08.06.2016

Десислава Атанасова: По-късното обявяване на кандидат-президентските двойки е в полза на чистотата на политическото общуване

Медия: „Радио К2”

Десислава Атанасова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, зам.-председател  на Комисията по правни въпроси, член  на  Комисията по външна политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Промените в Изборния кодекс, има ли вероятност за предсрочни парламентарни избори?

Десислава Атанасова беше категорична, че не се очертава перспектива за предсрочни парламентарни избори. Тя продължи, че социологическите изследвания показват безалтернативното първо място на ГЕРБ по доверие сред българските граждани. „По отношение на промените в Изборния кодекс, по отношение на референдумите и всички въпроси дали те ще са допустими и какви ще са правилата на предстоящите избори две в едно, вероятно ще стане ясно наистина в рамките на оставащите дни и седмици до откриването на президентската кампания, защото дотогава вече правилата трябва да са ясни!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

Десислава Атанасова разказа, че от ПГ на ГЕРБ са предложили промени в Изборния кодекс, засягащи секциите в чужбина и тази промяна след отхвърлянето на ветото на президента предстои да се разглежда на пленарно заседание на Народното събрание. Имало е още предложения от различни парламентарни групи, които са дефинирали по различен начин възможността да се откриват секции в чужбина. От ДПС от своя страна отново са открехнали темата за агитация на език, различен от българския. От БСП пък настояват изборите и референдума да са в един и същ ден. Дебатите предстоят, но засега парламентът е решил, че когато изборите и референдумите са в една година, ще се провеждат в един и същ ден. „Такъв вероятно ще е и случаят с референдумът, който беше предложен с гражданска подписка с повече от 600 000 събрани подписа, надявам се, че в срок КС ще се произнесе по някои от въпросите дали не са противоконституционни и дали българите ще кажат своя вот за това да се намали броя на народните представители и т.н.”, обясни Десислава Атанасова.

Твърденията на анализатори за преструктуриране в политическото пространство и възможност от възстановяване на двублоковия политически модел.

Десислава Атанасова заяви, че подобни твърдения донякъде се подкрепят от заявките на БСП, АБВ и „Движение 21” за обща кандидатура за президент и вицепрезидент. Тя изрази надежда политическите сили в дясно, избирайки своите кандидати, да търсят най-широка подкрепа. Що се отнася до ГЕРБ, те винаги са издигали собствена кандидатура и вероятно и на тези избори това ще бъде така. Народният представител от ГЕРБ изрази надежда това да е широкоизвестна сред обществеността личност с десни убеждения и ценности. „Не знам дали се очертава модел ляво-дясно, като в други европейски държави, и то много ясно очертано, предстои да видим, живеем в интересни времена!”, добави Десислава Атанасова.

Забавянето на оповестяването на кандидатурите за президент.

„Не губи ли избирателят от това забавяне на оповестяването на кандидатурите?”, попита водещата Клара Маринова, Десислава Атанасова отговори, че според нея по-късното обявяване на кандидат-президентските двойки е в полза на чистотата на политическото общуване. На въпроса защо например в САЩ кандидатите за президент се обявяват повече от година преди самите избори и водят кампания, а у нас имаме притеснения това да се случи, народният представител от ГЕРБ отговори, че в САЩ политическата действителност е малко по-различна. Тя обясни, че наскоро е била в САЩ заедно със свои колеги и е останала с впечатлението, че кампанията е насочена главно към вътрешните, първичните избори и борбата за вота е между самите кандидати в една определена партия. След като са номинирани от своите партии, тогава кандидатите влизат в кампания за президентския стол и то не толкова дълга като време. Освен това няма прилика между дебата у нас и през океана, въпреки че напоследък сме свидетели на доста яростен тон от страна на Доналд Тръмп, един по-различен език от този, който сме свикнали да наблюдаваме в една демократична държава.

Може ли плаващото мнозинство в 43-то Народно събрание да дестабилизира властта?

Десислава Атанасова обясни, че е трудно да се работи, когато няма гаранция, че едно или друго решение или проектозакон е достатъчно подкрепяно. Тя продължи, че дори когато от ГЕРБ са имали споразумение с Реформаторския блок и в него са участвали и депутатите от ДСБ, в много от случаите те са забравяли за парламентарните си задължения и основно на ГЕРБ се е падал ангажимента да подкрепя законопроектите на Министерски съвет. „Сега, след като и АБВ обявиха, че напускат властта, опасността става още по-сериозна, но аз мисля, че винаги, когато се вземат определени решения и търсейки мнозинство и консенсус и в останалите парламентарни групи, добрите решения се подкрепят. Днес например и от БСП, и от ДПС, и от всички останали опозиционни групи подкрепиха един законопроект, който е за ратифициране на конвенция за Международната организация на труда за социална сигурност. Тоест по въпроси, които са надпартийни, мисля, че събираме достатъчно мнозинство, така че актовете на Народното събрание да имат тежест!”, завърши Десислава Атанасова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад