12.05.2015

Методи Андреев от ГЕРБ организира кръгла маса на тема „Културно-историческото наследство и възможности за развитието на туризма” в Карлово

Кръгла маса на тема: „Културно-историческото наследство и възможности за развитието на туризма” се проведе в Карлово. Събитието бе организирано от клуб „Агора” и народният представител от ГЕРБ Методи Андреев. Официален гост на събитието бе министърът на културата Вежди Рашидов. На срещата се събраха десетки директори на музеи, културни дейци и обикновени граждани. Пред тях министърът на културата Вежди Рашидов подчерта, че България и специално региона на Подбалкана, имат много исторически, културни и археологически дадености. Имат прекрасни възможности, за да се изкарват пари от туризъм, но въпреки всичко, у нас туризма не се развива достатъчно. Да уважат събитието и да се включат в дискусиите  дойдоха общинският председател на ГЕРБ Карлово Данка Зидарова-Люртова, Теодор Шойлеков-член на общинското ръководство на партията, съветниците от ГЕРБ Сребра Атанасова и д-р Красимир Колев. Кметът на Баня Емил Мартинчев-избран от квотата на ГЕРБ, с любопитство изслуша препоръките на министъра как да бъде съчетан културният туризъм със СПА и балнеология.

В дискусията се включиха и местни културтрегери, които се обединиха около идеята подобни кръгли маси да се провеждат на всеки 6 месеца и идеите да не остават нереализирани, а малко по малко да започнат да бъдат осъществявани. След срещата министър Вежди Рашидов замина за Калофер, за да инспектира лично паметника на Христо Ботев. Мемориалният комплекс е построен върху свлачище и това е било известно още при монтирането на паметника. Според министъра, не е изключено монументът да бъде демонтиран и да бъде поставен на друго място в подбалканското градче, за да бъде решен проблема. Рашидов допълни още, че ще бъдат отпуснати пари за подобряване на  лошата инфраструктура около Тракийския култов храм в Старосел. По думите му, историческият обект е от особено значение, най-вече за 2019-та година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

< Назад