28.11.2017

Цветан Цветанов: Ако поне един от БСП не гласува “за”, ревизия на приватизацията няма да има

Медия: в. „24 часа“

Г-н Цветанов, зам.-шефът на ЕНП ми каза в интервю, че има голяма вероятност ЕНП да открие от София предизборната си кампания за евроизборите през 2019 година?

Да, обсъждахме и този въпрос във връзка с цялостната концепция по подготовката и провеждането на европейската кампания за изборите за ЕП през 2019 г. ЕНП гледа на София като на една от възможните столици, откъдето да стартира европейската кампания на ЕНП. Но разбира се, подобно решение ще бъде взето на по-късен етап. В момента на София се гледа като потенциална възможност.

Ласкаят ли ви думите на зам.-шефа на ЕНП г-н Мърфи, произнесени от сцената на конгреса ви, че като организатор вие сте вдъхновение за хората от европейската десница?

Много са форумите, на които сме участвали двамата - както като кампанийни мениджъри на партиите, така и по чисто организационни въпроси, свързани с ЕНП. Имал съм възможност нееднократно да говоря за създаването на нашата партия, за това как е структурирана и как функционира. ГЕРБ е давана за пример сред партиите - членки на ЕНП, заради организационното покритие, което партията ни има и на национално, и на европейско ниво. Високо се цени това, че ГЕРБ се е развила във всяко населено място. За мен подобна оценка е свързана с много повече отговорност. На нашето отчетно-изборно събрание в неделя се постарахме да се представим като партия с една нова визия, която изцяло кореспондира с новите технологии. С 3D мапинг презентирахме направеното от нас през всичките тези 11 г. от основаването ни. Всеки наш слоган беше визуализиран. Хората искат да получат нагледна представа за политиката, която сме реализирали, и мисля, че ние им дадохме това.

След форума по-спокойни ли сте, че ще изкарате пълен 4-годишен мандат?

Всяко подобно събитие е повод да се препотвърдят дългосрочните ни ангажименти. Сега можем спокойно да заявим, че след първите 6 месеца вече постигнахме реални резултати по изпълнение на управленската ни програма. Най-важното е, че отбелязваме икономически ръст.

Докладът на ЕК много ясно го показа - че сега в страната ни има лидерство, че от май тази година тя започна да излиза от политическата криза от началото на годината. Аз съм убеден, че с изпълнението на старите препоръки на ЕК през 2018 г. съвсем закономерно, при този устрем на правителството, този механизъм може да бъде премахнат.

И с патриотите сте вече спокойни? Правите редовни политически съвети, като само от време на време, както каза Бойко Борисов, двамата с Валери Симеонов се измерват кой е най-велик, но после взаимно си натискат егото и продължават...

Както във всяко семейство, така и в политическите семейства има различни мнения. Знаете, че ако бяхме на едно мнение, това щеше да означава, че няма необходимост да има партии в България, нито щяха да се правят коалиционни правителства. Най-важното е, че 4-годишната управленска програма е с евро-атлантически акцент и с императив да бъдем част от обединена Европа. Разбира се, ще има различни мнения и те ще се обсъждат, ще има определено напрежение, но всеки от нас е наясно, че България е над всичко.

Най-невралгичната точка между Симеонов и ГЕРБ за момента е туризмът. Вицепремиерът директно обвини, че ресорният министър го саботира при изпълнението на това, което е започнал лятото по плажовете. Не са ли непреодолими различията?

На политически съвет обсъждаме законодателни стъпки в тази посока. Там, където е необходимо, политиките ще бъдат променяни. Към настоящия момент различието между вицепремиера и г-жа Ангелкова може да бъде преодоляно. Повярвайте, няма нещо, което да доведе до развалянето на коалицията, нито пък до намаляване на устрема на Николина или на Валери.

Като не намалее устремът нито на Ангелкова, нито на Симеонов обаче, коя теза ще надделее - да има или не преместваеми обекти на плажовете?

Оставяме възможността темата да се дискутира, експертите да изложат своите аргументи, да чуем и гласа на институциите, които осъществяват контрол на преместваемите обекти. Когато правим законодателство, ние не го правим, защото вицепремиерът или министърът така иска, а защото това е добре за държавата. Необходимо е да се направи устойчиво законодателство, а не такова, което да бъде променяно с подзаконова нормативна уредба. Винаги търсим диалог и с опозицията. Законодателството не трябва да бъде подвластно на политически цели и конюнктури.

Огромни надежди се възлагат на новия министър на здравеопазването - като опитен финансист да намери начин да оздрави системата. Той вече каза, че прави анализ на всички болници, от което се разбира, че намерението ви е да преструктурирате и закривате здравни заведения, нали?

