24.11.2017

Само така изглежда, че премиерът посочи парламентарния шеф

Медия: "Сега"

Обществото остана с усещането, че има криминална приватизация в ущърб на националните интереси, твърди председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов
Цветан Цветанов е лидер на ПГ на ГЕРБ в 44-тото НС. Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Заместник-председател на ПП ГЕРБ. Депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото НС. 



- Г-н Цветанов успяхте ли да овладеете парламентарната криза?

- Възникна ситуация, в която се създаде временен дискомфорт с отсъствието на опозицията. Със системния подход да дискредитира и да провокира опозицията постигна целта си. БСП показа много агресивно поведение, като извади групата си от зала, и Димитър Главчев направи единствения възможен ход по негово лично решение. Когато разговаряхме с коалиционните партньори в присъствието на премиера Бойко Борисов, г-н Главчев каза, че не иска да бъде препъникамък за предстоящото европредседателство. 



- Вие вярвате ли в разделението на властите? Защо трябваше да бъде сменен парламентарният шеф след намесата на премиера Борисов?

- Предишната вечер говорихме дълго с премиера Борисов. Нека да не забравяме, че той е и председател на ПП ГЕРБ и като такъв има отношение към политическите решения на парламентарната група. Премиерът показа загриженост към създалата се ситуация, отмени пътуването си в Швеция за среща на министър-председателите. Трябваше да се обади на г-н Доналд Туск и да го информира за ставащото в България. Защото въпреки обидните квалификации на БСП към нас за нас е важно опозицията да бъде в парламента. За добро или за лошо такива са правилата на демокрацията. 



- Отстрани обаче изглежда, че Народното събрание се управлява от "Дондуков" 1.

- Няма никаква намеса от страна на премиера Борисов. Просто той също участва в дискусията, която се водеше от представителите на парламентарните групи, формиращи парламентарното мнозинство. Колегата Главчев сам реши как да постъпи. Очевидно е взел правилното решение, след като БСП се върнаха в пленарна зала. 



- Беше ли предложена г-жа Караянчева за одобрение от лидера на ГЕРБ?

- Коментирахме с премиера и тази тема, защото ситуацията беше много динамична и се налагаха бързи мерки. С г-н Борисов се убедихме, че решението на Димитър Главчев не подлежи на промяна. Ние нямахме готово решение за председател на НС. Всичко обсъждахме по време на председателския съвет, дори и колегите, които бяха в зала, не знаеха до последно. Само така изглежда, че премиерът е взел последното решение. Цвета Караянчева беше възможна кандидатура. Парламентът не можеше да остане без председател. В поисканата от мен почивка направихме бърза среща с колегите, за да представим нейната кандидатура. Тя има опит като политическо лице в ГЕРБ и на заместник-председател на парламента. 



- Тази ситуация не вдигна ли акциите на групата на "Воля" в парламента? 

- Трактовки всякакви са възможни. Тепърва ще видим доколко е възможно. Твърдя само, че "Воля" са самостоятелна парламентарна група, която няма причини да слуша някого. 



- Именно защото са самостоятелни, имате нужда от тях.

- Аз като председател на управляващата група на ГЕРБ водя диалог с всички председатели на парламентарни групи. Това е задължение. Виждате какво се случва в Германия и подкрепата, която търси Ангела Меркел. Там търсят сечението между тези различия, които има във всяка една от парламентарните им групи, за да може да се състави правителство и да се избере нов канцлер на Германия. По подобен начин се търси и увеличаване на парламентарната подкрепа в България. Ние трябва да допринасяме пред българските граждани за стабилността, а не да работим за противопоставяне.



- Не са ли популизъм промените в Конституцията за ревизия на приватизацията?

- Защо? Аз смятам, че промените в Конституцията ще дадат възможност да се постигне една справедливост. Тук не говорим "за" и "против приватизацията", а говорим "против" тези длъжностни лица, които са участвали в тези приватизационни процеси и за които има разследвания, макар и прекратени поради изтичане на давностния срок. Нека да погледнем реално - от 90-а до 2009 г. в държавата имаше статукво, доминирано от политическите партии на прехода. ГЕРБ беше създадена през 2006 г., но влезе в парламента три години по-късно. В годините на прехода всички тези партии на статуквото имаха интерес при изтичането на давностния срок разследванията да се прекратят и тази страница да се затвори. Но обществото остана с усещането, че има криминална приватизация в ущърб на националните интереси. В Сребърния фонд, където трябваше да има постъпления от приватизацията, не се получиха необходимите постъпления, за да могат да компенсират разграбването на държавата и фалита на държавата 95-а, 96-а година. Тогава имахме режим на тока, безумна инфлация, всичко беше потънало, а държавата нямаше никакъв ресурс да изплува. 



- Но по ваше време - в първия кабинет "Борисов", финансовият министър Дянков посегна на Сребърния фонд.

