21.02.2015

Делян Добрев: България трябва да настоява да получава румънски газ

Медия: Радио „Фокус“

Делян Добрев, народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Газовият интерконектор България-Гърция ще бъде готов към 2017 година, съобщи при посещението си в Букурещ президентът Росен Плевнелиев. Господин Добрев, докъде стигна изграждането на въпросния конектор? 
Делян Добрев: Очаква се да се вземе окончателно инвестиционно решение към май месец тази година и да се проведат процедурите за строителство, и през май 2016 година да стартира строителството. Единствената въпросителна все още е около окончателното инвестиционно решение, както вие казахте. Финансирането, не защото то не е осигурено, а защото на този етап не е осигурено 100% безвъзмездна помощ, а тя е само 25 на сто. Останалите 25% са акционерно участие със собствени средства на акционерите и заем в размер на 50%. Очаква се правителството да кандидатства проект за финансиране на 100% на тази връзка, за да може тя да стартира нейното изграждане в посочените срокове. 
Водещ: Нека да допълним информацията. Правителството, може би ще кандидатства по плана „Юнкер“ – възможно ли? 
Делян Добрев: По-скоро по „Кънектинг Юръп“ (Connecting Europe), защото там е безвъзмездна помощ. Планът „Юнкер“ по-скоро предвижда ангажиране на частния сектор във финансиране на такъв тип проекти. По-скоро ще е по програмата „Кънектинг Юръп“. 
Водещ: Господин Добрев, изграждането на този конектор не е ли и стъпка към обединяването на енергийните инфраструктури на държавите в Европейския съюз като част от предстоящия да се създаде Европейски енергиен съюз? 
Делян Добрев: Точно така. Тя е най-важната – междусистемна връзка за България, защото тя ще ни даде достъп до газ от друг източник. Знаете, този интерконектор ще се свърже с „Южния газов коридор“, който минава през Турция и през Гърция, за да отиде в Италия с източник на газа Азербайджан, Каспийския регион, така че този интерконектор е важен за нас. Той ще ни даде алтернатива. Тази алтернатива за съжаление ще се появи към 2020 година, защото 2019-2020 година е срокът, в който ще бъдат построени трасетата от „Южен газов коридор“. Тъй като заговорихме за енергиен съюз и за алтернативи, много по-важното за нас е проучването на българското дълбоко Черно море – новите блокове „Терес“ и „Силистар“. Доколкото разбрах, Министерството на енергетиката е изпратило обявленията в официалния вестник на Европейския съюз за публикуване. От деня на публикуването на тези обяви ще започне да тече срокът за кандидатстване, който е 155 дни за подаване на оферта. Министерството в първия възможен момент изпраща обявлението, защото днес излезе в „Държавен вестник“ и Закона за химическите вещества, където с преходни и заключителни разпоредби внесохме текстовете, които разделят Министерството на икономиката от Министерството на енергетиката. Това е много по-важно, отколкото който и да е интерконектор или газ от който и да е друг източник. И вчера, между другото, не знам дали са забелязали вашите слушатели, излезе изключително добра новина от проучванията в румънското море – отново третият сондаж в блок „Нептун“, който е съседен на блок „Хан Аспарух“, също е успешен. Не става въпрос какви са количествата. Те вероятно все още не са оценени, но по официално съобщение в руската, румънската преса, извинявайте, находището е огромно. Цитирам това, което пише в румънската преса. Знаем вече, че само от първия сондаж има извадени 84 милиарда кубика в блок „Нептун“ в румънското Черно море на петнадесетина километра от българския блок „Хан Аспарух“ и това ни дава допълнителни надежди, че в българското Черно море в блок „Хан Аспарух“, аз се надявам и в блок „Терес“ и „Силистар“ ще бъдат доказани запаси от нефт и газ. 
Водещ: Именно с наличието на нефт и газ в тези три находища „Хан Аспарух“, „Силистар“ и „Терес“ е свързан и още един въпрос – гарантираността и сигурността на доставките, газовите, петролните, при задълбочаващия се конфликт между Русия и Украйна. Доколко това може да бъде нашето упование? 