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да бъде подкрепен за мерките, които ще предложи. Той е изключително добър финансист и човек, който е имал пряко отношение към контрола на здравната каса, има опит и познава проблемите. Ние трябва да дадем политическа гаранция, че здравеопазването ще се развива по най-добрия начин и че на всеки човек ще бъде гарантирана качествена медицинска помощ и лечение.

Владислав Горанов казва, че не може в София да има толкова болници, колкото в цяла Холандия - 60.

Мога да дам за пример модела, който се реализира в Сандански и Петрич. Знаете, че болницата в Петрич е обединение на двете здравни заведения. Мисля, че това е добър пример затова как могат да се оптимизират разходите и да се подобри качеството на здравеопазването. Всичко това е въпрос на сериозен анализ и дискусия. С политиките в здравеопазването не трябва да подлагаме българските граждани на експерименти. Решенията ще се водят от условието да се гарантира на всички медицинската помощ и да се покрие всичко, необходимо за лечението и възстановяването на пациентите.

Ананиев обяви, че системата на здравно осигуряване е изчерпана и трябва да се надгради. Ставало ли е дума на политическите ви съвети в каква посока ще е тази промяна?

На съвет тази тема не е дискутирана, водят се разговори на експертно ниво. В бюджета, който ще гласуваме в близките дни, е заложено да не се допуска увеличаване на финансовия ресурс на НЗОК. Ще ограничим харченето за нови разходи. Целта е да няма отново дефицит. Искаме да създадем период на оздравяване, след което ще се мине към следващите стъпки за развитие. В бюджет 2018 са заложени мерки, които са малко рестриктивни, но те са с една-единствена цел - оздравяването на системата. Иначе като цяло бюджетът на здравеопазването е по-голям от миналогодишния.

Наред със здравеопазването, темата, която засяга всеки, е сигурността. Тези дни – пак атентат, този път в Египет, което доведе до общия фронт на арабските държави, обявен от Рияд. В интервю за “Фокус” експертът Христо Смоленов предлага да се създаде Европейска агенция за противодействие на радикализацията и тероризма. Вие какво препоръчвате?

Аз смятам, че трябва да се засили функцията на Европол, защото там моделът е зададен цялостно. Беше приета и многогодишната програма на службата, която задава много ясни параметри. Трябва да се укрепват функциите на Европол, да се подсили работата на Европейския център за борба с тероризма в рамките на Европол. Наложително е да има засилване на усилията на трансграничното разследване в областта на ограничаването на незаконната миграция и с подкрепата на агенциите на ЕС. А също е важно да се укрепи вече създаденият център на Европол за киберпрестъпления като централен информационен център за правоприлагане в тази област. Нужно е да има по-обединен междуинституционален и многосекторен подход – тук включвам сътрудничеството между Европол и Фронтекс, Европол и Евроджъст и всички останали институции на територията на ЕС.

Искате ли на Нинова подписа? Тя ще ви го даде, но само за внасянето на искането за промяна в конституцията, за да се ревизират престъпления в приватизацията. А след това на самото гласуване в пленарната зала няма да ви подкрепи - нито тя, нито останалите депутати от БСП.

Дал съм на г-жа Нинова папката, но вече минаха 2 седмици и не съм я получил обратно с подписа ѝ. Странно е - не се изпълняват решенията на пленума на БСП, който ѝ възложи тази отговорност.

А защо Борисов определи поведението ѝ като лицемерно?

Защото от 240 депутати, като извадите 80, стават 160, което означава, че приемането на подобна промяна ще бъде възпрепятствано.

Ако не ви подкрепи поне един депутат от БСП и в залата, няма да падне давността върху приватизацията?

Точно така.

Като че ли последните дни ГЕРБ се помири задочно с Иван Костов. В неделя Борисов отчете, че бившият син премиер е прав, защото, когато са правили тази приватизация, много варианти пред тогавашните управляващи не е имало - икономиката била заварена изтърбушена и активите не са били достатъчно атрактивни. Има ли ревизия на отношението на ГЕРБ към Костов?

Тук трябва да уточня, че ние не сме против приватизацията, а против хората, които направиха така, че държавата да загуби, за да се облагодетелстват самите те и приближени до тях кръгове. За нас е важно да има справедливост. Тези, които не са участвали в разграбването на държавата, могат да бъдат спокойни. Но не е редно едно дело или разследване да бъде прекратено поради изтичане на давностния срок. Това създава у обществото усещане за липса на справедливост. Хората мислят, че политическата класа по време на прехода си е създала възможност за бизнес на гърба на българския данъкоплатец, а българските пенсионери, които трябваше да получат по-достойни пари на старини, загубиха всичко. Затова нашият ангажимент е и морален, и реален начин да покажем, че не трябва в никакъв случай да се допускат подобни интерпретации на прехода.

А вие от ГЕРБ бихте ли ползвали изследвания от Центъра за анализи и управление на рискове на г-н Костов? Той обследва всякакви потенциални опасности, включително и такива от неоосманизма. Бихте ли прибегнали до неговите разработки?

За мен по-важно е да се запознаваме с темите по сигурността от докладите на съответните институции. За мен ще бъде интересно да прочета програмен документ на Европол за многогодишната програма 2018-2020 г. Но разбира се, всичко, което е написано, би могло да даде допълнително възможност да се извади нещо полезно.

А от филма на Елена Йончева нещо ново и нещо полезно извадихте ли си?

Не. На прожекцията бяхме поканени всички народни представители и аз отидох, защото смятах, че така създаваме възможност за дебат, но се оказа, че дебат няма. Средата, в която попаднах, не беше готова да чуе различно мнение. Защото, когато показваш подобен филм, е редно да кажеш, че в момента страната ни надгражда съществуващия капацитет със средствата, които ЕК даде допълнително. Става дума за 160 милиона евро, които се използват за сензори и камери, които ще могат да прихващат потоците в дълбочина и така ще стане възможно да се координират действията ни не само с българската Гранична полиция и с Министерството на отбраната, но и с турските ни колеги.

В петък от БСП чрез депутата им Славчо Велков поискаха шефът на бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков да дойде тази седмица в Народното събрание и да докладва дали са подслушвани общественици, включително журналисти. Вие като председател на парламентарната вътрешна комисия имате ли тази информация?

Имахме изслушване на всички представители на институции, които имат отношение било като заявители, било като осъществяващи контрол върху тази дейност. Комисията за СРС е закрита за медии, понеже борави с класифицирана информация, и няма как да споделям разговорите, които се водят на нейните заседания. Стигнахме до извода, че много трудно се гради доверие към службите, а когато такова вече е налице, може да бъде разрушено много бързо. Точно представител от БСП да говори по този начин, точно за подслушването на политици... Но не бих искал да се връщам във времето, когато от тази партия използваха същата тема за политически цели.

Когато вас лично ви обвиняваха за подслушване?

Знаете за внасянето на анонимния сигнал срещу мен от лидера на БСП Сергей Станишев. Впоследствие се оказа, че техниката, с която претендираха, че съм подслушвал, всъщност не може да подслушва. Нека ви кажа и друго - в периода, когато имаше репресивни действия спрямо мен, аз самият се оказах политикът, който беше подслушван. Незнайно по каква причина.

Това е новина.

Аз бих искал службите да работят в интерес на държавата и на институциите и всички такива чувствителни теми първо да се дебатират в комисиите. Затова и тази за контрол над службите е на паритетен принцип - всяка от парламентарните групи е представена в нея. Но колкото съставът на комисията е по-ограничен, колкото по-малко хора се запознават с тази информация, толкова е по-малка вероятността тя да изтече. От опита ми на човек, който е преживял немалко в лично качество, от атаките, които съм получавал точно от БСП, днес съм си направил извода, че не искам да се търси дискредитиране на службите и не искам на хората да се внушават неверни неща. Има закон, има правила, има комисия, включително за контрол на службите. Всички ние следва да изпълняваме компетентностите си единствено по закон.

Без да влизаме в детайли, можем ли да кажем категорично: “Не, няма подслушване на политици, журналисти и други общественици”?

Досега няма нито един факт срещу това твърдение, така че не се налага никакво опровергаване. В момента се говори без конкретика, а това е удобна политическа теза на тези, които нямат реални политики, а търсят повод да бъдат забелязани.

Не сте коментирал неколкократно заявяваното твърдение на президента Румен Радев – че не самият Борисов, а вие от партията водите война срещу него. И че сте като беквокалисти.

По-добре да се въздържа от отговор. За мен е важно да градим авторитета на институциите. По-мъдрият, човекът с опит е редно да замълчи, отколкото да влиза в конфронтация и да се държи по начин, който не приляга на един национален политик с претенции да бъде обединител на нацията.

На конгреса споменахте Плевен и Добрич като приоритетни областни центрове, в които наблягате на мероприятията и отсега готвите местните избори, за да спечелите и тези два града. Правите селекция на нови хора ли?

Трябват ни организационни инициативи и реален политически живот, за да можем сред многото членове и симпатизанти да изберем най-подходящия - човека, който ще бъде номиниран за общински съветник или кмет. Това е нормален процес, който тече между годините на избори. Ние в ГЕРБ не се сещаме за кампаниите само когато изборите наближават. Правим срещи постоянно. Затова партията ни е силна и е в кондиция. Имаме проблеми в някои общински структури. След вчерашното събрание се заемам с работа там, където е необходимо, за да се направят съответните промени, за да се борим след година и половина за изборен резултат и да го постигнем - същия или дай Боже по-добър от този, който имахме през 2015 г.

 

< Назад