29.04.2016

Даниела Панайотова: Изборният кодекс се променя, за да стане по-оперативен, прозрачен и съотносим към настоящата изборна ситуация

Медия: "Радио К2"

Даниела Панайотова, народен представител от ПГ на ГЕРБ, член  на Комисиите по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по културата и медиите, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приемането на текстовете от Изборния кодекс.

Даниела Панайотова обясни, че при днешното гласуване на последните текстове от Изборния кодекс се е получило известно объркване, което тя определи като „предварително уговорен сценарий” от страна на опозицията. Народният представител от ГЕРБ каза, че от опозицията твърдят, че в докладите, представени от Комисията по правни въпроси в пленарна зала, има нещо нередно, което, според нея, категорично не отговаря на истината. Панайотова разясни, че днес е имало две извънредни заседания на правна комисия, тъй като допълнителните параграфи, които е трябвало да бъдат приети днес, са били отложени на предишните две парламентарни заседания, защото е имало съображения по отношение на приемането им. Затова се е наложило изработването на допълнителен доклад към основния, в който да се изяснят само текстовете, които предстоят да бъдат приети. На първото проведено заседание на Комисията по правни въпроси не са били налице всички подписи на нейните членове, срещу това е било възразено от групите на ДПС и „БСП-лява България”, пленарното заседание е било прекратено от Цецка Цачева и комисията се е събрала отново.

„Защо трябваше толкова да се бърза с приемането на текстовете от Изборния кодекс и защо не организирахте една по-сериозна публична дискусия, за да може зад Вас да застанат избирателите?”, попита водещата Клара Маринова, Даниела Панайотова отговори, че има информация, че на заседанията на Комисията по правни въпроси са участвали граждани и представители на граждански сдружения и организации, така че нито един от текстовете, гласувани в пленарна зала, не е бил скрит от гражданското общество. Относно скоростта на приемане на текстовете, народният представител от ГЕРБ обясни, че е имало решение на Народното събрание до края на април да бъдат приети текстовете.

Даниела Панайотова обясни, че във вторник е била проведена среща между министър-председателя и коалиционните партньори, от изказванията на премиера след срещата е станало ясно, че е налице конструктивен диалог, чуваемост и адекватни консенсуси сред участниците в коалицията. Тя продължи, че управляващата коалиция е създадена, за да обслужва, а не да спъва нечии интереси, за да работи за народа. Самите Борисов и Цветанов са изразили удовлетвореност от срещата, а Изборният кодекс се променя, за да стане по-оперативен, прозрачен и съотносим към настоящата изборна ситуация. Самото гласуване на текстовете е ставало по нормален начин, проблемите са били породени днес, тъй като от ДПС и БСП конкретизират текстовете, които засягат откриването на допълнителни секции извън консулствата и посолствата извън България. Даниела Панайотова изрази мнение, че може би двете партии са малко по-раними по тази тема, което отчасти е разбираемо.

Задължителното гласуване.

Даниела Панайотова обясни, че предложенията на Патриотичния фронт донякъде са адекватни, защото задължителното гласуване всъщност води до въпроса за пасивната дерегистрация, а този режим на пасивна дерегистрация се въвежда, за да може по някакъв начин да се възбуди избирателния дух у гражданите. Народният представител от ГЕРБ обясни, че тази пасивна дерегистрация може да бъде заличена по желание на избирателя, когато той отиде и подаде документи, че иска да бъде вписан в списъците. Санкции и стимули няма да има, защото това са първите избори, които ще бъдат провеждани от този тип, а гражданите не бива да бъдат задължавани максимално, за да не се чувстват притиснати до стената. „Нашата цел е да бъдем градивни и да се противопоставим на пасивността на гражданите! Много хора се плашат от думата „задължително”, но никой никого насила няма да заведе до урните!”, категорична беше Даниела Панайотова.

Възможно ли е президентът да наложи вето на Изборния кодекс.

Даниела Панайотова заяви, че президентът сам по себе си е една надпартийна институция и това какво той ще предприеме няма как да бъде коментирано от народните представители. От друга страна опозиционните парламентарни групи биха могли да подадат жалби до Конституционния съд и след негови решения да се стигне до промени, това си е тяхно право.

Оценка за свършената работа през завършващата сесия на Народното събрание.

Даниела Йорданова заяви, че са били приети доста законопроекти в една доста нормална обстановка, в коалиционната конструкция се работи доста добре. Основната цел е гражданите да остават доволни от това, което е прието, това може да бъде преценено тогава, когато в реални  условия бъдат приложени приетите законопроекти.

Подобрява ли се животът на българските граждани?

„Как ще обясните при срещите с Вашите избиратели защо не се подобрява нашият живот?”, попита водещата Клара Маринова, Даниела Панайотова отговори, че не би се съгласила, че животът на българите не се подобрява. Тя цитира председателя на МГЕРБ, който в интервю за „Радио К2” е заявил, че „колкото по-слаби се чувстваме, толкова по-слаби ще ставаме”. Народният представител от ГЕРБ обясни, че България се е насочила в добра посока, страната ни е пълноправен член и на ЕС, и на НАТО, нейният глас се чува. Важното е приетите законопроекти да се приложат реално и нещата в отделните ресори да се канализират и да вървят към подобряване. „Ще им обясня нещата на моите съграждани така, че трябва да продължим заедно да работим, политическият процес не се състои само в Народното събрание, политическият процес се състои когато се срещаме с гражданите, защото там се задават проблемните въпроси, които ние отнасяме към комисии, колеги и министри. Наша отговорност е да ги свеждаме до знанието на всички отговорни колеги, които са на по-високопоставени длъжности и да ги решаваме, но не може да оставаме пасивни към това, което се случва. Аз отново ще кажа, че България е държава, чийто глас се чува и в ЕС, и в НАТО и не бих казала в никакъв случай, че нещата вървят към лошо, напротив!”, завърши Даниела Панайотова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад