23.03.2017

Цвета Караянчева: ГЕРБ е доказал, че изпълнява ангажиментите си и може да поема политическа отговорност

Медия: Радио К2

Цвета Караянчева, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, водач на листата в МИР Кърджали, 23 МИР София, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Впечатленията й от предизборната кампания.

Цвета Караянчева заяви, че кампанията е била доста динамична, провели са много срещи. Хората са се убедили, че подадената оставка от ГЕРБ е била правилната стъпка. Специално в Кърджали кампанията е била особено динамична, защото освен традиционните партии се е появила и ПП ДОСТ, която се опитва да привлече вниманието на хората. Според Караянчева обаче формацията на Лютви Места засега не успява в тези свои опити, специално в Кърджали. „Прекалено настървени, прекалено нахални, същото мога да кажа и за ДПС, защото за мен ДОСТ и ДПС са две страни на една и съща монета, защото прийомите, които имаха ДПС, сега ги ползват и ДОСТ!”, категорична бе Караянчева.

Основна тема в разговорите с хората е икономиката и развитие на индустриална зона в Кърджали. Хората търсят работа и по-добро заплащане. Кандидатът за народен представител сподели, че обяснява на хората, че без да има работеща икономика няма как да има по-добро заплащане. ГЕРБ е дясна партия и предлага само реални решения. Повечето хора се съгласяват с това, защото им е ясно, че веднъж или два пъти може да се изкарат пари от бюджета, но накрая той ще бъде опоскан. Караянчева подчерта, че това, което предлагат опонентите на ГЕРБ, е изключително популистко.

Основните приоритети в програмата на ГЕРБ.

„Вие като приоритет избрахте образованието, защо?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че образованието стои в основата на всичко и добре образованите млади хора могат да се реализират. Тя продължи, че дължим повече внимание и уважение на учителите, защото това са хората, които поемат нашите деца от най-ранна възраст. Затова трябва да върнем достойнството на българския учител. Цвета Караянчева обясни, че предлаганата от ГЕРБ дуална система е нещо много добро, защото в един момент се е оказало, че на пазара на труда липсват средните кадри, кадрите, които са търсени от бизнеса.

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ обясни, че други основни приоритети на ГЕРБ са здравеопазването, конвенционалната престъпност, доходите на българските граждани, естествено обвързани с икономическия растеж. Тя подчерта, че ГЕРБ гарантира този икономически растеж, самите служебни министри са потвърдили, че страната е стабилна, икономиката върви напред, еврофондовете се усвояват добре. Караянчева даде пример с добре развиващата се индустриална зона в Пловдив и подчерта, че там, където има добра инфраструктура, се развива и икономическия живот. Затова досега ГЕРБ са обръщали основно внимание на инфраструктурата. Сега е време да се наблегне на доходите на хората и икономическия ръст. Държавата е длъжна да създаде добри условия за бизнеса и ГЕРБ са доказали, че го правят.

Цвета Караянчева заяви, че планираните от ГЕРБ 6 индустриални зони са напълно изпълними. На въпроса на водещата откъде ще се вземат средствата тя отговори, че държавата ще се ангажира с изграждането на инфраструктурата и ще създаде благоприятни условия, а изграждането на самите предприятия ще стане от инвеститорите, които ще дойдат. Самите инвеститори имат своите пазари и те ще дойдат с тях тук, няма да се налага тепърва да се търсят пазари.

Какви са гаранциите, че ГЕРБ ще изпълнят поетите ангажименти?

„Кой ще стане истински, реален гарант за изпълнението на това, което сте записали във вашата програма?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че ГЕРБ е доказала, че може да поема и да носи политическата отговорност. Всичко, което е записано в програмата на партията, е на базата на реални цифри и факти, заложени в бюджета. „Това са реални неща, които поемаме ангажимент да изпълним, както много пъти сме го правили!”, категорична бе тя.

Защо не можем да изработим национална доктрина?

„Какво ни липсва, та повече от четвърт век нямаме национално съгласие по националната кауза?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че българските граждани имат право да искат такава национална кауза и може би ще дойде време, когато политическите партии ще излязат от политическото говорене, от егоизма си. Тя обаче подчерта, че като гледа опонентите на ГЕРБ колко настървено говорят, се съмнява, че този момент ще дойде скоро. Самият Борисов е показал, че може да води диалог и неслучайно е казал, че 26-ти ще мине, но ще дойде 27-ми и партиите ще трябва да се държат национално-отговорно.

В какви коалиции биха могли да участват ГЕРБ след изборите?

„Кои са червените линии, по които не бихте отстъпили?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че ГЕРБ в никакъв случай не биха отстъпили от плоския данък, от основните си приоритети в здравеопазването и образованието. По тези теми има известни допирни точки с „Реформаторите” и „Патриотите” и това са потенциалните партньори. Коалиционната политика обаче е нещо много сложно и затова трябва да бъде максимално подробно разписана. ГЕРБ няма как да си партнира с ДПС и ДОСТ.

На въпроса на водещата какво е отношението на ГЕРБ към партията на Веселин Марешки, Цвета Караянчева отговори, че биха могли да разговарят с него и да чуят визията му. С ДОСТ и ДПС обаче нямат никакви допирни точки.

„Има ли някаква възможност, макар и минимална, с БСП да седнете на една маса за преговори?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева категорично заяви, че няма такава възможност, защото липсват допирни точки.

Какво е първото нещо, с което ще се заеме като народен представител?

Цвета Караянчева заяви, че първото нещо, което ще направи за региона на Кърджали, е да провери как се движат нещата с обходния път, защото вече са започнали отчуждителни процедури, има готов технически проект, има индикативна стойност. „Така че започваме да отчуждаваме и да търсим средства от бюджета, за да може да стартираме изработването на обходния път!”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад