08.03.2021

ГЕРБ: Запазваме нивата на данъците, повишаваме доходите, инвестираме допълнително в образованието и в здравеопазването

Ключовите политики от предизборната си програма представи днес ГЕРБ по време на среща с КНСБ. Инвестициите в образованието и здравеопазването, неповишаването на данъците, ръста на икономиката и политиката по доходите бяха във фокуса на срещата. По-рано днес председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов също разговаря с президента на КНСБ Пламен Димитров за постигнатото от правителството в рамките на мандата и осигурената стабилна основа, върху която могат да бъдат реализирани бъдещи управленски политики.

„От няколко месеца работим по управленската програма, всяко число в нея е базирано на реални разчети и на убеденост, че те могат да бъдат постигнати. Ние не сме чудотворци, постигаме резултати с работа“, посочи кандидатът за народен представител, водач на листата на ГЕРБ в Габрово и вицепремиер Томислав Дончев по време на срещата на ГЕРБ с КНСБ. Дончев изтъкна, че за ГЕРБ образованието е стратегически и национален приоритет. „Ще продължим да инвестираме и през следващите години, така че разходите в тази сфера да достигнат 5% от БВП. Пет пъти ще нараснат и публичните разходи към бизнеса за иноваци. Залагаме също продължаващ ръст на доходите, ще произвеждаме квалифицирани кадри, каквито пазарът на труда търси“, изтъкна още Томислав Дончев.

ГЕРБ не предвижда повишаване на данъците и ще отстоява запазването им на сегашните нива. Владислав Горанов изтъкна, че настоящият модел на данъчна система се е доказал като работещ и в следващите няколко години не следва да се правят съществени изменения в данъчната политика. Горанов напомни също за голямата евроинтеграционна победа през изминалата година, когато България влезе в „чакалнята“ на Еврозоната и Банковия съюз. Както досега, политиката по доходите също ще продължи да бъде във фокуса на ГЕРБ и през следващите години.

„Предвиждаме минималната работна заплата да стане 500 евро, а средната – 1000 евро. Пенсиите на над 2 млн. възрастни хора ще бъдат ежегодно актуализирани“, посочи водачът на листата на ГЕРБ в Добрич и министър на труда и социалната политика Деница Сачева. Сачева отбеляза, че мащабна реформа на модела на социално подпомагане ще осигури по-целенасочено и фокусирано подпомагане на близо 350 000 семейства всеки месец. „Не може да говорим за качествена социална политика и социални услуги, ако не подобрим условията на труд, заплащането и кариерното развитие на социалните работници.

В нов КТ ще бъдат регламентирани гъвкавото работно време и дистанционната работа. Ще се финансира изграждането на платформа за прогнозиране на работните места на бъдещето и необходимите за тях умения. С това ще се подпомогне квалификацията, преквалификацията и бързата смяна на професия на около 300 000 души. Сачева добави още, че 160 000 души, които нито учат, нито работят, ще бъдат идентифицирани и включени на пазара на труда. Почти 1,6 млн. души ще бъдат обучени на дигитални умения, като за целта ще бъдат създадени 760 дигитални клубове, съобщи още Деница Сачева.

„Нашата амбиция е БВП на страната да нарасне до 100 милиарда евро до 2025 г. и същевременно с това да трансформираме икономиката“, заяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ и министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той изтъкна активната работа на правителството в областта на насърчаването на инвестициите и посочи, че само от началото на кризата има сертифицирани проекти за 1,6 милиарда лева.

Върху създаването на условия за достъпно, ефективно и модерно здравеопазване за всички акцентира кандидатът за депутат, водач на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново и министър на здравеопазването Костадин Ангелов. ГЕРБ гарантира по-високи доходи за работещите в системата на здравеопазването, които ще се постигнат чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки в условия на конструктивен диалог със съсловните организации и с увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3.

Бърз достъп, качествено лечение и грижа за възстановяване - чрез завършване на реформите в спешната помощ и модернизиране й, ускоряване на дигитализацията на здравеопазването и приоритизиране на медицинските специалности са също част от основните приоритети на ГЕРБ в сектор здравеопазване, посочи Костадин Ангелов.

< Назад