21.04.2016

Цветан Цветанов: Стимули няма да има, гласуването е граждански дълг

Медия: Радио „Фокус“

Водещ: Депутатите започват дебатите по окончателното приемане на промените в Изборния кодекс. Част от измененията в изборното законодателство предвиждат гласуването да бъде задължително, но без глоби. Народните представители трябва да решат окончателно и предложението дали тези, които не са гласували без уважителни причини да се заличат от избирателните списъци. Г-н Цветанов, да започнем от задължителното гласуване, много се изговори по тази тема. Според вас това ще накара ли повече хора да отидат до урните след като не се предвижда глоба, ако не го направят?

Цветан Цветанов: Това остава като едно условие, което дава възможност за по-голяма активност от страна на гражданите, защото, знаете, че това е наш граждански дълг – да се възползваме от конституционното право да гласуваме. Точно затова законодателят ще приеме да не се санкционират тези, които не отидат, но пък се въвежда възможността тези, които нямат партия или коалиция, за която да гласуват, да упражнят своето конституционно право, но просто да зачеркнат квадратчето, че не подкрепяш никого. По този начин искаме да направим и така наречената активна регистрация, защото от вчерашните дебати, които направихме с партиите, формиращи парламентарното мнозинство, стигнахме до извода, че трябва да се въведе някаква възможност за заличаване от списъците на тези, които не се възползват от това право, а и така ще можем действително да създадем условия за заличаването на т.нар. мъртви души. Разбира се, че за да избегнем всякакви спекулации в тази посока, ние се обеднихме около компромисен вариант -след два последователни национални избора, ако не упражниш конституционното си право да гласуваш едва тогава да се върнем към заличаване и разбира се преди всички следващ избор ще имаш възможност да отидеш и да се регистрираш. Това е нормална процедура, която се прилага към настоящия момент и тя ще остане и за в бъдеще.

Водещ: А смятате ли, че един човек, който два поредни пъти не е изразил желание да упражни правото си на вот ще отиде да се регистрира отново на третия, няма така ли риск хората изобщо да се оттеглят от изборния процес?

Цветан Цветанов: Това ще бъде негово право, но знаете, че винаги много са въпросителните, които седят пред всеки един избор, дали действително списъците са актуални, дали те се актуализират и по този начин ще видим дали действително имаме избирателна активност, която ни дава възможност да бъде по-висока или по-ниска и то ще бъде на база това, което искаме да го приложим като поле на действие, защото смятаме, че това е един разумен вариант - хем да не санкционираме под една или друга форма тези, които не са упражнили това конституционно право, но същевременно да можем да изчистим и списъците от така наречените мъртви души.

Водещ: Притеснява ли ви, че може да се стигне до там Конституционният съд да реши да отмени тази част със задължителното гласуване, тъй като гласуването е уредено от Конституцията като право, а не като задължение?

Цветан Цветанов: Точно затова се запазва правото и по никакъв начин то не се отнема, но разбира се, че трябва да има и някакъв елемент, който да даде възможност за списъци, които са актуални и списъци, които дават ясната картина при всеки един избор, който се провежда.

Водещ: Стимулите за хората, които гласуват - друга тема, която разбуни духовете. Гореше се първо за томболи, после пък се въведе думата „стимули“, в какво трябва да се изразяват те, според Вас и няма ли така риск на практика да се узакони купуването на гласове?

Цветан Цветанов: За да отпаднат абсолютно всякакви спекулации се взе решение от всичките партии, които формираме парламентарното мнозинство – стимули просто няма да има. Смятаме, че това е правилно, защото все пак, когато говорим за граждански дълг, за това да упражниш конституционното си право да гласуваш, ти трябва да упражниш подкрепата си или неподкрепата си за тези, които участват в изборния процес. Така че в тази посока, тези тема почти е затворена, но днес и утре, това, което ще се прави във вторник по всяка вероятност на извънредно заседание, когато се гласува целия Изборен кодекс, тогава вече трябва да отпаднат всякакви подобни тълкувания.

Водещ: Една от предвижданите промени, които се очаква да приемете днес е забраната за социологически проучвания по време на предизборната кампания, някои социолози вече се възпротивиха срещу тази идея. Според вас няма ли риск да бъде лишен по този начин избирателят от правото на информация?

Цветан Цветанов: Хубавото е, че когато всичко се прави прозрачно в подготовката за приемането на един окончателен текст в българския парламент, има възможност да се чуят много различни мнения. Точно в тази посока след вчерашните консултации, които направихме с партиите, стигнахме до извода, че действително трябва да си остане възможността социологическите агенции да обявяват свои резултати по време на изборния процес. Знаете, че това беше предложение на ПФ. То беше подкрепено, защото, все пак, когато се минава един текст винаги има търсене на политически консенсус. Обединихме се всички и може би окончателно ще бъде отхвърлена тази възможност, така че пленарна зала е окончателният вариант за всеки един текст, който се приема и аз благодаря на всички, които участват активно, чрез своите позиции в медийното пространство. Когато има чуваемост, когато можеш да чуеш различните мнения можеш да вземеш и правилното решение, за да можем да гарантираме едно устойчивост в законодателството на България.

Водещ: Стана ясно, че машинно броене няма да има, но няма ли опасения, че може да се повтори хаосът от зала „Арена Армеец“, който си спомняме от последните избори, знаете какво се случи тогава?

Цветан Цветанов: Няма опасност да се повтори, защото се виждат законодателни промени за увеличаване на изборните секции в София, Пловдив, Варна, където има най-голяма натовареност и що се касае до машинното гласуване то си остава възможност в сегашния вариант, който има в Изборния кодекс.

Водещ: Прие се да се раздели провеждането на референдум, иницииран от граждани, от избори в същата година, при положение, че сегашните правила бяха въведени по предложение на ГЕРБ. Защо сега се налага тази промяна?

Цветан Цветанов: Защото, когато говорим за изборни правила и когато ни предстои национален избор тази година, това са президентските избори, сами разбирате, че когато има събрани над 600 хиляди подписа е съвсем нормално да се съобразим с волята на тези български граждани и в тази посока това може само евентуално да облекчи един изборен процес, ако се произнесат положително, на база референдума, който ще бъде проведен и по този начин законодателят ще може да промени и законодателството и то да бъде приложено във връзка с предстоящия национален избор за президентската кампания.

Водещ: Питам Ви неслучайно, защото вчера се появиха коментари част от хората, които са подкрепили този референдум, че това се прави с цел той да бъде проведен през лятото, да няма активност и т.н., Вие как гледате на тези твърдения?

Цветан Цветанов: Нека да не подценяваме българските избиратели и аз мога да дам за пример 2009 година. Знаете, че имаше много предложения, трябваше да се проведат и европейските, и парламентарните избори заедно и знаете, че парламентарните избори бяха проведени един месец и няколко дни по-късно и бяха направени точно юли месец, 10 юли мисля че беше датата, която беше в началото на лятото. Тогава нямаше абсолютно никакви притеснения, относно изборите и изборния резултат.

< Назад