22.12.2014

Цветан Цветанов: 2014 година беше година на истината, нека 2015 бъде година на перспективата

Медия: „На светло“ по Нова телевизия

Водещ: Зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, един от най-цитираните и най-противоречивите герои на изминалата година. Цветанов ми е на гости днес, с равносметки и политически самоанализ в навечерието на Новата година. Здравейте, г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: Здравейте.

Водещ: Бихте ли нарекли годината, която изпращаме, една от най-трудните в живота си?

Цветан Цветанов: Като имаме предвид какво се случи през 2013 година – годината на измамата, можем да кажем, че действително това беше много трудна година, но аз мога да кажа, че 2014 година е годината на истината.

Водещ: Започнаха да изплуват истини.

Цветан Цветанов: Точно така.

Водещ: Коя истина вие осъзнахте, която видяхте да изплува - надявам се, че не като мъртва риба с обърнато коремче нагоре?

Цветан Цветанов: Истината за това задкулисие, за всичко това, което се случи през 2014 година и отклони страната ни от единствения възможен път – европейският. Когато сме в годината на истината, и то по-специално във втората половина на 2014 година, вие виждате, че в рамките на месец и половина управление на едно правителство, което беше съставено много трудно, но това беше възможният вариант действително да върнем държавата в Европа…

Водещ: Истината за едно задкулисие, казвате вие. Цялата истина ли разбрахте, цялата истина ли казвате? Или сега, в таи много сложна коалиционна комбинация, ви се налага да премълчавате някои неща?

Цветан Цветанов: Разбира се, че политиката, която се води в момента в държавата, и по-специално в българския парламент - имаме за първи път конфигурация от 8 политически парламентарно представени партии. Това означава, че имаме сложно уравнение, което трябва да решаваме, и то ежедневно, защото когато си съставил едно правителство, недейте да смятате, че от тази коалиция, която има между ГЕРБ и реформаторите, подкрепена от АБВ и патриотите, винаги има някакво напрежение, което ще дава допълнителна гаранция за успеха, според мен. Така трябва да разсъждаваме И така трябва да говорим. Не трябва да търсим лошото, а трябва да търсим перспективата.

Водещ: Сега ще говорим за напрежение. Меко го казвате. Изобщо всички станаха меки, дипломатични. Въпросът е дали в този дипломатичен тон, който си налагате като мандатоносители, да не губите гръбнака, да не губите истината?

Цветан Цветанов: Няма да го позволим и точно затова и засилваме нашите комуникации с Брюксел и с развитите демокрации, в лицето на една Германия. Мога да кажа, че последното помещение, което направихме в Берлин - знаете, че имаше възможност да проведем срещи, както в Бундестага, така също и в канцлерството с премиера Борисов…

Водещ: Важни ли са ви тези срещи?

Цветан Цветанов: Тези срещи са най-важни, защото Германия и е най-развитата икономика и най-развитата демокрация. Германия дава най-големият дял в европейската солидарност, от която се възползва България.

Водещ: Да, обаче дали дава най-големия дял от подкрепа или критика?

Цветан Цветанов: Самият факт, че през последната година и половина аз специално имах най-работните си посещения в Берлин и в Мюнхен, имах възможност да се срещам, както с представители на правоохранителната система, така също на правораздавателната, така също и със законодателната. Самият факт, че сме го направили това, самият факт, че имаме тази подкрепа, самият факт, че в първите месец и половина има тези посещения на такова високо ниво - премиерът Борисов с канцлера Ангела Меркел - показва доверие, показва кредит, който трябва да бъде изпълнен от българските политици, за да можем действително да постигнем тези стандарти, които са очаквани и за тези българи, които напуснаха родината ни през последните 20 години.

Водещ: Аз ли погрешно съдя, или се създава от медии такова погрешно впечатление, че примерно Борисов, когато отивате в Брюксел, Германия, Борисов казва в прав текст: „Казусът с КТБ бе умишлено причинен от Орешарски, Чобанов, Искров“, нали така? Тук той не го казва така. Вие тук говорите по друг начин. Там ли се чувствате по-смели, или тук ви е страх от нещо?

Цветан Цветанов: Не, тук се казва същото и аз не знам защо оставате с такова впечатление?

Водещ: Защото е в прав текст, защото няма увъртане там.

