19.04.2013

Лиляна Павлова: Българското производство е много важно за нас и ще продължаваме да го подкрепяме

Фокус: Г-жо Павлова, посетихте водещи старозагорски предприятия – Завода за каучукови уплътнители и „Стандарт профил България”. Какви са проблемите в сектора, според работещите в тях, и какви стъпки ще предприеме ПП ГЕРБ за разрешаването им?

Лиляна Павлова: Искам да кажа едно по-общо впечатление от Стара Загора и района. Този регион освен това, с което основно е известен – енергетиката и ТЕЦ-овете - всичко това е само една малка част от огромния потенциал и възможности. В Стара Загора съществуват множество производства, много заводи, малки и средни предприятия, и големи. Част от нашите посещения са в малки и средни предприятия, но посещаваме и големи. Въпреки ситуацията на световна, европейски и национална финансово-икономическа криза, Стара Загора успя да бъде регион, който имаше икономически растеж, и който успя да повиши доходи и разшири производство. Това е изключително важен елемент от развитието на старозагорския регион, който ми се иска да подкрепим още повече именно с мерките в нашата управленска програма.

В Завода за каучукови уплътнители аз представих за стимулиране на малките и средни предприятия, които бяха възприети положително. Мерките са свързани и със стимулиране за наемане на млади хора, и улесняване на административните режими, лицензионните и регистрационните и тяхното намаляване, както и по-бързото възстановяване на ДДС, което също е важно за тези предприятия. Това, което хората повдигнаха като тема и като основен проблем и предизвикателство пред фирмите в региона, е квалификацията, образованието на хората, които те търсят за разширяване на своите производства и за разширяване на работните места. В сферата на производството има по-високо квалифицирани така и по-ниско квалифицирани работни места. Това е изключително важно за икономиката. Това, което те срещат като трудност, е именно намирането на квалифицирани кадри, които да могат да наемат. Затова част от мерките, които ние предлагаме в областта на образованието, квалификацията и преквалификацията, е и ангажиментът, който аз поех – като част от тези програми да има специална насоченост за създаване на необходимите кадри за такъв тъп специфични производства. Това са фирми, които са експортно ориентирани, които произвеждат краен продукт. Това е част от нашите приоритети – да подкрепяме експортно ориентираните фирми, които не изнасят суровини, а изнасят готовите продукти.

Втората важна тема, която обсъдихме, е инфраструктурата и моят ангажимент като кандидат за народен представител от този регион е подобряването на инфраструктурата, започвайки с най-важната част от нея – разширението на пътя, на връзката между Стара Загора АМ „Тракия” и изграждането на четирилентов участък, за който е необходим сериозен ресурс в размер на 10 млн. лв. Мисля, че той е важен за региона и за бизнеса и ще подкрепи тези така добре растящи производства в региона.

Друга фирма, която посетих, беше „Стандарт профил”, която е в категорията на големи фирми. Големите фирми също са изключително важни за икономиката и за бизнеса. „Стандарт профил” е уникално място, оазис не само в региона, но и в държавата. Този завод въпреки кризата само за миналата година е създал нови повече 400 работни места и е имал ръст повече 30%. Когато попитах кои са основните пречки и предизвикателствата пред фирмата, отговорът съвпадаше с тези мерки, които сме предвидени в управленската ни програма. Благодарение на мерките, които предлагаме и от които се нуждае тази фирма, те ни увериха, че по начина, по който се развиват, могат почти да удвоят своите мощности и производства. В момента във фирмата работят повече 1150 работници и съгласно плановете и устойчивостта на нашата икономика и данъчните нива, които предлагаме и запазваме, в следващите 2 - 3 години ще може да развие нови мощности и още 1000 работни места. Това е внушително. Държавата не само трябва да създава тези предпоставки, но и да подкрепя фирми от този профил. Те също повдигнаха въпроси за образованието и квалификацията и възможностите за наемане на квалифицирани кадри и стимулирането на младите хора, които завършват професионална гимназия, средно образование, да имат желание, да имат стимул, да бъде атрактивна работата заводи и производство. Само заводите и предприятията са тези, които създават устойчиви работни места и именно затова те са във фокуса на нашата програма, за да можем да създадем работни места и заетост.

Нещо много важно, по отношение на месопреработката и месопроизводството у нас. За 4 години ние успяхме да увеличим инвестициите, държавните субсидии в този сектор. За първи път в България през 2012 година се изплатиха субсидии за свиневъдство и птицевъдство. Част от нашата програма е да продължим да предоставяме субсидии за тези два изключително важни сектора, а това не е правено досега. Защо увеличаваме ресурса и предоставяме специални субсидиите? Защото конкуренцията е голяма. Вносът на замразени меса от чужбина запушваше пазара. Затова ние ще продължим да подкрепяме българското.

Фокус: Срещнахте се с български производители на плодове и зеленчуци. Какви теми вълнуват производителите в старозагорско и опасяват ли се те от вноса на чужда продукция?

Лиляна Павлова: Имах възможността да посетя пазара на Стара Загора. Това е едно прекрасно място. Този пазар има специален и особен дух. Запознах се с производители на български плодове и зеленчуци, които работят на този пазар от 20 години. От една страна, това, което обсъждахме с тях, беше предстоящото обновяване и реконструкция на пазара. Стара Загора беше първата община, и това е първият проект, който беше подкрепен по линия на инициативата „Джесика”, за неговото обновяване. Кметът на общината увери, че няколко седмици – до месец това обновяване ще започне. Това е изключително важно за хората, работещи на пазара, защото освен, че ще е по-топло, красиво и уютно, ще даде възможност независимо от климатичните условия тези хора да работят на по-топло място. Освен това масите, които използват, ще бъдат два пъти по-големи от тези, на които те работят сега. Те имат своите притеснения. Едно от тях е дали ще имат гаранцията, че ще останат да работят на този пазар. Такава гаранция им беше дадена от кмета на града. Той увери, че всички местни жители ще могат да останат с приоритет. Това беше много важно за местните производители. Но по-важни са глобалните мерки, които ние и като управляващи предприехме. Сега в своята управленска програма в кампанията предвиждаме да стимулираме зеленчукопроизводството и сектора животновъдство. По линия на субсидиите, директните плащания, субсидиите по Програмата за развитие на селските райони и като технологично обновяване аз ги уверих, че от следващата година в Европейските фондове в областта на земеделието ние сме дали приоритет на зеленчукопроизводството именно с цел да стимулираме българските сортове, българското производство. Родното производство е много важно за нас, тъй като те заявиха своите притеснения от повишения внос на чужди плодове и зеленчуци, които ощетяват българското производство, българския пазар. Мерките, които ние се ангажираме да предприемем през следващите години, е много по-висококачествен контрол на качеството на вносните плодове и зеленчуци. Ние знаем, че българските плодове не само са по-вкусни, но трябва да бъдат на добри и конкурентни цени спрямо вносните, които идват на по-ниски цени. Именно за това ние ще насочим държавното субсидиране, за да може българските плодове и зеленчуци, освен вкусни да бъдат конкурентни и ценово.


< Назад