01.10.2014

Цветан Цветанов: Добрите политици не минават през задния вход

Медия: Агенция „Фокус”

Фокус: Господин Цветанов, каква е равносметката Ви от кампанията? Обиколихте страната, срещнахте се с много хора, какви са преобладаващите настроения?
Цветан Цветанов: Колкото и уморителен да е периодът на кампаниите на пръв поглед, за мен това е времето на зареждане. Зареждам се с положителна енергия от контактите с хората, зареждам се с идеи и с възможни решения на поставяните проблеми. Започвам да придобивам увереността, че наистина говоря от името на много хора, познавайки добре проблемите и тревогите им. А това винаги е въодушевяващо за един политик.
Политика без обратна връзка не е възможна. Няма силна партия, която да не поддържа обратна връзка с избирателите си. Мнозина се питат какво е в основата на силните структури на ГЕРБ. Отговарям – постоянната ни обратна връзка с хората, които ни вярват и ни овластяват да представляваме интересите им. Това е рецептата за добро политическо здраве на ГЕРБ вече 10 години. Лидерите на ГЕРБ са може би единствените в страната, на които не се налага да сменят избирателните си райони на всеки избори поради срам пред избирателите от несвършена работа и празни обещания.
Що се отнася до втората част на въпроса Ви-за преобладаващите настроения сред хората, мога да кажа само едно. Хората искат страната да се управлява от политици, които знаят как се носи отговорност. И още - избирателите ни искат да видят диалог между политиците в името на националните приоритети. Хората се нагледаха на бягащи панически от властта управници. Нагледаха се на скандали, разтърсващи разкрития и откровени клюки и клевети. Идването на власт в името на лични, користни и олигархични интереси напоследък стана норма. Политическият цинизъм взе надмощие над политическия реализъм. Последното управление беше в такава степен самодоволно, че се превърна в гротеска. В нормална държава доскорошните ни управници не биха се появявали на политическата сцена с десетилетия. Но тук не е така-колкото си по-несъстоятелен, толкова по-агресивен и по-нагъл ставаш, толкова повече власт искаш. Неслучайно БСП създаде и подкрепя олигарси, които да й гарантират периодичното участие във властта. И нищо чудно, че за да бъде част от властта и да захрани своите покровители, БСП понякога минава и през задния вход с помощта на Костинбродски афери.
Фокус: Кой всъщност е основният Ви опонент на тези избори?
Цветан Цветанов: Не очаквайте да ви отговоря на подобен въпрос като ви посоча името на някоя партия. Основен опонент е апатията на хората, нежеланието на немалко хора да излязат и да гласуват, неверието, че вотът е в състояние да промени животът и съдбата на мнозина.
На тях бих казал – властта ви над нас политиците е много силна, вотът ви не е безмислен, той е единствената защита срещу корупционните изборни практики и подмяната на изборните резултати.
Фокус: Кое прави сегашните парламентарни избори различни?
Цветан Цветанов: Политическите играчи са по-скоро прегрупирани, но всъщност много добре известни. Новата формация на Николай Бареков няма шансове де се превърне в изборно чудо и отдушник на общественото напрежение за много хора.
Българите ще избират между добре познати политически субекти и се надявам да заложат на доказалите се.
Защото винаги когато имам възможност пред медиите подчертавам, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която остави видими подобрения след управлението си. Кметовете на ГЕРБ вече години наред печелят популярност на партията ни с всеотдайна и успешна работа. В градове като София, Бургас, Стара Загора, Добрич, Варна, Търново и Благоевград, почитателите на кметовете на ГЕРБ отдавна не са избиратели само на тази партия. Защото политическото противопоставяне няма много място там където по един безспорен начин се работи в полза на хората.
Истината е, че ГЕРБ е партията, която в най-голяма степен е готова да модернизира България, като неизменна част от тази модернизация е създаването на нови възможности, но не само за бизнеса, а и за бедните, за възрастните, за младите, за безработните, за хората в предпенсионна възраст. ГЕРБ не докарва кризи на банките и на държавните институции. Защото за ГЕРБ няма самоцелна власт.
Ние гледаме на БСП като на партия, която в следващите години ще се свива и все повече ще бъде вторачена в промените вътре в себе си. В БСП засега няма лидерски и морален ресурс за нова модерна левица. Ето защо левите избиратели са обречени на апатия или на избор на партия сред алтернативите на столетницата.
Фокус: Какъв е коментарът за десните партии?
Цветан Цветанов: Десният избирател само на пръв поглед има много възможности. Реално той няма много голям избор извън ГЕРБ. Защото десният избирател е доста безкомпромисен и интелигентен. Мимикрията на многото малки десни формирования не може да компенсира отсъствието на силна дясна формация, която да партнира на ГЕРБ. Защото РБ е в такова състояние, че поражда по-скоро компромисен вот. А това в никакъв случай не е залог за стабилност и добро бъдеще.
Фокус: Какво управление ни чака след 5 октомври?
Цветан Цветанов: Иска ми се да е масово подкрепено от хората и заради това да е стабилно. Това минава през висока избирателна активност, през твърда подкрепа за ГЕРБ с висок резултат, който да даде основания на партията да избере формулата на следващото управление. Тогава наистина бихме се ангажирали с така нужната на България работа в приоритетните сфери-икономика, енергетика, социална, здравеопазване, образование. Икономиката на страната може да се възроди само в здрава среда, при работещи институции и мотивирани кадри. И не на последно място-страната ни трябва да е реално интегрирана към европейските политики и стандарти, а не да оцелява въпреки нормите в ЕС.
Ако ме питате с кого ще се коалираме, ще ви отговоря веднага след вота. Ние от ГЕРБ изпитваме респект към волята на избирателите и не желаем предварително да насаждаме внушения в една или в друга посока. Дясно центристкото управление не е непостижима цел, все пак, надявам се.

 

< Назад