Цветан Цветанов: Това, което каза Борисов, преди да замине даже за Берлин, той каза, че в петък, последният, преди да заминем за Берлин, българският бюджет плати 2,6 милиарда на всички тези вложители, които техните влогове са гарантирани от директивата на Европейската комисия (ЕК) и разбира се по законодателството, което България е приела.

Водещ: Но, знаете ли какво впечатление – че говорите там, в Брюксел, като на хора, които ще ви разберат. Какво от това, че това прямо изречение се казва? Тук трябва да има някаква реакция по въпроса, на Темида да кажем. Виждате ли я тази реакция?

Цветан Цветанов: Реакцията е на тези, които са компетентни да направят съответното разследване и да докарат нещата докрай. Сами разбирате, че това политиците не биха могли да го направят. Политиците могат да подпомогнат, ако има необходимост от законодателни промени. Политиците могат да подпомогнат с това да демонстрират политическа воля за предстоящата провеждаща съдебна реформа, ако се налага подобно законодателство да бъде променяно. Това могат да направят политиците, а компетентните органи са тези, които действително трябва да направят обективно и справедливо разследване.

Водещ: Имате ли впечатление, че такова върви? Личното ви впечатление? Знам, че вие сте в деликатната ситуация да не говорите така прямо за съдебната система?

Цветан Цветанов: Мога да ви кажа, че не бих могъл да изразя публично това, което смятам, но съм притеснен от начина, по който се правят всички тези разследвания.

Водещ: Вие сте притеснен от начина, по който разследването по казуса КТБ?

Цветан Цветанов: Самият факт, че стигнахме до този казус, е проблем, защото нали разбирате, че има компетентни институции, които трябва да следят точно за този надзор, точно за тези транзакции. И разбира се, всички тези внушения, които бяха направени преди европейските избори и след европейските избори, доведоха до проблем, но никой не каза каква е истината. Ние се надяваме, че истината ще излезе точно то тези компетентни институции, които са натоварени с това разследване.

Водещ: Бях зашеметена онзи ден – в предаването „Диков“ миналата седмица, видях Алексей Петров, свеж, чудесен, добре /…/, с хубав вид, който каза, че показният арест срещу него през 2008 година е бил организиран от вас, без да бъдете цитиран - то се разбра - защото той многократно е предупреждавал и искал свалянето на лихвите в банките, визирайки че КТБ е привилегирована банка с високи лихви. Такова уравнение беше направено. Той е пророчицата Касандра, която предупреждава за казуса „КТБ“, зависимото правителство на Борисов не чува, вие изпълнявате поръчката на Цветан Василев да арестувате Алексей Петров. Това чухте ли го въобще сега?

Цветан Цветанов: Не съм гледал това участие всъщност.

Водещ: Поръчайте си го, много е интересно.

Цветан Цветанов: Ще го изгледам. Но това, което мога да кажа, е, че начинът, по който вие сега го преразказахте, не съвпадат събитията.

Водещ: Почти дословно ви го казах. Защо не съвпадат събитията?

Цветан Цветанов: Защото това, което направи държавата, е да защити всички тези жертви на престъпността и да покажем, че всъщност държавата е по-силна от организираната престъпност. Точно затова и понесох всички удари в последствие от тези действия, които предприехме заедно с професионалисти, които работеха и работят в системата на МВР и ДАНС.

Водещ: Кои събития не съвпадат?

Цветан Цветанов: Февруари месец 2010 година беше това задържане, а подобни лансирани изказвания за лихви и тем-подобни бяха в периода някъде около 2011 година. Така че сами разбирате, че не можем да вървим в тази логика на събитията, която вие представихте току-що.

Водещ: Т.е. редът е обратен. Преразказвам го доста точно. Значи редът е обратен – по-скоро след ареста на г-н Петров идва това говорене за лихвите. Т.е. нещо като отмъщение за това, една друга…

Цветан Цветанов: Не, нека такива термини като „отмъщение“…

Водещ: Добре, оставете ги на мен, аз съм художествен човек.

Цветан Цветанов: Смятам, че все пак трябва да бъдем обективни. И мога да кажа категорично – от 2009 година до 2013 година България получи своята легитимация, България получи подкрепата от всичките евроатлантически партньори и това беше упоменато във всички доклади. Това, което се случи след 2013 година, и то по-специално втората половина на 2013 година - България загуби това доверие и това беше много ясно споменато в законодателните промени, които сега в момента предстоят в Закона на МВР, ДАНС и ДАТО…

Водещ: Сега ще поговорим за Закона за МВР.

