15.12.2016

Даниела Панайотова: ГЕРБ е системна партия, изпълнява своите ангажименти и се пази от популистки обещания

Медия: „Радио К2“

Даниела Панайотова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член  на Комисиите по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по културата и медиите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Трагедията в Хитрино.

„Не в буквалния смисъл, но кой е виновен по принцип за това държавата, хората, отделният човек да страдат? Кой ще понесе отговорността за тези, които загинаха, за тежко ранените? Кой сега ще успокои тези хора в Хитрино?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова най-напред изрази своите съболезнования към роднините на всички загинали. Тя продължи, че трагедията наистина е огромна, но премиерът и правителството за показали, че могат да работят достатъчно спешно, макар и в оставка. Самият премиер е заявил, че ще се направи всичко възможно, за да се установи кой е виновен за трагедията. В случай, че се установи повреда в инфраструктурата, то тогава държавата ще си търси обезщетенията от застрахователите и от отговорните за това лица. Отделно в общината ще бъдат изпратени експерти, за да помогнат за изработването на проекти за такава ситуация, МТСП ще финансира тези проекти, а по програмите за заетост ще бъдат пренасочени хора, които да помогнат за разчистването. „Много е трудно да се търси виновен в този случай, по-скоро усилията на премиера и на всички държавници са насочени към осигуряване на помощ за пострадалите хора и възстановяване на щетите!”, заяви народният представител от ГЕРБ.

Изходът от политическата криза. Поуките за ГЕРБ от президентските избори.

Даниела Панайотова заяви, че през последните 6 месеца наистина сме свидетели на много катаклизми не само в политиката, но и в обществения живот. Тя продължи, че би могла да говори само от името на политическата партия, която представлява и в този смисъл може да каже, че ГЕРБ е системна партия, която изпълнява и следва своите ангажименти и се пази от популистки обещания. Според народния представител това, което се е случило на президентските избори, не е никакъв катаклизъм. „За нас те не са загуба, факт е обаче, че изкривени твърдения, заблуди, дори популизъм категорично попречиха на това да бъде изведен действителния вот на българите!”, категорична бе тя.

Според Даниела Панайотова като грешка може да се отчете и факта, че политиците не са дали достатъчно яснота за въпросите на референдума и какво следва, ако въпросите бъдат одобрени. ГЕРБ са вкарали за разискване в Народното събрание всички въпроси от референдума и смятат да ги подкрепят, защото са на мнение, че вотът на гражданите трябва да бъде подкрепен от управляващото мнозинство.

„Оттук нататък следва стабилизиране на държавата, изчистване на всички политически програми от популизъм, лъжи и негативизъм. Следва реалистични обещания, следва много здраво, стабилно управление. Ние определено сме готови за бъдещи избори, каквото и да си говорим, определено политиката върви натам!”, категорична бе Панайотова.

„Отчетохте ли това, че само с магистрали, зали, водни огледала, пречиствателни станции политика не се прави и хората искат друго, искат много повече?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова отговори, че от ГЕРБ си дават сметка за тези неща и разбират, че социалната политика е тази, която е по-близо до хората. Не може обаче да очакваме, че ще има ръст на икономиката и добра среда за бизнеса, ако няма инфраструктура. Освен това не бива да се пропуска и факта, че в България се очаква ръст на икономиката от около 3,2%, докато средно за Европа той е 1%. „Тук ще Ви опонирам, Вие много добре знаете, че ръстът в относителни единици, както се случва при нас, не е меродавен критерий. Ние имаме 3% ръст на една много ниско стояща икономика. Германия има ръст от 1,5%, но на една действаща и ефективна икономика. Така че с тези 3% дайте да не се хвалим много, защото те също отразяват ниското ниво на икономиката!”, опонира водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова отговори, че вдигането на една държава на крака е много дълъг процес и изисква много работа във всички ресори. Но това, че икономическият ръст е вдигнат до 3% при положение, че сме имали отрицателни стойности при предишни управления, показва едно стъпване на крака на държавата.

„Вие знаете, че господстващият икономически модел в света е неолибералният. Вие сте свидетели, че народите по света буквално се вдигнаха на бунт срещу неолиберализма. Мислите ли Вие по този въпрос, какво ще следва след неолиберализма и как България ще се впише в това?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова отговори, че ако говорим в по-кратки срокове може да каже, че за предстоящата кампания за евентуалните предсрочни парламентарни избори кампанията на ГЕРБ ще бъде малко по-различна, както и програмата. Политиката ще бъде съобразена с условията в страната.

Що се отнася до връчения трети мандат на РБ, Даниела Панайотова обясни, че разговори с РБ ще се водят в неделя и понеделник. Мнението на ръководството на ГЕРБ, както и на ПГ на партията е, че вървим към предсрочни избори. Все пак обаче трябва да изчакаме да минат разговорите.

Мигрантската криза.

„В новата ви програма ще се съобразите ли в по-голяма степен с националните интереси?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова отговори, че що се отнася до проблема с бежанците, според нея изобщо не можем да говорим за бежанска криза, защото е ясно, че за хората от Близкия изток България е просто една преходна територия, в която те не искат да останат за постоянно. Освен това страната ни има споразумение с Афганистан за връщане на нелегални мигранти. Народният представител от ГЕРБ обясни, че част от въпросните 160 милиона, отпуснати от ЕК, вече са преведени. Тя добави, че в момента се провежда среща на лидерите на ЕНП, там ще се обсъдят позициите по най-важните теми. Българската позиция ще бъде за продължаване на подкрепата за всички държави членки, които са на предна линия и спешно попълване на капацитета за реагиране на европейската гранична и брегова охрана. „В нито един момент от своето управление ГЕРБ не остави на заден план бежанската криза и опазването на българските граници!”, категорична бе Панайотова.

„Още не е готова оградата, строи се нов център в Бояново, търси се място за трети център, Харманли се подновява, за да може да се ползва за по-голям капацитет. Трябва да направим всичко възможно да не ни вкарат в капана, за който още миналата година Саркози каза – там онези южните страни, и посочи България, Гърция, Македония и Сърбия, да станат бежански лагери. Ние трябва да се пазим от това, защото би било грандиозен проблем!”, заяви водещата Клара Маринова. Даниела Панайотова отговори, че що се отнася до влизащите в момента нелегално в страната ни, те се овладяват, като биват настанявани в конкретни центрове, където се наблюдават и при инциденти като този в Харманли, подбудителите биват незабавно екстрадирани. „По-добре да бъдат настанявани в някакви обособени пространства, отколкото свободно да се разхождат по улиците на нашите градове!”, заяви Панайотова.

Даниела Панайотова поясни, че средствата, отпуснати от ЕК, а именно въпросните 160 милиона евро, са съобразени с потока, който влиза в България. „Това какви действия ще предприеме правителството и какви действия ще предприеме МО аз лично не мога да коментирам, нито по отношение на Турция, нито по отношение на Германия. Силно се надявам подобни неща да не се случват!”, завърши Даниела Панайотова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад