24.11.2016

Десислава Атанасова: Трябва да се съобразим с волята на гражданите, изразена на референдума

Медия: Радио К2

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Гласуването на законопроекта за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и приповдигнатият тон по време на дебатите по него.

Десислава Атанасова подчерта, че е важно парламентът да бъде център на дебати и тези, да се чуват различни позиции. Тя продължи, че наистина тонът малко е бил приповдигнат при дебатите относно законопроект, който се отнася до обявяването на комунистическия режим за престъпен. „Това може би е нормално в контекста на една предизборна обстановка, предстоящи парламентарни избори, отминали съвсем скоро такива президентски, да бъдат малко по-изострени репликите. Не смятам обаче, че това вдига рейтинга на Народното събрание!”, категорична бе Атанасова.

Народният представител от ГЕРБ изрази мнение, че в крайна сметка дебат за това какви символи, възхваляващи комунистическия режим, трябва да бъдат забранени, рано или късно трябва да бъде проведен в обществото. Тя обясни, че в залата са се чули гласове на млади нейни колеги, които казват, че искат да чуят прочита на историята такава, каквато е била. На базата на това трябва да се направят изводи за днешния ден и за бъдещите поколения. Десислава Атанасова подчерта, че е важно да намерим поуките за самите себе си и за обществото. „Надявам се, че веднъж завинаги страницата на тази част от историята ще бъде затворена! Ние трябва да си научим уроците и това никога повече да не се повтаря, да отдаваме почит на жертвите, защото това са жертви на тоталитарен режим и да имаме поуки!”, категорична бе Атанасова.

Консултациите при президента.

„Какви са тези странни консултации, които провежда президентът. Може би ще се ядосате, защото президентът е ваш човек, но наистина са странни консултациите. Тази процедура никъде не е разписана. Защо се бавят нещата?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова отговори, че наистина Конституцията е достатъчно ясна и самият Конституционен съд се е произнесъл преди няколко дни за това, че трябва да бъде следвана от президента концепцията, заложена в Конституцията за реда, по който се движи така наречената парламентарна рулетка. От друга страна е вярно, че подобни консултации няма описани в една такава парламентарна процедура, но президентът като държавен глава и обединител на нацията има възможност във всеки един момент да провежда консултации с парламентарно представените сили. В момента той прави точно това, преди да бъде свикан КСНС. „Защо се прави това, при положение, че основните парламентарни сили заявиха, че няма са сформират правителство в рамките на мандата на 43-то Народно събрание и няма да подкрепят такова, сформирано от по-малките групи, не мога да знам!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Резултатите от референдума.

„Кажете ми, като човек, който е вътре в епицентъра в Народното събрание, как изглеждат нещата отвътре, накъде се ориентирате, наистина ли ще гласувате безапелационно това, което е заложено в референдума? Ще участвате ли в тази среща, която провежда Слави Трифонов в НДК?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова обясни, че ГЕРБ ще участва в срещата, ако се провежда от инициаторите на референдума, тоест екипа на Слави Трифонов. Тя продължи, че от ГЕРБ смятат, че трябва да се съобразят с волята на гражданите. Дебатът трябва да бъде професионален и да се води и в рамките на подобни кръгли маси, но и в рамките на парламента. „Защото имаме наистина едно законодателно предложение, внесено от омбудсмана Мая Манолова, което никой до момента не припознава и не желае да внесе в деловодството на Народното събрание, за да може вече в един законодателен процес да бъдат обсъждани конкретните текстове. Смятам, че в предстоящите дни в тази хипотеза трябва да се мисли и всяка от политическите партии да предложи своята концепция!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад