23.02.2019

Граждански диалог „Европа в нашия дом“ организира ГЕРБ в Смолян

Граждански диалог под мотото „Европа в нашия дом“ се състоя в Смолян. Той бе организиран от ПП ГЕРБ и в него взеха участие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, заместник-председателят на Комисията по образование в НС Галя Захариева, народните представители д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, Мария Семерджиева - началник на Регионалното управление на образованието.

Д-р Даниела Дариткова акцентира на инвестицията в образованието като инвестиция в бъдещето на нацията. „ГЕРБ изведе образованието като свой приоритет, но не на думи, а и с реални финансови измерения“, каза тя. По думите й, за първи път средната брутна заплата на учителите изпревари средната заплата в страната, а 1,350 млрд. лева са инвестициите в сферата на образованието тази година. „Защото е добре да имаме мотивирани преподаватели, за да реализираме едно поколение, което да изведе България сред водещите европейски страни. Образованието е наша обща мисия и всеки трябва да бъде ангажиран с това децата да посещават училище. Аз като лекар повтарям непрекъснато, че децата трябва да ходят на училище“, изтъкна тя. И допълни, че в Родопите образованието е на много високо ниво, но трябва да бъдем и самокритични.

Домакин на форума бе кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му, Министерството на образованието наистина работи за бъдещето на българските деца, но без образователната общност не биха могли да се реализират политиките, инициирани от него. Той изтъкна своята гордост от това, че Смолян миналата година спечели наградата на „Дарик радио“ - „Град на знанието“.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев поздрави настоящото правителство, което определи образованието като приоритет. „Не просто декларативно, а се вижда, че то прави всичко за него. За този приоритет то ще намери и финансиране, и програми, и реализация“.

Областният управител подчерта, че ГЕРБ като част от ЕНП страни от влизането в остри и крайни протиповопоставяния, а диалогът с нейните представители винаги е открит и честен – лице в лице. „За мен е важно, че в Смолян се провежда този диалог, защото Смолян може да бъде посочен като добър и успешен модел в образованието не само с добрите резултати, за които безспорен е вашият принос, но и за това, че тук образованието, благодарение на всички родопчани, е превърнато във висша ценност“, обърна се той към гилдията.

Министър Вълчев съобщи, че в над 80 общини, които е посетил досега, основна тема е задържането и обхващането на деца в училище, но Смолян е изключение. „Има проблеми, които заедно можем да решим, но има проблеми, които и заедно не можем да решим – това е демографският проблем. Но това, което можем да направим, е да осигурим ключови компетентности. Имаме регионални различия, но зависи какви професионални паралелки ще предложите, защото това е от значение за младите хора да останат в региона си. Децата, които изучат професионално обучение, повече остават в системата и в пазара на труда. Длъжни сме и да модернизираме системата на образованието. Една част от миграцията не само икономическа, тя е и културна. Ние трябва да направим така, че да редуцираме до максимум броя на изключените деца“, добави министърът.

От всички изказали се на форума директори и преподаватели той получи благодарности. Красимир Вълчев бе определен като „най-добрият“ образователен министър, а диалогът в Смолян премина в делова и приятелска атмосфера.

„Безкрайно се вълнувам, че на такива срещи виждам проекцията на всичко, което ние правим като нормативна база“, обобщи зам.-председателят на комисията по образованието в парламента Галя Захариева. Тя посочи, че всички учители харесват министър Вълчев, защото той е човек, отворен към системата и решава проблеми.

„Министърът обича да казва, че образованието можем да го заменим с думата „заедно“. Тое е нещо, което води всички нас – учители, политици, лекари. Ако работим заедно, нещата ще се случват. Да, винаги ще има предизвикателства. Да, винаги ще има някакъв документ, който ще ви тежи в работата, но затова са тези срещи, за да си кажем къде има проблеми и да търсим решенията. Хубаво е, че не само министърът, а и заместниците му са непрекъснато сред хората. Постоянно получаваме сигнали и като се съберем, можем да направим анализ дали проблемът е местен, регионален или национален. Основната ни дейност е законодателна, но по-важното са срещите с вас, защото така ние получаваме идеите за законодателни промени“, посочи още зам.-председателят на образователната комисия Галя Захариева. „Не знам на какво се дължи, но тази емоция, която се усеща тук, е несравнима. Наскоро видях една мисъл, че учителят преподава от сърце, не от учебник. Ето, тук виждам много учители от сърце“, коментира Захариева.

 

< Назад