27.07.2015

Цветан Цветанов: Чрез преференцията може да се контролира вотът

Медия: вестник "Преса"

Интервю на Наделина Анева за горчивото кафе, трудния компромис и стабилността на коалицията

–        Г-н Цветанов, много трудно събрахте 180 подписа за ускорено приемане на конституцията. Последният, който парафира - депутатът от РБ Димитър Делчев, беше на 30 минути път от столицата, но го извикахте спешно в петък. Какъв знак ви даде той с отказа си до 14 часа да подпише новия законопроект?

–        Разумът надделя. Оказа се, че младостта не е подготвена за предизвикателството, което имахме. Искам да благодаря на всички негови по-опитни съпартийци, които успяха да изложат необходимите аргументи, за да го убедят да се подпише.

–        Димитър Делчев обясни, че Меглена Кунева му се е обадила да се върне. Какъв беше вашият разговор с нея, постави ли ви тя допълнителни условия?

–        Да, аз също разговарях с г-жа Кунева в петък. Тя изигра основна и решаваща роля за осигуряването на този 180-ти глас. Знаете че 3-4 часа по-рано Делчев публично оповести, че няма да се подпише. Нямаше допълнителни условия. Помоли ме само да разговарям в следващите дни с г-н Делчев, защото имал сериозен потенциал и би могъл да бъде ползван с неговата енергия в парламентаризма.

–        И все пак. След като всички автори на новия проект за промяна на конституцията, в присъствието на премиера, си стиснахте ръцете в четвъртък, час по-късно „Движение България на гражданите“ излезе с решение на ръководството си, че депутатите им ще подкрепят проекта по съвест. Имаше ли някакво извиване на ръце от страна на вицепремиера Кунева? В кулоарите се коментира, че се е прицелила в поста на правосъден министър?

–        Силата на по-малкия е в това, че може да говори всичко. Може да поставя всякакви условия, защото иска да натрупа някаква идентичност и възможна обществена подкрепа. Но смятам, че сме сбъркали времето и мястото, защото в 43-Народно събрание успяваме да въведем нов стил на парламентарно поведение. Виждате какво е отношението на най-голямата група – ГЕРБ. Направихме си изводи от предишни парламенти. Извиването на ръце, ултимативното говорене, търсенето на конфронтация, е вредно както за Народното събрание, но и за посланията, които даваме към българското общество. Точно заради това ние правим много повече компромиси. Виждате, че постоянно търсим опозиционните депутати, за да намерим по-широка подкрепа за реформите, които се внасят от министрите на Реформаторския блок. И не смятам, че колегите ни от РБ трябва да правят тези грешни изводи, които внушаваха досега.

–        Изводи за топли връзки на ГЕРБ с ДПС ли?

–        И това, и други публични внушения, които някои се опитваха да правят. Искам да заявя категорично – днешното управление има две групи, които формират коалиционното правителство – ГЕРБ и РБ. Въпреки различията, ние трябва да бъдем съмишленици във всичко, което трябва да направим заедно и да търсим подкрепа от останалите парламентарни групи. Това, което беше изговорено в последните няколко месеци, може би година, показва, че РБ насочи енергията си не в постигане на политически консенсус по важните за България теми, а се създаде една невъзможност никога, по никакъв повод да си говорят Реформаторския блок и ДПС. Видяхте, че последните 24 часа преди да се вземе важното решение да се оттегли единия проект за конституцията и да се внесе консенсусен, най-динамичната комуникация, която съм виждал в тази парламент, беше точно между тези две групи. Трябва ли ние като парламентарна група от ГЕРБ веднага да направим тези внушения, които се правеха по наш адрес – за близостта ни с ДПС. Трябва да уважаваме политическия опонент, да бъдем разумни в говоренето и никога да не се минава границата на невъзможността да имаш диалог с представителите на опозицията.

–        Лидерът на ДСБ каза, че за ден и половина са извървели години политическо време.

–        ГЕРБ е в политическия спектър на страната от декември 2006 г. А част от партиите, които формират Реформаторския блок, са от началото на демокрацията - СДС, ОДС, ДСБ. Но в момента ГЕРБ проявява по-голяма политическа мъдрост и зрялост, заради отговорността, която е поел г-н Борисов - да се води страната напред и всеки да усеща подкрепата на държавата.

–        След края на изминалата инфарктна седмица всички си задават въпрос – каква беше все пак сделката? Как се стигна до този компромис? Недоволни излязоха да протестират срещу Радан Кънев.

–        В разговорите, на които съм присъствал и участвал, или за които съм бил информиран, нито веднъж не съм чул някой да поставя тема за някаква евентуална сделка. Искаме да отговорим на очакванията на обществото и на препоръките от Брюксел. Видяхте, че и 10 посланици от ЕС застанаха зад конституционните промени. Съмнението е останало като усещане и е трудно да бъде разсеяно, защото от началото на прехода до преди 10-ина години винаги е имало политическо договаряне. Не търсете винаги сделка при политическия диалог.

–        Грешка ли беше внасянето на първия проект за промяна на конституцията с по-малко от 160 подкрепящи? Според Радан Кънев управляващите сте подходили „урболешки“. Ето, АБВ ви дадоха само три подписа?

–        По принцип не смятам, че този период за промяна на конституцията е най-подходящият, защото предстоят местни избори. Може би това трябваше да се случи по-рано, когато нямаше привкус на политически страсти заради предизборния период.