Цветан Цветанов: Мога да ви уверя, че всичко това, което беше предоставено и като информация от МВР, за една информация, за един проведен разговор с ръководството на „Европол“, февруари месец или април месец 2014 година, където се говори, че тревожността от последните осем до десет месеца България отсъства от сътрудничеството с „Европол“ и с европейските й партньори.

Водещ: Не си е сътрудничела въобще?

Цветан Цветанов: Въобще. Няма нито едно значимо разследване, което да е започнало, и няма нито една специализирана европейска операция, която да е проведена на база информация, която да е предоставена от България. Или това, което България, е предоставила е толкова незначително, че не може да започне нито едно и никакво разследване.

Водещ: Само едно изречение, тук да попитам и пак продължавам да се движа, за кратко, в тази деликатна сфера на вашите взаимоотношения със съдебната система.

Цветан Цветанов: Не, аз нямам взаимоотношения със съдебната система. В момента съм изпаднал в ситуация на тази репресия, която беше направена, и мога категорично да кажа, че неслучайно във всичките мои процеси има основен акцент от немски страна, и по-специално от Ханс-Петер Уул, който е един от най-авторитетните политици и адвокати в Германия. Самият факт, че той говореше за проблемите, които възникват около моите дела, този проблем вече се наблюдава изключително внимателно. И ако погледнем внимателно какъв ще бъде доклада и на ЕК, аз мисля, че доста тревожно е за България всичко това, което се случи през тези една година и половина.

Водещ: Ще бъде лош доклад, казват. Ханс-Петер Уул, който е един много достолепен човек, така както се вижда…

Цветан Цветанов: Пети мандат депутат на Бундестага, бивш говорител на вътрешната комисия.

Водещ: Чрез вас има възможност да види част от състоянието на съдебната система, така ли да ви разбирам?

Цветан Цветанов: Запознат е в детайли за цялата съдебна система.

Водещ: Как онзи ден отново името ви възниква в контекста на делото „Октопод“ и случая с г-жа съдията Румяна Чиналова този път поставена в контекста намеса пък на един френски посланик, нали дьо Кабан и някои казаха, отново вашето име в обръщение, и казаха, че вие сте твърдели, че на вас съдийката Чиналова ви трябва, за да изкара до край делото „Октопод“. Има ли истина изобщо в това?

Цветан Цветанов: Това е несериозно. Първото, което е, че в момента не знам кой е този, който би могъл да твърди, че имам добра комуникация с когото и де било от съдебната система.

Водещ: Тогава.

Цветан Цветанов: Тогава и сега, първото, което е, че аз г-жа Чиналова не я познавам, за да мога да говоря каквито и да е било нещо за нейната професионална дейности или пък за личния живот и за всичко това, което тя прави като личност.

Водещ: Очевидно продължавате да сте трън в нечии очи. Само да ви питам: нали имате добра памет, г-н Цветанов?

Цветан Цветанов: Много добра.

Водещ: Ще забравите ли всичко това, което ви се случи на всички ви, освен делата срещу вас, ще забравите ли неща, които ви се случиха в името на някакви договорки.

Цветан Цветанов: Няма как да забравим всичко това, което се е случило, но разбира се, трябва да вървим напред.

Водещ: Защо Радан Кънев вчера, вашият коалиционен партньор в момента, труден коалиционен партньор, костелив орех, вчера в студиото на „Събуди се“ каза в прав текст, освен че Влади Горанов не му е на ниво, което мен ме възхити много, не му е на ниво по ранга, така да се каже, че при тези промени, които направихте в парламента към кодекса за социално осигуряване, които станаха бързо и спешно, той е видял Делян Пеевски да тържествува сякаш, че, и внуши това и от парламентарната трибуна, че по време на пиене на някакво кафе един вид Влади Горанов с отсъствието на премиера, е чул тържествуващото лице и сте направили тези промени. Под такъв натиск ли и защо вашият коалиционен партньор говори така?

Цветан Цветанов: Първо – това е несериозно. Другото, което е, че всеки един министър има своя експертен екип в своето ведомство и всичко, което се предприема като действия в пленарна зала, то е съгласувано и с съответната парламентарна група – в случая ГЕРБ. Смятате ли, че подобна законодателна промяна би могла да бъде осъществена без знанието на Министерски съвет, респективно министър-председателя? Аз смятам, че това нелогично и мога да ви кажа, че през цялото време на тези три-четири дни ние сме били в динамична комуникация, както аз като председател на парламентарната група с Влади Горанов, с председателя, с Менда Стоянова и разбира се, това всичкото, което в момента вие казахте то е функция на тези разговори, които се водят.

