Тъй като обаче ние виждаме едно крайно неприемливо поведение в този тип партньори в парламента, затова всъщност, а и може би е по-редно да поканим абсолютно всички, защото, когато говорим за национално отговорно поведение, трябва да го постигнем с всички политически представени партии. Да го направим обаче прозрачно, да поставим много ясно нещата открито и да има много ясно подписано споразумение за това, кои са приоритети, как ще се реализират, в какъв срок и кои са точките, от които не можем да отстъпим. Ние имаме готовност и с тези точки, и с тази програма, което ни дава едно, бих казала, достатъчно добро предимство. За разлика от голяма част от партиите ние имаме политическа програма, имаме детайлна политическа платформа и отправни точки, без които не можем да вървим напред, ако искаме държавата да функционира нормално. Ситуацията в държавата изисква спешно кръвопреливане в ключови сектори преди да колабират.

Водещ: Вчера от ГЕРБ изразихте готовност да оглавите правителство на малцинството. Би ли било обаче достатъчно стабилно едно такова правителство?

Лиляна Павлова:Ние сме готови, защото сме длъжни да го направим. Макар и на малцинството, ако има достатъчно отговорни лидери и политици, представени в парламента, всички трябва да се обединим около това. Имаме партия и нашият лидер господин Борисов има готовност да поеме отговорността да управлява държавата в един такъв момент и макар и с правителство на малцинството да се вземат тежки решения и да се направят необходимите спешни реформи, които са вече са повече от жизненоважни, както споменах. Няма да е лесно, но ние не можем да изчисляваме нещата чисто математически, трябва да ги помислим от гледна точка на това, коя е най-правилната посока и с каква подкрепа искаме да го постигнем. Оттук нататък това предстои като разговори от днес нататък.

Водещ: Може ли обаче един такъв кабинет да изкара пълния си мандат?

Лиляна Павлова:Ние сме длъжни да направим и имаме управленска програма всъщност за 4 години и сме длъжни това да е посоката. Спиралата на предсрочни избори, която е огромен риск пред нас, няма да доведе до нищо добро за икономиката. В крайна сметка обаче ние не искаме властта и управлението на държавата на всяка цена, но го искаме, за да имаме стабилна държавата, за да не колабира икономиката. Предлагаме стабилно дългосрочно 4-годишно управление с ясни параметри и хоризонти на действие. Ако не получим подкрепата за това, разбира се, нещата ще са коренно различни.

Водещ: Има ли ГЕРБ готовност да участва в широка коалиция, както е германският модел например?

Лиляна Павлова:Да, това всъщност е и моделът, който ние следваме, и именно затова ще се обърнем и сме отворени за разговори към абсолютно всички политически формации и партии, представени в парламента. Това е моделът, по който трябва да покажем, че и България може, разбира се, при ясно ограничаване и очертаване на линиите, защото ние имаме управленска програма. Нашата управленска програма е изходната позиция, от която тръгваме, при условие, че носим тази отговорност, защото не трябва да забравяме, че сме получили подкрепата на над 1,2 милиона български избиратели. Все пак над 1/3 от гласуващите са дали именно подкрепата си за нас и това ни дава увереността, че именно това е управленската програма, за която ние сме получили подкрепа. Ние не можем да излъжем и да подведем хората, които са ни подкрепили, и нашите избиратели. Затова, когато ние водим преговори, да кажем с опонентите вляво, ние няма как да отстъпим от неща, свързани със запазването на плоския данък. При тях знаем, че искат вдигане на данъци. Така че има със сигурност теми, по които ние няма категорично да отстъпим. Затова широка коалиция – разбира се, да, в името на държавата, но не и в името на това, да излъжем българските избиратели и българските граждани, които са подкрепили тази програма.

Водещ: Мнозина анализатори посочваха, че най-логичният коалиционен партньор е Реформаторският блок. Те обаче обявиха, че не биха подкрепили правителство с премиер Бойко Борисов. Как разчитате това условие, поставено от реформаторите?

Лиляна Павлова:Ние няма да позволим да ни извиват ръцете – първо. Нашата кампания беше изключително позитивна, но и много открита и честна, казвайки какво може и какво не може и какви са реалните неща. Много ясно сме заявявали и сме получили подкрепата си именно господин Борисов да бъде министър-председател, да поведе държавата и да вкара кораба, който в момента е загубил курса си, в правилния път и да запуши пробойните, както много често казвам. Така че по тази тема изобщо не стои на въпрос промяна или в концепцията, или в това, той да не бъде. Това е министър-председателят и лидерът на партия, който е получил доверие и е готов да понесе отговорност. Ако някой друг е получил доверие от другите партии, да отиде и да управлява. Виждаме обаче, че те са с 5-6-7-8%. С такъв процент няма как очевидно да имат претенции в тази посока. Като гледам Реформаторския блок, съм много притеснена. Те хем са реформатори, хем единственото, което говорят, е кой да е министър-председател, кой е да е министър и кой какъв да бъде. Разпределянето на постове и кресла в момента е абсолютно недопустимо. Това, за което трябва да говорим, е кои са спешните мерки, които трябва да се реализират, и спешните действия – реформи в държавата, какво трябва да се случи, за да не се сринат ключови сектори – пенсионният сектор, здравеопазването, енергетиката, бюджетът и спрените европейски фондове, а не да се кадрува и да се мисли кой къде сега ще се нагласи на министерско или друго място.

Водещ: Вие все пак ще проведете преговори и с Реформаторския блок, нали така?

Лиляна Павлова:Разбира се. Все пак тук трябва да отбележим, че Реформаторският блок трябва да успее да си излъчи и преговорен екип поради липса на избран председател и поради говорител в оставка. Ние на този етап виждаме, че няма и с кого да преговаряме. Така че, когато сформират преговорен екип от името на Реформаторския блок и имат някой лидер, който да преговаря, разбира се, че ще преговаряме и с тях.

Водещ: Дали евентуален нов предсрочен вот ще доведе до промяна на политическата ситуация?

Лиляна Павлова:Това е и нашата позиция, ние няма да позволим да ни се извиват ръце на тема кой да е министър-председател или да си променим управленската програма. Така че, ако ще говорим за извиване на ръце и ако ще се поставят нарочни невъзможни условия, за да не можем да съставим отговорно правителство или за да се опитват да ни сложат в някакви коалиции или правителства тип „Орешарски“, защото това, което предлагат всъщност Реформаторският блок, е правителство тип „Орешарски“ – с някакъв премиер, който да се опитва между 3,4 или 5 партии от сутрин до вечер да обикаля между централите, да получи съгласието между тях. Това ли искат реформаторите? Те се бориха срещу задкулисието и управлението на Орешарски, а сега предлагат нов кабинет тип „Орешарски“. Това е, което не разбирам. В крайна сметка това е важното – да имаме ясна отговорност и да знаем къде отиваме.

< Назад