Към момента на внасяне на първия конституционен проект за промени бяхме убедени, че ще се разшири политическата подкрепа. Когато видяхме, че е трудно да се съберат 160 подписа, поради промяна на политическите решения, които бяха взети от групи в НС, обещали по-рано да дадат подкрепа, всеки си направи изводите. Затова тръгнахме към диалог и постигане на консенсус. И успяхме. Удовлетворен съм от това, което показаха АБВ. Те имаха категорична позиция, че няма да подкрепят текста, който беше внесен, но дадоха важен политически жест. Може би сте права, че не направихме тези разговори по-рано. Но пък когато бъдем притиснати до стената, всички партии осъзнават, че няма накъде повече да лавираш и да отстъпваш.

–        Всички партии се съгласихте, че след първо гласуване проектът отива в Конституционния съд. Ако той каже, че не може обикновено народно събрание да разделя Висшия съдебен съвет, имате ли готовност да пристъпите към свикване на Велико народно събрание (ВНС)?

–        КС ще каже дали можем да приемем проекта, по който постигнахме консенсус. Но не сме дискутирали темата за свикване на Велико народно събрание

–        Радан Кънев вече я пусна в употреба. Според него ако КС каже, че не можете да гласувате вие тези поправки, спешно трябва да се върви към ВНС...

–        Моите уважения и респект към Радан Кънев, но виждате колко различни са мненията, решенията и становищата, които той самият взима и след определен период от време се подписва под различни неща. В първоначалния вариант на конституционните промени РБ заявиха, че не желаят ДПС да участват в тях. Казаха, че нямало да правят никакви отстъпки. Но след това Радан Кънев обяви, че правят „исторически компромис“. Мисля, че това е прекалено силно казано. Защото решението ти трябва да е дълбоко осъзнато. Затова е по-добре да сме по-премерени, когато предварително обясняваме какво ще направим и какво – няма.

–        Получава се задочен диалог с Радан Кънев. Но той каза още нещо. Че РБ са намерили изход от конституционната криза, а вие от ГЕРБ до последно сте обсъждали как ще понесете поражението и не сте вярвали, че може да се постигне съгласие. Така ли беше?

–        Премиерът беше категоричен, че не се стигне до политически консенсус за оттегляне на внесения конституционен проект, ще понесем това поражение. Единственото послание, което Борисов даде като изход от създалата се ситуация е РБ и ДПС да се разберат. И тук искам да благодаря на г-н Кънев и г-н Местан, че двамата председатели успяха да изпият не по едно, а по няколко кафета. Надявам се, че г-н Кънев е изпитал удоволствие от изпитото кафе с г-н Местан. .

–        Радан Кънев замина на триседмично обучение в САЩ за млади лидери. През 2008 г. Вие също бяхте на такова обучение, след което станахте вицепремиер и ключова фигура в партията. Дали и Кънев не се подготвя за много висш партиен пост?

–        Обучението в САЩ е добра форма да повишиш своя капацитет. Но то не означава, че веднага имаш гарантирано място и висока позиция в партия или в управлението. Тези програми са много полезни за българските политици. Преди шест месеца в подобно обучение участваха и представители на младежи ГЕРБ – евродепутатът Андрей Новаков и депутатите Георг Георгиев и Христо Гаджев. Аз бях на обучение в САЩ с Пламен Юруков, но виждате, че днес той не е в управлението, нито е в политическата партия, която представляваше. Там правиш срещи с много добри анализатори. Дискутират се теми за политическите системи и възможност за съвместна работа между ЕС и САЩ.

–        Предизборната ви кампания на практика започна по-рано. Наясно ли сте в кои областни градове ще се сблъскате челно с реформаторите?

–        Като цяло почти във всички областни градове те ще издигат свои кандидати. Искам да поздравя някои от партии от РБ, които застават зад кандидатури на ГЕРБ. Давам пример с Варна, където СДС ще подкрепи номинацията на Иван Портних, докато Реформаторския блок е за Чавдар Трифонов, който на предишните избори беше издигнат от Николай Бареков и Цветан Василев. Всеки може да си направи изводите. В Хасково ние издигаме областния управител Добри Беливанов, а реформаторите доколкото знам ще застанат зад сегашния кмет. Знаете, че през 2003 г. той е бил кандидат на СДС, 2007 г. - на БСП, а 2011 г. става независим. Да не забравяме, че част от най-тревожните сигнали за купен вот бяха в Хасково.

–        Ще редактирате ли въпросите на президента за референдума наесен?

–        Това ще се гледа тази седмица. Мисля, че няма да се стигне до редактиране, което да предизвика напрежение. Знаете, че за референдумите запазихме досегашните изисквания в закона. След това, което видяхме в Гърция имаме притеснение, че при референдум под формата на популизъм може да се постигнат нежеланите цели, които е нормално да бъдат реализирани. Ако направим допитване дали да повишаваме или намаляваме заплатите, всеки естествено ще подкрепи популистката теза. На този етап ГЕРБ не смята, че трябва да уточняваме във въпроса колко да са мажоритарно избраните депутати. И в момента съществува мажоритарен елемент чрез гласуване с преференции. Но тук си задаваме въпроса доколко тази преференция няма да създаде възможност за контролиран или купен вот. И това е притеснението ни. Могат да се отбележат две цифри в кръгчетата с преференции. Така един работодател със 100-ина гласа ще може да преподрежда общинските съветници.

–        Какви са шансовете на Мая Манолова да стане омбудсман?

–        С точност ще може да бъде казано през седмицата. Но нямам усещането, че депутатите от ГЕРБ подкрепят Манолова. Все пак говорим за обществения посредник, за човек, който трябва да бъде надпартиен и равно отдалечен от всички парламентарно представени групи. Смятам, че Константин Пенчев би могъл по-добре да изпълни тази роля.

< Назад