28.05.2014

Лиляна Павлова: Безапелационната победа на ГЕРБ показва абсолютното недоверие към правителството и управляващото малцинство

Водещ: Г-жо Павлова, първо честита победа. Макар че не бяхте кандидат за евродепутат, тази победа е за всички в ГЕРБ.

Лиляна Павлова: Да, благодаря, мисля че цифрите са показателни.

Водещ: Точно тях искам да коментираме. Вашето впечатление какво е? Като че ли наистина много от коментарите още от нощта в неделя, основно на управляващите, са насочени в насока тотално обратна резултатите.

Лиляна Павлова: Да. И това е всъщност най-учудващото, защото ако човек има достойнство, преди всичко достойнство, морал и чест, трябва да бъде обективен и когато е загубил, първо ясно и дефинитивно трябва да каже: “Да, загубих драстично, брутално.“. Това беше най-нормалното нещо, което трябваше да бъде признато. Това не го направиха. Второто, което е много изненадващо, при тази ясна, категорична и безапелационна победа с над 11%, е очевидна и показва нещо много ясно - артикулира се абсолютното недоверие към правителството и към управляващото малцинство. Тук имаме поредното доказателство, че имаме едно нелегитимно правителство, един нелегитимен парламент, поради основния факт, че ние нямаме управляващо мнозинство, а имаме малцинство. Това е един много важен факт, който много често очевидно се забравя. Слушайки коментарите на управляващите, най-достойната и мъжка постъпка, която не видяхме и не виждаме, е да си подадат оставката. Както лидерът, който загуби за 10-ти път, никога не е печелил, предвождайки партията си, лидер и на европейските социалисти, защото и на европейско загуби, така и министър председателят, както някои колеги го нарекоха – бившия, с основания, защото той наистина в душите и сърцата на хората е бивш. И най-достойното е, ако малко достойнство е останало в тези хора, да си тръгнат незабавно, на момента да си подадат оставката.

Водещ: Очаквана ли беше такава победа в партия ГЕРБ, с такава разлика?

Лиляна Павлова: Да, истинските социологически проучвания, които малко, само две агенции и наши вътрешни срещи и прогнози показваха, че имаме победа. Разбира се, за конкретни цифри не може да се говори, както се казва - не сме врачки и не може да имаме претенции за такива. Искам да кажа и още нещо - освен тези очаквания и нагласи , това е съвсем нормално. Аз се срещнах с много хора по улиците, вървейки и говорейки с много хора. Много хора се обадиха, много повече има облекчение в хората, има една усмивка, защото очевидно в този шок, в който е държавата, обществото ни, вече една година, някак си хората видяха надежда. Защото, очевидно е, че болшинството са недоволни от това, което се случва. Държавата върви стремглаво надолу по един много опасен начин.

Водещ: Ще стигнем и до секторите, но като казахте - социологически проучвания. Защо само две агенции, вие имате ли обяснение на това, за вас?

Лиляна Павлова: Вижте, мисля, че отмина времето, включително да слушаме, да четем и да се доверяваме, и надявам се вече да не се публикуват такива партийни социолози, платени, с такива драстични разлики. Видяхме в една агенция разлика от 20%. Това означава или пълен непрофесионализъм и непукизъм, или не знам как да го нарека, защото преди всичко трябва да бъдем обективни, защото, както казах, всеки човек трябва да има и достойнство, и честта да защити и професията си. Такова нещо не видяхме, освен в две агенции, което е много показателно. Не случайно те отнесоха такива критики. Аз четох, на Агенция „Фокус” бяха публикувани абсолютно всички прогнози.

Водещ: Да, много хубава справка публикуваха колегит.

Лиляна Павлова: Да, справка, много добре, систематизирана, събрана, на всички агенции, за всички тези прогнози, които даваха социологическите агенции. Тя е изключително показателна и доказва всичко това, което казвам и за пореден път показва, че не са празни приказки, не са голи обвинения, когато казваме - не вярвайте на тези платени партийни социологии. Аз се радвам, че има две обективни агенции, които доказаха, че може да се разчита на обективни, сериозни професионалисти.

Водещ: Връщайки се към това, което се случи през последната една година, всъщност, в коментарите в медийното пространство след резултатите от изборите се пропуска факта, че, може би не е известно, но правителството на Пламен Орешарски навършва една година, откакто официално пое властта. Да започнем с данните, които днес изнесохте, че 40 милиона лева европейски средства са под риск. Защо?

Лиляна Павлова: Нека да започнем от по-общото, ако позволите. Първото, което трябва да кажем е, че ние слушахме лидерите на управляващите партии, подкрепящи правителството, как казваха, че това ще е оценка и вотът на доверие към правителството ще е в неделя. Ще видите, как ние ще сме първа политическа сила и ще си получим вота на доверие в неделя и т.н.т. Изведнъж, в неделя същите тези хора, или по-голяма част от тях, казаха, че едното няма общо с другото. Значи - когато, както и ако им изнася. Това бе изключително некоректно, да не кажа по-силна дума. Защото в крайна сметка ние, хората, не сме късопаметни, а вие, медиите, имате добри архиви, в които можем да видим какво казаха две-три седмици преди изборите и какво казаха в деня на изборите. Поредната некоректна и неморална постъпка, като се обръщат по този начин нещата. Второто, което трябва да кажем е, че е ясно, че вотът на недоверие е даден и мисля, че това няма дори нужда да се коментира. Правителството, всички, включително и аз, се надяваме да не навърши една година, защото, когато говорим за едно бебе, което се ражда и навършва една година, то е пораснало, проходило, станало е по-зряло и е направило своите първи крачки, и се е развило нагоре и напред, пораствайки. Това правителство за една година не можа да се развие, не можа да порастне, не можа да направи своите истински първи стъпки в добрата посока. Примерът от днешните четиридесет милиона под риск в културата е всъщност един малък, но много показателен пример, защото няма сектор, та дори и културата, тема и област, в която е най-нормално да има и приемственост и последователност и да няма политизиране на ситуацията. Ние виждаме, че дори в тази област успяха да блокират обектите, да блокират реформите, да блокират развитието на една такава тема и област, която винаги би трябвало да уважаваме и да работим всички заедно, за да развиваме българската култура, история и т.н. Това е много притеснително.