Водещ: Но вашите хора, коалиционните партньори от Реформаторския блок (РБ) твърдят, че някак си са изненадани, че не сте говорили с тях, че внезапно е станало.

Цветан Цветанов: Мога да кажа, че действително има малко нарушаване при комуникацията при предприемане на подобна стъпка, но сроковете бяха много кратки.

Водещ: Защо?

Цветан Цветанов: Сроковете бяха много кратки и аз смятам, че аргументите, които бяха изложени и от едната и от другата страна, разбира се, че това, което направи като отстъпка и това, което каза, че бъде реализирано Влади Горанов и Менда Стоянова е, че януари месец ще се направи подобна законодателна промяна, която да дава възможност от НПОИ, когато си прехвърлиш своята партида от частния фонд, да можеш да го върнеш, когато прецениш във фонд, който прецениш за себе си. Създадохме повече права. Когато има повече права, аз смятам, че това трябва да бъде поощряване и това е силата на демокрацията.

Водещ: Защо е толкова остра реакцията на г-н Кунев и на реформаторите? Защо не ви разбират, че вие искате нещо добро?

Цветан Цветанов: Имаше няколко тълкования в едната или в другата посока за нещо нередно, но аз смятам, че това вече можем да го сложим като приключена тема към края на годината.

Водещ: Приключена тема, няма да се връщате повече към тази тема?

Цветан Цветанов: Убеден съм, че до 31 март, както беше обявено, казано от премиера, така също и от Влади Горанов, ще има дискусия, ще има дебати, за да може действително целият пенсионен пакет да бъде разгледан или ако има достатъчно логични аргументи, би могло да се направи някаква промяна.

Водещ: Бихте отстъпили, така ли?

Цветан Цветанов: Но това, което мога да заявя категорично, че към настоящия момент няма абсолютно никакви, достатъчни доводи, за да се върви в тази посока, а единственото, което ще бъде направено като увеличаване на тези права – да можем да дадем възможност на лицето Х, когато си има осигуряване в един частен фонд да си го прехвърли към НОИ, след това обаче, когато премисли след година-две-три да може отново да се върне в този частен фонд или който той си избере.

Водещ: Добре. Това няма да бъде залог за правителството, за шит на коалицията и т.н.? Само с „да“ или „не“, защото ще говорим и за Закона за МВР.

Цветан Цветанов: Не.

Водещ: Няма да бъде. Сега, Законът за МВР. Защо толкова скочи г-н Писанчев, написаха цяла декларация от ДАНС срещу готвените промени, срещу изваждането на ГДБОП, което беше закачено за ДАНС? Как тази остра реакция си я обяснявате?

Цветан Цветанов: Начинът, по който беше направена тази промяна 2013 година за изваждането на ГДБОП от МВР и вкарването в ДАНС, нека да припомня, че от 1991 година до 2013 година всички полицейски функции и структурите, които се занимават срещу борбата с тежката организирана престъпност винаги са били в МВР.

Водещ: Винаги е било така. Така е.

Цветан Цветанов: Създаването на тази промяна доведе до няколко основни момента. Първо – трябваше да бъдат уволнени качествените, стойностните служители от правоохранителната система, които бяха градени от десетилетия в системата на МВР и бяха назначавани и преназначавани от предишни министри, както и от мен като министър – аз съм се възползвал от този капацитет, който е граден от държавата през последните години.

