08.04.2016

Цветан Цветанов: Кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ ще грабне и членове на други партии

Медия: Вестник „24 часа“

- Не искате, г-н Цветанов, да се говори за война между вас и Румяна Бъчварова, но в сряда оглавяваната от вас вътрешна парламентарна комисия върна закона на вътрешния министър и така давате всички доказателства, че такава има.

 

- Сектор “Сигурност” не трябва да бъде повод за подобни тълкувания. Когато се обсъждат законодателни идеи в този сектор, трябва да се търси максималният политически консенсус. Защото в противен случай действително можем да влезем в политиканстване и опити за извличане на политически дивиденти. Бяха чути различните мнения от всички парламентарни групи в комисията. Всички заявиха, че ще гласуват “против” и “въздържал се”, като БСП дори предложи оттегляне на проекта.

 

- Депутатите от ГЕРБ приеха проектозакона за МВР, но останалите партньори бяха “против”. Говори се, че вие сте в основата.

 

- Представителите на ГЕРБ гласуваха “за” законопроекта, защото това е политически акт, който няма как да не бъде демонстриран - вносител е правителството.

 

- Но не го харесвате?

 

- Мога да кажа какви са притесненията, базирани върху становищата, внесени при нас от синдикални организации, неправителствени организации и експерти.

 

- Против сте ваденето на пожарната в агенция.

 

- С предложението по никакъв начин няма да се промени сегашният вертикален стил на управление. Единственото ново е, че ще има леко децентрализиране на системата с даване на автономност на пожарната като агенция. Но когато се създава една агенция, трябва да има съответните дирекции, т.е. увеличава се администрацията. А днес повече от всякога при този намален състав пожарникарите се нуждаят от повече жива сила, която може да участва в потушаването на бедствия и на пожари. Традиционно всяка година напускат 200-220 пожарникари. За м.г. те са над 600.

 

Не намирам за най-добрия вариант и начина, по който се предлага да бъде преобразувана академията. Към настоящия момент тя вече е изградила своя капацитет.

 

В момента има спечелени проекти за около 10 млн. лева, което означава, че ние ще имаме една по-добра учебна база, с по-добри преподаватели, които ще могат, освен да обучават редовните курсанти, да поемат и всички тези, които записват допълнителни специалности с магистърска степен, и всички новопостъпващи служители, които трябва да бъдат обучени както в академията, така и в специализираните центрове за полицаи, включително и гранични. Притеснително е също, че от учебния ни професионален център в Пазарджик са напуснали 8 служители, което значи 26% недокомплект. Това се случва в момента, в който има обявени конкурси, за да се запълни вакуумът, създаден през последните 2-3 г.

 

От фонд “Работна заплата” по закон МВР отделя около 3% за социална дейност, от които за нея се изразходват около 1,5%. През тези почивни бази ежегодно минават около 10 000 служители. Създаваме допълнителна възможност за служителите да почиват там, да създават контакти, които след това могат да бъдат полезни в чисто професионален план. Защото не всеки редови служител може да си позволи лукса да отиде да почива на пазарни цени на Българското Черноморие.

 

- Какво се предвижда за тези бази в закона?

 

- Да минат към НОИ, като се създаде агенция. Знаете каква е практиката с двойните почивни домове и с терените, които бяха вкарани в тази агенция.

 

Въобще трябва да стабилизираме сектора.

 

- Има напрежение ли?

 

- Това, което направихме от вътрешната комисия, за да предотвратим протестни действия, беше обществената дискусия, която организирахме само преди 2 седмици. Това бе инициатива на вътрешната комисия -

 

ние искаме с МВР да бъдем партньори в този процес, но когато се решават подобни важни теми, трябва да участват всички с отношение към сектор “Сигурност”. Затова бяха поканени и синдикалните организации, професионалното и политическото ръководство, представители на всички парламентарни групи, които доведоха експерти. Всеки имаше възможност да чуе мненията на тези служители и на всички депутати, дискусията беше открита.

 

- И изведнъж на заседание на комисията в сряда се видя, че диалог няма.

 

- Заседанието беше също открито. Винаги съм казвал, че в сектор “Сигурност” трябва да създадем прозрачност във вземането на важните решения, за да знаят служителите, че ние се отнасяме с необходимото уважение към тях.