Делян Добрев: Собственият газ, знаете, че винаги е възможно най-добрата сигурност, най-високата степен сигурност на доставките, защото колкото и трасета да имаш, никога не се изключват варианти за проблеми в едно или в няколко от тези трасета. Когато газът се добива на собствената територия, такива проблеми не могат да се очакват, но много по-важно от сигурността на доставките е това, че този газ ще е на много по-достъпна цена. Знаете, предполагам, че преносът, цената на, 35% от цената на газа е преносът от Сибир или от Каспийския регион до България. Този разход няма да го има и би следвало този газ да е най-малкото с 35% по-евтин, което от своя страна ще е един огромен стимул за икономиката на страната, огромен стимул за индустрията, за металургията, за фармацевтиката, за всички сектори, които използват газ като суровина и като енергиен ресурс. Разбира се освен тази полза за икономиката, има и огромни ползи за държавния бюджет, защото 30% от прихода на концесионера, който ще добива този газ, ще влязат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. При доказване на големи находища на газ не само ще си гарантираме тази енергийна независимост за десетки години напред, но и ще увеличим изключително рязко приходите в държавния бюджет. 
Водещ: Енергийната независимост, освен всичко друго, означава независимост и на националния суверенитет – политическа и всякаква, нали така? 
Делян Добрев: Да. Точно така и освен това – това ще подобри рязко и търговския баланс на България, защото, знаете, че ние внасяме 90% от енергийните ресурси, които ползваме от газа и нефта, което са милиарди, много милиарди, така че държавата ни само от това ще излезе автоматично на положителен търговски баланс, което също не е за подценяване. 
Водещ: Докато това обаче стане факт, има ли някаква заплаха за енергийната сигурност не само за България, за Югоизточна Европа, нека по-общо да попитам, а може да ми отговорите и в частност? 
Делян Добрев: Надявам се да няма. България, хубавото е и че зимата свърши, България 2015 година се намира в малко по-добра ситуация, отколкото през 2009-та, защото имаме риверсивност на връзките с Турция и Гърция, а от Гърция можем да получаваме, ако се случи такава газова криза. От Гърция частично можем да получаваме доставки, които да задоволят част от потреблението. Разбира се другият ни източник е Чирен, но това не е достатъчно за съжаление да изкараме безпроблемно дори и един ден, защото тези доставки не могат да задоволят дневната консумация на България. Ще задоволят частично за определен период от време консумацията. Трябват ни алтернативи, няма спор в това. 
Водещ: Господин Добрев, днес външният министър Даниел Митов съобщи в Букурещ, че се коментират най-различни сценарии за това как да изглежда Българският енергиен съюз и то специално по отношение на газовата свързаност. Бихте ли ни казали повече за какви сценарии става дума – Български енергиен съюз в контекста на Европейския енергиен, който се създава? 
Делян Добрев: Предполагам, че става въпрос за подкрепа на България за Европейския енергиен съюз. Темата, която обаче ние имаме в сферата на газа с Румъния и за която не мисля, че е ставало въобще някога въпрос е това, че румънската система не е свързана с транзитните газопроводи, както и че от другата страна на българо-румънската връзка, на румънската територия налягането на газа е значително по-ниско, отколкото в българската територия, което са два проблема, които не позволяват добива на газ в румънското Черно море да бъде доставен до България и ние трябва според мен да използваме всички дипломатически механизми, лостове, които имаме, за да настояваме да бъдат поставени измервателни уреди и да бъде свързана гръцката система с транзитните газопроводи, за да може България също да получава газ от румънското Черно море. Това е изискване в третия либерализационен пакет, което според мен не се изпълнява. 
Водещ: Това е новина, която буквално ни съобщавате и сам казвате – никой не поставя досега, а трябва. Кога да очакваме, че може да се появи? 
Делян Добрев: Зависи. Технически това не е трудно да стане. Нито струва много пари, нито ще отнеме много време. 
Водещ:Въпрос е на воля. 
Делян Добрев: Въпрос е на дипломатически усилия, според мен, и усилия на ниво Европейската комисия, за да бъде дадена тази възможност.

 

< Назад