Водещ: За да бъдат обезглавени ли тези…

Цветан Цветанов: Разбира се, защото никой от събралата се тройна коалиция и агресията, която показваха в публичното пространство, никой не искаше да има такава ефективност в борбата срещу тежката организирана престъпност, защото нека да си спомням какво се случи в началото на мандата. 2009 година, когато ГЕРБ спечели, аз винаги ще припомням за отвличанията, защото това е тема, която тормозеше българското общество в продължение на две години и половина и всички операции с огромните количества наркотици, които бяха задържани, фалшивите печатници, фалшивите фабрики за производство на цигари, всичко това го правиха специалистите в структурите на МВР. Те имаха оперативната свобода. Те нямаха тази спирачка, която след това беше въведена от МВР и от ДАНС. Защото, само да ви кажа: Калин Георгиев, Станимир Форов, Валентин Цоновски, като сложите и всички останали служители, които бяха в тази система, които работиха по всички тези тежки престъпления – знаете ли какво са дали те на държавата? Те дадоха това, което никой не може да го оцени, но те дадоха това спокойствие да няма подобни жертви на тези тежки престъпления на тези организирани престъпни групи. Връщам се на въпроса ви за г-н Писанчев. Нека да направим разделение – и в МВР и в ДАНС и във всички правоохранителни структури има много стойностни и кач            ествени професионалисти. За голяма съжаление политическата класа и политическите назначение, както на Йовчев, така и на Писанчев и на Светлозар Лазаров бяха грешното управление, което те дадоха на правоохранителната система. Искам само нещо да ви кажа: това, което видяхме като становище в законодателните промени, ми вие погледнете много внимателно. Писанчев говори повече от половината от това становище за неговото назначаване и неговото запазване на тази позиция. Това е несериозно. Един професионалист трябва да говоря за това, което е в момента като състояние и това, което казва, че би могло да е по-добре за държавата.

Водещ: Той се чувства застрашен, така ли?

Цветан Цветанов: С кое? Знаете ли онзи ден даже си направихме малко майтап с колегите, когато гледахме бюджета на държавата – ако внесем сега едно предложение, както тук се формира едно парламентарно мнозинство и с помощта на други парламентарно представени партии, можехме да сменим Писанчев. Но това не е целта. Не е целта е смяната на определена личност. Целта е да може да работи моделът. Да можем да върнем модела, който действително ще даде тази ефективност и ще тази свобода на служителите да работят, защото тази категория служители, които държавата инвестира в тях – в обучение, в екипи, доверие, което е изградено помежду им, доверие с евроатлантическите партньори. Всичко това е нарушено.

Водещ: Само ми кажете, защото времето ни напредва, предаването е кратко, пък темите са големи, но този Закон за МВР, който мина на 1-во четене, гарантира това че ще се освободите от някои нежелани фигури, така ли, като главния секретар? Защото вчера г-н Лазаров, както писаха и сайтове и вестници е бил доста смаят в студиото на БТВ като разбрал, че има възможност със законодателна промяна да бъде сменен.

Цветан Цветанов: Мога ли да ви кажа нещо?

Водещ: Да.

Цветан Цветанов: Ако аз бях вътрешен министър трябва да ви кажа, че Лазаров можеше да бъде шеф на районно полицейско управление и това е много. Ето, давам ви определено каква е моята оценка за това, което се случи в държавата, защото, г-н Кулезич, нека да се върнем в случая Лясковец. Вие разбирате ли, че там имаме загуба на един изключително добър професионалист? Истината не излезе. Истината не знам дали ще излезе ,но ние ще направим всичко възможно в Комисията по вътрешен ред и сигурност, и тук вече инициативата е на председателя на комисията Атанас Атанасов, да чуем доклада на министъра на вътрешните работи и да изслушаме дори г-н Лазаров. Това, което се случи с така наречената афера Орлин–Алексиев – нали знаете, там където преди европейските избори се правеше тенденциозно политически послания, канеха се журналисти, з да отидат…

Водещ: Кокаиновата арета.

Цветан Цветанов: Да, кокаиновата афера. Какво излезе от нея? – 0. Само да ви припомня нещо, което обаче някой не обърна внимание – Законът за МВР, наркоразпространението е функция на МВР, международния наркотрафик е функция на ДАНС. Кокаиновата афера, за която говорих преди малко,. Тя беше реализирана точно от големият капацитет Светлозар Лазаров, които въобще нямат абсолютно никакво отношение с международния наркотрафик, което има много загадки, дали не се изпълниха умишлено политически послания, за да може да бъде дискредитирано и унищожено ГЕРБ точно в тази ситуация, която имахме в годината на истината.

Водещ: Направете обобщение. Това е хубаво – годината на истината. Така започнахме и нека така да завършим, защото истината е много задължаващ /…/.

Цветан Цветанов: И 2015 година – годината на перспективата.

Водещ: Годината на перспективата. Обещавате?

Цветан Цветанов: Да.

Водещ: Много благодаря. Още едно изречение.

Цветан Цветанов: Само да кажа весели празници на всички български семейства, на всички ваши зрители и искам да поздравя Нова телевизия за това бяхте тези, които всъщност, дадохте истината.

Водещ: много благодаря, весели празници и на вас.

< Назад