18.01.2017

Цвета Караянчева: Росен Плевнелиев ще остане в историята като достоен български президент

Цвета Караянчева, народен представител, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на Комисията по земеделието и храните, член  на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Очакванията й за 2017 г.

„Оптимист ли сте, че през 2017 г. ще живеем по-добре?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че много й се иска да бъде така, но всичко зависи от следващите няколко месеца, от предизборната кампания, от ситуирането на политическите сили в следващия парламент, от това дали ще се състави правителство.

„Кои са най-вероятните добра и лоша новина за 2017 г. у нас?”, продължи с въпросите си водещата. Народният представител от ГЕРБ отговори, че добра новина би било ако се състави бързо правителство, което да продължи курса на кабинета на Бойко Борисов. Това е така, защото икономическият ни ръст в момента е трети в Европа, безработицата е ниска, излишъкът е висок, справяме се успешно и с мигрантската вълна. Всички тези политики трябва да се продължат и от следващото правителство. „Лоша новина би било, ако ние политиците не се споразумеем и не успеем да направим правителство. Това би поставило България в сложна ситуация, защото ще влезем в непрекъсната спирала на избори!”, категорична беше Караянчева.

Според Караянчева заплахите пред страната ни са да спре усвояването на европейските фондове, да спре икономическият ръст и да се върнем във времето, когато е управлявал Орешарски. Тя изрази надеждата си служебното правителство да демонстрира приемственост и българските граждани да не усетят стрес. Според нея конфронтацията трябва да остане в миналото, политиците трябва да бъдат по-смирени и в името на България да намерят допирни точки. Караянчева изтъкна, че все още се учим на демокрация и може би затова понятия като справедливост, солидарност и ред са дефицитни за доста български граждани.

Изказването на Бойко Борисов, че е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото безпринципни коалиции.

„Вие бяхте партията, която управляваше през последния мандат в коалиция, какво ви притесни в тази коалиция, че сега вашият лидер излиза с нова формула?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че първото правителство на ГЕРБ е управлявало самостоятелно и тогава правителството е носило отговорност за всяка една стъпка. Когато обаче управляваш с по-малки партньори трябва понякога да водиш разговори и да правиш стъпки назад в името на политиките, които искаш да проведеш. „За съжаление се налагаше да правим някои компромиси с нашите коалиционни партньори, които пък се отразиха върху нас като мандатоносител. Така че поуката, която си извлякохме от това управление, е, както се казва, успехът има много бащи, но когато има неуспех, майката е само една!”, обясни народният представител от ГЕРБ. Тя добави, че в момента от изказванията на политиците от АБВ се остава с впечатлението, че ако не са били те, би било невъзможно да се постигнат успехи в социалната сфера. Истината е обаче, че тези добри стъпки биха били невъзможни без мнозинството на ГЕРБ, което е подкрепяло политиките на Ивайло Калфин. Така се случва и с останалите коалиционни партньори на ГЕРБ, но всъщност мнозинството на ГЕРБ е било гарант за добрите политики.

Възможна ли е голяма коалиция между ГЕРБ и БСП?

Цвета Караянчева отговори, че първо трябва да изчакаме да минат изборите и да видим какво ще е разпределението на политическите сили в следващия законодателен орган. Тя продължи, че конфигурацията ще се определи от посланията, които политиците ще дадат в идните два месеца. ГЕРБ обаче са склонни или да направят правителство на малцинството, или да се ориентират към партиите от център-дясно. Ако се прави коалиция, тя трябва да е ясно разписана, с ясно разписани срокове и политики. „Ако се прави коалиция, тя ще бъде дясна естествено, трябва тези изводи, които сме направили, да ги реализираме в един следващ мандат!”, категорична беше Караянчева.

„Вие сте известна с ярката си позиция за отстояване на интересите на ГЕРБ. Ако се стигне до широка коалиция, как ще се чувствате Вие, това е личен въпрос?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че в 43-то Народно събрание ГЕРБ са се научили да разговарят и с опозицията когато има национално-отговорни теми. Водещата попита народния представител от ГЕРБ дали днешните условия не налагат да има по-комбинативни и пластични политици. Цвета Караянчева категорично заяви, че самата тя не може да бъде пластична, казва каквото мисли и има определени принципи, които никога няма да престъпи. Разбира се би влязла в диалог по теми, които засягат националната сигурност, но принципите трябва да се спазват.

Оценката й за 43-то Народно събрание, кабинета „Борисов 2”, президента Плевнелиев и съдебната система.

„Вашата оценка по шестобалната система за 43-то Народно събрание, за кабинета „Борисов 2”, за президента Плевнелиев и за съдебната ни система?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че не би искала да дава оценка на съдебната система, но е доволна от реформата, която е започнала. Промените в Конституцията и промените във ВСС са стъпки в правилната посока, но нещата няма как да се случат като с магическа пръчка.

Що се отнася до 43-то Народно събрание, обстановката е била сложна. То обаче е успешно, а 84-те народни представители от ГЕРБ са били единни, защитавали са тезите си и са подкрепяли правителството. Правителството от своя страна се е справяло в една много сложна обстановка, самото то е било формирано след дълги преговори. Имало е доста трудности, но те са били преодолени. „Научихме се на коалиционен диалог и резултатите, които постигнахме, този икономически ръст, ниската безработица, овладяването на мигрантския поток, диалогът с Европа, всичко това беше една много силна работа на министрите в правителството и на премиера Борисов?”, категорична беше Караянчева.

Президентът Плевнелиев е имал доста труден мандат, изпълнен с много предизвикателства, той обаче се е справил много добре. Плевнелиев е успокоил държавата, намерил е диалог между политическите партии и е останал верен на евроатлантическата ориентация.

Водещата Клара Маринова отбеляза, че е имало на моменти доста сериозни противоречия между Росен Плевнелиев и ГЕРБ. Цвета Караянчева отговори, че когато президентът е независим, тогава е нормално да прехвърчат искри между държавния глава и политическите сили. „Но аз мисля, че г-н Плевнелиев достойно завърши мандата си и е един успял президент!”, категорична беше Караянчева. На въпроса защо тогава от ГЕРБ не са го издигнали за втори мандат, тя отговори, че Плевнелиев сам е обявил своето решение. От друга страна Радан Кънев е злоупотребил, като е обявил Росен Плевнелиев едва ли не за свой кандидат и това е изиграло също своята роля. Росен Плевнелиев обаче ще остане в историята като един достоен български президент.

Очакванията й за мандата на Румен Радев.

„Ще стане ли Радев президент на всички българи? Ще бъде ли достатъчно партийно независим? Ще отстоява ли националните интереси на България?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева отговори, че не познава Радев, но като достоен български офицер се надява да бъде такъв и като президент. Тя продължи, че трябва да му пожелаем успех, защото ситуацията, в която се намира, не е лесна, тъй като в гърба му диша Корнелия Нинова. Народният представител от ГЕРБ обаче изрази надеждата си все пак Румен Радев да се еманципира, а и съветниците му трябва да му помогнат. „И естествено да бъде евроатлантически ориентиран?”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад