27.09.2017

Цвета Караянчева: Българите в Украйна се чувстват добре и получават пълна подкрепа и от украинската, и от българската държава

Медия: Радио „Фокус“

Водещ: Г-жо Караянчева, връщате се от двудневно посещение в Украйна, където разговаряхте с представители на българската диаспора в Одеса и Запорожието. Какво научихте от тези срещи?

 

Цвета Караянчева: Това бяха едни от най-трогателните срещи, които съм провеждала през живота си. Много българи, събрани на едно място, пазещи традициите, пазещи обичаите и най-вече пазещи България в сърцето си. Самата командировка беше наситена със срещи, защото за един ден минахме през 4-5 населени места и се срещнахме с таврийските българи. На следващия ден бяхме в Одеса на среща с бесарабските българи. Знаете ли, човек, когато попадне в такава среда, далеч от родината, разбира колко много е важна България. Колко е важно това, че хората далече от родината си още пазят в сърцето си България.

Водещ: Има ли проблем в 200-хилядното българско малцинство за изучаване на майчиния език, след като в началото на септември украинските депутати приеха нов закон за образованието. Вярно е, че посланик Микола Балтажи увери, че всичко е наред, но вие какво установихте на място?

Цвета Караянчева: Това беше един от поводите с председателя Главчев, да бъдем там и да разговаряме с нашата диаспора. Нямат абсолютно никакъв проблем. Те самите казват, че дори не са се възползвали на 100% от това, което предлага предния закон. Нямат проблеми с този закон, който ще се приеме, специално българската диаспора. Защото те имат възможност, с подпомагания от украинското правителство, да изучават българския език, да пазят традициите и обичаите си. Имаме много българи, които са в общинската и в областната власт. С нас беше г-жа Бойко, която е зам.-областен управител в Запорожка област. В местната власт в Мелитопол, в Приморск, в Бердянск има общински съветници от общинските съвети на съответните общини. И самите българи казват „ние нямаме проблем. Благодарим и на кметовете, и на областните управители, и на държавното ръководство, че имат такова отношение към нас, българите“. Мога да кажа, че това, което си говорихме и с председателя, спокойни сме за българите в Украйна. Няма притеснения. Самите те казват, че се чувстват добре и получават пълна подкрепа от украинската държава.

Водещ: Освен въпросът за езика, какво друго наложи посещението ви в Украйна и срещите с българското малцинство?

Цвета Караянчева: Честванията на 155 годишнината от преселението на българите в Таврия. Знаете, че това е много драматичен период от българската история. Имаше тържества, открихме паметник в село Ботево. Там имената на селата са пренесени така, както са в България – Ботево, Преслав и още много, много такива имена на села, които се срещат в България. Там имаше паметник, който открихме за 155 годишнината от преселението, който паметник беше направен от дарения на българи в Украйна. А в самото село в центъра имаше паметник на Христо Ботев. Тези хора пазят в сърцето си България толкова дълбоко и толкова искрено, че може би ние самите не оценяваме какво имаме, когато живеем в България, колко е важна родината. Това разбрах, колко е важна родината за тях. В Приморск, примерно, имаше събор. На този събор имаше български направени ястия, направени баници, мекици. Всичко, което се сетите, което присъства на нашата трапеза, го имаше там, направено от сръчните ръце на българките, които живеят в този регион. И изпълнение на народни състави в самия съборен ден. Беше много, много, много затрогващо.

Водещ: Как ви посрещнаха там? Това е бил събор на българите в Таврия.

Цвета Караянчева: Ами, с хляб и мед. Навсякъде ни посрещаха с хляб и мед, с цветя, с изключително голям възторг, защото от 15 години в Таврия не е ходил толкова високопоставен гост, какъвто беше председателя на Народното събрание, и ние в частност, като народни представители. И затова те бяха изключително възторжени, оцениха нашето посещение като изключителен жест и останаха доволни, че държавата България не ги е изоставила и мисли за тях. И при първия проблем, който се появи – този с езика, дойде делегация при тях, която да чуе от първо лице, дали това наистина е проблем за тях.

Водещ: Госпожо Караянчева, какви съвместни културни, образователни и икономически инициативи могат да се предприемат между България и Украйна, за да бъде включено в тях и българското малцинство?

Цвета Караянчева: Много различни мероприятия могат да се направят. Уговорихме се за изложба, която ще бъде в парламента. С нашата група за приятелство с Украйна на по-нататъшен етап ще се уточнят отделните мероприятия, които могат да се реализират. Има изключително много инициативи, които могат да се предприемат, за да се увеличи сътрудничеството между таврийските и бесарабските българи и българския парламент.

Водещ: Готова ли сте пак да отидете на посещение?

Цвета Караянчева: Разбира се, с удоволствие. Но ние също ги поканихме да дойдат и тук. Искам в този разговор да кажа, че нашият посланик Красимир Минчев е направил много сериозна пътека в отношенията си с нашата диаспора. Те разчитат на него като приятел, като човек, който бързо им решава проблемите и навсякъде, където бяхме, той получи изключително положителна оценка за работата си, а и програмата, която ни беше подготвил, беше много динамична и за много кратко време успяхме да срещнем страшно много българи в Украйна.

Водещ: При разговорите, те какви проблеми ви представяха? Какво очакваха от вас? Очакваха ли нещо?

Цвета Караянчева: Не, те не очакваха. По-скоро искаха да споделят и да покажат какво са запазили от България. Между другото, има много сериозен обмен на студенти в България, които идват от Таврия, от Бесарабия. Защото бройката на студентите в България от 300 се е вдигнала на 500. Министерството на образованието командирова там учители, които подготвят млади хора, които да кандидатстват във ВУЗ-овете в България. Знаете, че имаше и промяна в Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и миграцията и много хора от Украйна дойдоха да работят в туризма през лятото. Защото този правилник позволява до 90 дни с еднократно разрешение, с облекчени процедури да се получава разрешително за работа и точно от това нещо се възползват доста наши сънародници в Украйна.

Водещ: Поставиха ли ви въпроси за визи, за гражданство?

Цвета Караянчева: Не, такива въпроси не ни поставиха. Увериха ни, че се чувстват добре. И бяха очаровани от високото ниво на делегацията, която беше там, защото в крайна сметка това посещението в район с толкова много българи показва отношението на държавата към всеки сънародник, който живее извън страната.

Водещ: С какво ще запомните това посещение?

Цвета Караянчева: Аз съм много емоционален човек и тази светлина в очите на тези хора, тази искрена радост, че ни виждат и това богатство от емоции, от обичаи, които те са запазили, дори далеч от България, силно ме развълнува.

 

< Назад