- Нека да припомня, че през 2008 г. цяла Европа и целият икономически свят бяха в тежка икономическа криза. Въпреки критиките към Симеон Дянков, когато поехме управлението през 2009 г., бяха покрити всички разплащания, оставени от "тройната коалиция". Наложихме нови правила за реформи и оставихме през 2013 г. държавата с много нисък дефицит. Това очерта стабилност с дългосрочна визия. Когато дойдоха БСП и ДПС, видяхте, че приключихме финансовата година с 5.4% дефицит и фалирала банка КТБ. 



- КТБ обаче не фалира заради правителството на Орешарски, а заради други фактори.

- Но всички процеси, които допринесоха за фалита на КТБ, бяха интензивни в периода 2013-2014 г. 



- Смятате ли, че трябва да се направи проверка на големите обществени поръчки в последните години и разпределянето на еврофондовете, какъвто призив се чу от президента Радев?

- Това е популистко предложение или ответна реакция, за да се противодейства на предложението ни за давностен срок на приватизацията. Само ще припомня, че към 2007 г. ние изпълнявахме предприсъединителните ангажименти за влизане в ЕС. Когато станахме пълноправни членове, освен българските институции за контрол на бюджетните и европейските средства, ОЛАФ проверяваше всеки постъпил сигнал. Много са проверките, много са и делата, които бяха образувани. Доверието в страната ни беше загубено точно в периода 2008-2009 г., когато управляваха тези, които номинираха и избраха Румен Радев. Тук искам да прекратим всяка възможна спекулация, че някой толерира или прикрива някого. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия управленски мандат на ГЕРБ, бяхме безкомпромисни към всички, независимо че ни обвиняваха в политическа репресия, имаше еднакъв подход към организираната престъпност, към конвенционалната престъпност и изпълнението на ангажиментите ни към Европейската комисия за реформите в правоохранителната и съдебната система. И това беше оценено.



- Как така обаче периодът на вашето управление на МВР съвпадна с големия брой дела, които бяха заведени и спечелени в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България?

- Да, така е, но не и за всички дела, с които ме персонализира опозицията. Знаете, че не министърът на вътрешните работи задържа определено лице, това е под ръководството на прокуратурата. Не министърът на вътрешните работи определя постоянната мярка "задържане под стража". И в немалко от случаите се говори за това, че тези действия са били прекомерни. Вероятно съм правил емоционални изказвания, но когато се срещаш лично с жертви на престъпността, може и да забравиш за правилото "невинен до доказване на противното" или за презумпцията за невиновност. Мисля, че вече съм извлякъл поука от предишните си действия.



- Историята с шуробаджанашките назначения беше заметена от скандалите в парламента. Какво стана с обещанието за Изпълнителна комисия на ГЕРБ, която да прави проверка?

- През 2005 г. ГЕРБ беше учредена с 5300 души. В момента имаме 93 506 членове. Няма как да се познават до съвършенство манталитетът и поведението на всеки един член. Това е огромен ресурс от хора и не може да се гарантира, че някой няма да прекрачи нормите. Важното е да имаш политическата воля да бъдеш безкомпромисен. Видяхте, че Живко Мартинов ("суджукгейт" в Добрич, бел авт.) си замина на мига. Много са тези, които злоупотребяват с името на нашия лидер, с моето или на някой наш представител от изпълнителната или административната власт. Важно е да имаш политическата воля да се лишаваш от подобни хора. Що се отнася до "шуробаджанащината", Делян Добрев е доказан експерт и парламентарист - това беше една атака. Това могат БСП - те заформят скандали. Затова и призовахме, ако имат сигнали, да ги подават в компетентните органи. 



- Има ли подадени други сигнали?

- Не, няма. 



- Боледува ли управляваща коалиция, чуха се критики от страна на вицепремиера Валери Симеонов, който обвини премиера в едновластие?

- Ние сме коалиционно правителство на две различни политически формации. Събрали сме се, за да работим заедно, защото обществото ни е дало една добра възможност да съставим правителство. Разбира се, колегите Симеонов, Каракачанов, Сидеров са трима лидери, обединени със споразумение в "Обединените патриоти". От нас се очаква да комуникираме и с тримата, с трите политически формации и, разбира се, трябва да допринасяме всички заедно да намаляваме евентуалните различия. Защото за нас е важно генерално да няма отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната и да имаме икономически резултат за изпълнение на пълния управленски мандат. Убеден съм, че ще успеем. 



- С кого се управлява по-лесно? С патриотите или с Реформаторския блок?

- С "Обединените патриоти" е по-леко. Защото те не са разцепени, докато с Реформаторския блок бяха заедно само по име на парламентарната си група. Но реално - докато единият съпредседател защитаваше правителството, другият се обяви, че е част от опозицията.

< Назад