Водещ: Вие очаквахте ли нещо друго въобще, по начало?

Лиляна Павлова: Ние принципно не очаквахме нищо добро от това правителство. Не случайно и лично аз имах тази възможност - да имам пряк директен ангажимент и към първите вотове на недоверие, и този в регионалното развитие, и този в инвестиционната политика на правителството. Ето, нито теми като култура, които са общонационални и общовалидни и би трябвало да имат най-добрата приемственост, но преминавайки във важните теми, ние имаме ситуация, в която държавата е изолирана, икономически нестабилна, няма инвестиции, няма нови проекти, старите или са спрени, или са забавени, или са забатачени. Ту ги има, ту ги няма. Имаме една нефункционираща икономика, липса на желание и воля за привличане на инвеститори. Не говорим популистки, с популистките им приказки, обещания и програми, а говорим с истински мерки и действия, които да подкрепят. Това е видно и от липсата на посещения на министър председателя в държави от Европейския съюз и партньорски държави, и от липсата на посещения на държавни глави в нашата страна, а това е и знак към всички инвеститори - това е нормална практика, съответно няма и инвеститори, които да желаят да посетят нашата държава, камо ли да инвестират. Това е от едната страна, от другата страна ние виждаме на национално ниво едно безпрецедентно за една година взимане на милиони, милиарди заеми. Средствата от тези заеми потъват някъде, неизвестно къде. С претенции уж за социална политика, но с увеличени пенсии с два лева, със сигурност не могат да оправдаят милиардите, взети и загробени в бъдещите поколения. И изкуствено държаната цена на тока - тя съвсем скоро ще трябва да се вдигне, за мое голямо съжаление, защото тя е изкуствено задържана, а това не е системна политика, да държиш изкуствено цена на тока. Цената трябва да се развие на пазарен принцип, а да се подкрепят тези, които не могат да плащат. Това е нормалната икономическа логика и това е нещото, което се прави в другите държави. А при нас всъщност ситуацията съвсем скоро ще се взриви. Сектор енергетика го доведоха до колапс. Цената ще се вдигне, секторът ще фалира, а с него ще се повлекат много фирми, ще се увеличи безработицата, която и без това вече е увеличена със четиридесет хиляди нови безработни, вместо обещаните работни места. Всичко това ще повлече икономика и не дай си боже - и банковата финансова система.

Водещ: В конкретика - бяхте министър на регионалното развитие и благоустройството три години и половина в правителството на ГЕРБ. Този сектор, тъй като го управлявахте, какво се случи в последната почти година там?

Лиляна Павлова: В този сектор, за мое също огромно изумление, сектор, в който също е нормално, далновидно и интелигентно да има приемственост и продължение, едвам успяха да довършат и открият тези проекти, които бяха готови, когато поеха. От там нататък всичко замря, спря и блокира. Нямаме нито един голям инфраструктурен обект, който да е в срок. Нямаме нито един голям инфраструктурен обект, който да спазва някакви нормални темпове, започвайки от ниво „разрешение за строеж“, до строителство или приключване на такова. Под риск са стотици милиони европейски безвъзмездни средства за тези проекти. Виждаме едно забавяне в преговорния процес за новия програмен период, който вече започна и вече е петият месец от него, а тепърва очакваме да се водят преговори и да се одобряват програми в края на годината. Изгубена е тази година, което ще доведе до изгубена следваща година, като реално строителство и инвестиции. Така обещаваната реформа във водния сектор, борба и решаване на проблема с безводието се оказа един балон, който се спука, защото, ако направим една ретроспекция и извадим и ваши архиви, и архиви на други медии, ще видим една лъжа, която се развива от януари. Тя се задълбочи. Нито има програма за решаване на проблема с безводието, а под масата, на политически удобни кметове и фирми се дават някакви пари, неизвестно за какво. Т.нар. двадесет-милионна програма. Не стартира реформата във водния сектор, а тя е условие Европа да ни даде парите за околна среда и инфраструктура. Тази седмица очакваме да спрат окончателно европейските фондове за околна среда и по тази програма. Както казах, пътната инфраструктура, текущите обекти - нови няма, а текущите са спрени или забавени. Същото се случва и по отношение на морско крайбрежие, предотвратяване на застрояването. Виждате, точно обратното се случи. И изкуствено разделеното министерство на регионалното развитие на две. Инвестиционното проектиране, освен, че вероятно виждаме опитите, за които е създадено, да си узаконят старите заменки, виждаме едно абсолютно нефункциониращо министерство. Никой все още не можа да разбере за една година с какво точно трябва да се занимава и какво ще прави. Положението е плачевно, за съжаление.


< Назад