03.05.2023

Томислав Дончев: По представената от ПП-ДБ програма има още много неща да се свършат - липсват европейско финансиране, грижа за децата, туризъм


През последните 3 седмици демонстрирахме търпение, огромни усилия, включително на експертно ниво, за да стигнем до трите стъпки, които могат да формират общо управление - законодателна програма, управленска програма и правителство. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По време на него представители на ГЕРБ коментираха официално публикуваната управленска програмата на ПП-ДБ.  Атанасова припомни, че през цялото това време се е чувало едно и също от ПП-ДБ - че няма да подкрепят първи мандат на ГЕРБ, няма да говорят за имена от кабинет с ГЕРБ и единственото, което искат, е подкрепа от ГЕРБ-СДС, реализирана в техния мандат. „Ако те са забравили, че сме победители в два предсрочни избора, да им го напомним отново. Загубихме достатъчно време, което можеше да бъде посветено включително и на законодателна дейност, за да ги обучим как се прави управленска програма, и то не в екселска таблица“, обясни председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.  Тя подчерта, че ГЕРБ-СДС има готова управленска програма и от утре започва разговори с останалите ПГ в Народното събрание.
Заместник председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че по представената от ПП-ДБ програма има още много неща да се свършат - качеството трябва да се повиши и конкретизира, да е ясно какво може да понесе бюджетът. Той посочи, че двете коалиции са си поставили 3 задачи: обща законодателна програма, синхрон по отношение на политики и избор на дебатен екип, който да осъществява тези политики. "Може да си направите погрешен извод, че този процес е приключил поради липсата на отстъпчивост при избора на екип. Това не е съвсем вярно. Според изискванията за прозрачност трябва да ви запознаем докъде сме стигнали с втората крачка - синхронизиране на политиките във всеки от секторите", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му работата е свършена до средата. "Има цели сфери, където забележките и предложенията, отправени от нашите екипи, са до голяма степен приети - спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Няма да е честно да не отбележим, че голяма част от предложенията, които постъпиха към нас, не са съвсем професионални", коментира Дончев.
По време на представянето стана ясно, че в официално публикуваната програма на ПП-ДБ има дефицити, липсващи в цели сектори - европейско финансиране, грижа за децата, туризъм. Най-голям проблем е с вътрешната кохерентност - бюджет и финанси с всички останали сектори. За 18 месеца дефицитът в тази програма трябва да се добави към дефицита в бюджета и е поне 7-8 млрд. при консервативни изчисления, ако прибавим и ВиК сектора, той би бил около 20 млрд.

"Няма мерки за овладяване на инфлацията. За сметка на това имаме мярка с реорганизация на структурите в МС и МФ. Не е ясно какво ще правим, ще закриваме структури, ще ги прехвърляме в други ведомства, какво се цели", добави Теменужка Петкова. "Колегите предлагат нова дата за членство в еврозоната - януари 2025 година. Освен дефицита България има и проблем с инфлацията. В цялата програма на ПП не видяхме мерки как да се реши този проблем", каза още тя. Петкова отбеляза, че има реформи в данъчното законодателство, които не са остойностени. Няма политика по увеличаване на инвестиции и за растежа.
Рая Назарян коментира реформата в правосъдието и реформата на КПКОНПИ. Тя уточни, че има съгласие по разделянето на комисията, но имало разногласия към функциите на разследващите инспектори.
Жечо Станков подчерта, че мерките на Продължаваме промяната в енергетиката са незаконни. Според него те поставят като първа задача в програма си дефиницията за енергийна бедност, а втора да изкарат домакинствата на свободния пазар. По думите му това ще  направи хората, живеещи под прага на бедността, да скочат от 1,5 млн. на 3 млн. Той уточни, че към момента действа забрана да се излиза на свободния пазар до 2026 г. според европейското законодателство. Жечо Станков каза още, че от Промяната са се развихрили и за Западните Балкани, а в програма са включили помощ от наша страна за затваряне не техните ТЕЦ-ове. По думите му ако това се случи целият Балкански полуостров ще остане без ток. „В програмата им остава и темата с батериите като отново те ще се дават на наши и ваши", подчерта той.
Костадин Ангелов уточни,  че са отишли на разговори с 13 точки, по които да се съберат двете програми, но в представената от тях екселска таблица в сектор „Здравеопазване“ няма почти нищо. В програмата е пропуснато плануваното вдигане на заплати в сектора, а по отношение на детската болница е разписано обявяване на прозрачна обществена поръчка за проектиране и строителство. „Няма и дума за хеликоптерни площадки в лечебните заведение - ще има хеликоптери, но не и къде да кацат", уточни Ангелов. Той определи като нестандартно предложението  "Български пощи да осигуряват базови медицински услуги в 225 избрани пощенски станции без медицински центрове. "Как лекарите ще работят в пощите и как пощите ще станат медицински центрове. Писано е от човек, който няма представа как функционира българското здравеопазване", добави той.
Според Деница Сачева голяма част от предложенията в сектор социална политика са стари такива на ГЕРБ,  други са част от оперативни програми и плана за възстановяване. Тя уточни, че в програмата е показано непознаване на институциите. Включено е предложение законодателството да се възлага на външни фирми и кантори. Според нея от Демократична България не са бил активни в изготвянето на програмата и се вижда, че нямат активна роля в проектокабинета на Денков. Тя уточни, че в тази зрителна измама ГЕРБ-СДС не иска да участва. „Зрителните измами не могат да бъдат наш приоритет", добави Сачева.
Николай Нанков коментира, че ПП-ДБ в програмата си са заложили стратегия за развитие на пътния сектор и нова оперативна програма до 2030 г., но те не са успели да договорят нито една програма от съществуващите. Той уточни, че безвъзвратно е сложен прът в спиците на довършването на магистрала "Струма".

< Назад