 

В законопроекта има спорни моменти и с обезщетенията при напускане на системата Записано е при напускане за новопостъпилите да бъдат в размер на една заплата за всяка прослужена година, но не повече от 12. Това означава, че реалният икономически ефект от тази мярка ще бъде евентуално след 12 г. Ние можем да предложим друг вариант - да запазим 20-те заплати. Но право на тях да имат само служителите, които се пенсионират от системата на МВР след 25 г. трудов стаж. За да има и икономически ефект, и да може действително държавата да инвестира в обучението на тези полицаи, ако някой реши да напуска първите 7 г., да не получава никакво обезщетение. Защото в първите години от професионалната дейност държавата трябва да инвестира в обучението на този служител, който в рамките на първите 2-3 г. трупа опит от опитните и от учебните бази на МВР. Трябва да се заложи някакъв стъпаловиден график.

 

- Да не е за всички еднакво?

 

- Разбира се. Когато сме на тази тема, трябва да видим колко са секторите в България, които получават подобно обезщетение. И да въведем същите принципи и стандарти за всяка съсловна организация. Защото ние не можем да делим “Тези са сектор “Сигурност”, тези - “Отбрана”, които са също част от сигурността, и да има различни стандарти при обезщетяването.

 

- С една дума, от ГЕРБ не харесвате закона, но го подкрепихте от политическа солидарност?

 

- Ние по принцип приемаме закона въпреки препоръките, които имаме възможност да направим в обсъждането. И когато мине на първо четене в пленарната зала...

 

- Тоест, след като законът не мине и в пленарната зала, защото обикновено там се възпроизвежда вотът от комисиите, е добре той да се преработи и да се върне на поправителен, вече с вашите препоръки?

 

- Макар и трудно, законопроектът може да мине на първо четене в залата. Но е много важно в периода за предложения между двете четения, който ще фиксираме като възможно най-дългия, да направим допълнителни дискусии, които ще бъдат организирани от вътрешната комисия с представители на всички заинтересовани страни. И да има работна група за прецизиране на текстовете, за да постигнем този консенсус, който ще даде възможност да няма партия, която прави политическо говорене за сектор “Сигурност”. А да имаме принципно съгласие и да знаем, че той е извън политическата конфронтация и че не е нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС, нито на вицепремиера Бъчварова, нито на Цветанов.

 

- Още в началото на мандата на Бъчварова признахте, че тя никога не ви търси за консултации. Вече обажда ли се?

 

- Законопроектът трябваше да бъде внесен от МС, след като постигнем принципни съгласия и с други политически формации, или поне с партиите, с които формираме парламентарното мнозинство.

 

- Казвате ми, че диалог не е имало с другите ПГ, а не с тази на ГЕРБ?

 

- По този законопроект никой не е разговарял с никого от ПГ на ГЕРБ...

 

- Да ми кажете и мнението на премиера по отхвърления законопроект за МВР.

 

- Разговарял съм преди дни с премиера. Казах, че има някои неща, по които не сме съгласни. Законодателна практика е между първо и второ четене да се правят много промени, за да се стигне до формирането на първо място на парламентарно мнозинство, което да приеме закона, но и ние тук се стремим към широка парламентарна подкрепа, защото това е сектор “Сигурност”.

 

- Особено в тази напрегната обстановка - тероризъм...

 

- И бежански поток. През летните месеци ще се увеличат транзитно преминаващите през България граждани, защото инфраструктурата е вече достатъчно добра - от Калотина до Капитан Андреево можеш да се движиш почти през цялото време само по магистрала. Това означава, че трябва да имаме допълнителна разстановка на полицейски служители, които да гарантират сигурността на транзитния поток.

 

- При какви случаи ще се затваря метрото и части от София заради риск от терор? Готвите текстове в закона.

 

- Да, разработва се антитерористичният закон. Всяко оповестяване на каквито и да било стъпки би могло да бъде възприето различно от целта, която си поставяме. Другата седмица правим работна среща - председателите на правната, на комисията за контрол над службите и на вътрешната, с министър Захариева и с главния прокурор, за да обсъдим антитерористичния закон и промените, които се подготвят по НПК и по НК, за да може действително да имаме много по-добра синхронизация между дейността на институциите при възникването на подобни заплахи.

 

- Какво мислите за присъдата на последна инстанция за сгазената Лора? 2 г. при облекчени условия - в общежитие.

 

- С майката Нели се запознах по повод първите съдебни решения. Тогава бях министър на вътрешните работи. Направих среща с нея и с други почернени майки. Предприехме законодателни инициативи, дадохме гласност на случая “Лора”. Благодаря на прокуратурата и съда, че успяха да върнат това дело. И сега, когато има вече осъдителна присъда, няма как да обясниш тълкуванието, което е записано в това решение.

 

- Че убитото момиче е виновно, защото не е преценило с каква скорост ще връхлети моторът върху нея на пешеходната пътека...

 

- Затова и съвсем спонтанно родителите направиха протест. Убеден съм, че с обществената подкрепа и с ангажимент на институциите могат действително да се направят тълкувателни решения, които да не позволяват тези, които преминават на пешеходна пътека, да носят отговорността затова, че някой недобросъвестен шофьор профучава.

 

- Особено ако е малко дете, как ще прецени скоростта?

 

- Особено ако е малко дете... В периода 2009-2012 ГЕРБ успя да сведе жертвите по пътищата от 1000-1100 за година до 650 през 2011 г. и 599 през 2012 г.

 

- Ще внесете ли законодателни промени и за отнемане на автомобил, освен на книжка, плюс затвор за над 1,1 промила?

 

- Наказателната политика е нужна, но тя трябва да бъде достатъчно добре премерена. Държавата, обществото и всички, които участваме в този процес, трябва да бъдем много активни за превантивната дейност. И всеки един от нас да допринася за промяната в манталитета на българския водач.

 

Трябва да ликвидираме възможността за корупция и купуване на шофьорски книжки. Нека бъдем достатъчно разумни. Много са родителите, които мълчаливо толерират подобен подход на децата си. И тези, които след като бъде изкарана книжка, по законовия ред или не, подаряват на децата си мощни коли или такива, за чието управление нямат рутината и възможността да предпазят себе си и тези, които возят.

 

- Ще има законодателна инициатива, или не?

 

- Разбира се, че ще има. Тя се подготвя. Една от мерките, които приехме в 41-ото НС, е да завишим глобите, но не за да повишават фискалния резерв, а 50% от тях да отиват за изграждането на необходимата инфраструктура за превенция и за обективиране на нарушението чрез изваждане на полицая от контакт с нарушителя. Защото камерата няма как да бъде купена и манипулирана.

 

- Това ще го обсъдите ли с главния прокурор?

 

- Да, и това.

 

- Като стана дума за г-н Цацаров, с шефа на ВКС как сте? Носят се легенди как той и председателят на градския съд са хора на Радан Кънев. Каза го включително премиерът Борисов. А вие с Кънев не сте в най-добрите отношения. Пречи ли това на комуникацията, или е по-здравословно да пазите дистанция?

 

- Аз съм в прекрасни отношения с всеки един, независимо от коя политическа формация е и независимо представител на коя институция е. Мога да работя и да говоря, когато нещата са принципни. Може би има подобни тълкувания, но не смятам, че трябва да се говори за кръгове. Нека се придържаме към приетата Стратегия за съдебна реформа от януари 2015 г. Видяхте, че само преди дни с министър Захариева се поздравихме с приетия Закон за съдебната власт. Това е едно изключително добро нейно начало като министър на правосъдието. Тя ще бъде подкрепяна във всички законодателни промени. Искам да ѝ благодаря затова, че тя направи необходимото съгласуване с всички ПГ, преди да внесе законопроекта, което ѝ прави чест. Смятам, че това е нормалната законодателна дейност. Спазват я също министрите Калфин и Москов.

 

- За разлика от Бъчварова?

 

- Нека не търсим подтекст.

 

- Не ви ли пречат замразените отношения с част от РБ?

 

- Да сте забелязала с нещо да пречи това, че някои от тях гласуват против законопроекти, важни за държавата?

 

- Отказахте ли се да вадите хората на Радан от държавните институции и предприятия?

 

- Темата е затворена след срещата ни с премиера. Правят се съответните проверки по сигнали, получени от народните ни представители в техните приемни.

 

- Какви проверки? В “Терем” ли?

 

- Свързани с корупционни схеми и саботиране на управлението и устрема на правителството за ефективна борба срещу престъпността. Ще има нетърпимост към всичко това.

 

- Тоест остават, но ги следите какво вършат?

 

- Всеки, който работи в интерес на държавата, няма защо да се притеснява. И обратното.

 

- Кого ще номинира ГЕРБ за член на СЕМ?

 

- Още не сме го обсъдили на заседание на групата.

 

- А идеята за сливане на БНТ и БНР ще се задвижи ли? Тя прозвуча на дискусия в медийната комисия.

 

- Изводът от тази дискусия е, че на този етап това не е най-доброто. Евентуално на по-късен би могло да се стигне до такъв консенсус.

 

- Днес сте рожденик. На такъв ден човек прави равносметки, планове. Каква е вашата амбиция - колко още мандати да има ГЕРБ?

 

- Всяка партия може да си поставя подобни цели, когато не е скъсала връзката с хората по места. Към настоящия момент ГЕРБ има необходимия диалог с жителите на всички населени места. Убеден съм, че ГЕРБ ще има широка подкрепа до момента, в който е достатъчно обединена, консолидирана и показва екипна игра в управлението - местна, изпълнителна, законодателна власт. Уважение към хората и към институциите.

 

- Кога тръгва новата процедура за избор на членове и шеф на КЗК?

 

- Внесли сме предложение за прекратяване на старата процедура.

 

- Ако и този път Росен Желязков се окаже единственият кандидат за председател, ще прекратите ли и новата процедура?

 

- Убеден съм, че ще има доста кандидати и ще дадем възможност да има повече желание от всички ПГ да внасят повече номинации.

 

- Задвижва се битката за избор на Ирина Бокова като генерален секретар на ООН. Подкрепяте ли я искрено?

 

- В България сме свикнали винаги да очерняме всеки кандидат за международна престижна позиция. Като българин и като председател на най-голямата ПГ съм категоричен - ние трябва да се гордеем, ако имаме възможност шефът на ООН да е българин. Към настоящия момент официалната позиция на правителството е подкрепа за г-жа Ирина Бокова, която натрупа много опит с президентството си на ЮНЕСКО. Тя е много уважавана и разпознаваема в целия свят. Аз винаги ще уважавам и ще признавам заслугите на всеки, който има подобни високи позиции в европейски и световен мащаб. Отнасям се с уважение, въпреки политическите ни различия, и към Сергей Станишев - той представлява социалистите на европейската политическа сцена.

 

- Като отиде на европейската сцена, вече не ви дразни...

 

- Тук не е въпросът дали някой те дразни. Кристалина Георгиева бе издигната от ГЕРБ през 2009 г., но работеше прекрасно и със следващото правителство. Не трябва да делим подобни авторитети на наши и ваши.

 

- Планирали ли сте лично вие или Борисов да застанете до Бокова в хода на кампанията?

 

- Нямаме отношение към кампанията, но смятам, че държавата много ясно е изразила позицията си чрез номинацията на Външно министерство. Може действително да се каже, че тази позиция е закъсняла, но знаете, че политическият живот на страната е доста интересен и на моменти с доста голяма енергия, която се хвърля в публичното пространство, и то в по-голямата си част негативна. Но да уважаваме българите с качества, тези, които са признати от света. Това може да бъде само от полза за авторитета и бъдещето на България.

 

- Кажете ми, моля, в проценти каква е вероятността ГЕРБ да заложи отново на Росен Плевнелиев за нов президентски мандат.

 

- Май и юни са месеците, в които ще се говори вече по същество за кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ. Уверявам ви, че ще бъде достатъчно добра, с необходимите качества, които могат да разширят подкрепата към симпатизанти и членове на други политически формации.

 

- Да разширят? Тоест номинацията ще е в голяма степен надпартийна?

 

- Нашите потенциални кандидати са изключително отговорни. В тази посока няма абсолютно никакво притеснение.

 

- Говорите, все едно ги знаете вече.

 

- Има хора, които се обсъждат.

 

- Някои завъртяха и вашето име.

 

- Нека на рождения ми ден, в който ще излезе интервюто, не говорим за нещо, което не е толкова важно.

 

- Не си го пожелавате за ЧРД?

 

- Пожелавам си преди всичко да бъдем здрави, позитивни и градивни - и в личен, и в професионален план.

 

- Доган получи от депутатите си термовизьор - да вижда обектите в тъмното. Вие на какъв подарък ще се зарадвате?

 

- Моят е ежедневен и му се радвам всеки ден - децата и семейството. По-хубав подарък няма.

 

Визитка

 

Роден на 8 април 1965 г.

 

Завършил е НСА и право в УНСС. Специализирал в Международната правоохранителна академия в Розуел, в Сикрет сървис, ФБР и Департамента за вътрешна сигурност

 

От 1997 до 2005 г. работи в МВР

 

Зам.-кмет на София (2005-2006). Бе първият председател на ГЕРБ, докато Бойко Борисов нямаше право като кмет

 

От юли 2009 г. до февруари 2013 г. бе вицепремиер и вътрешен министър. Сега в 43-ото НС е шеф на парламентарната група на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия. Зам.-председател е на партията

 

Женен, с три деца


< Назад