05.06.2014

Бойко Борисов: Орешарски да подаде оставка - незабавни избори веднага

Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС. ГЕРБ настояваме за незабавни избори веднага, сега. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Централата на партията. По думите му, това е поредният срам за левицата. „Аз казах, че чувството за самосъхранение на БСП и ДПС сигурно ще се задейства, защото след този успех на ГЕРБ, при едни парламентарни избори за парламент, резултатът ще е в наша полза. Нито един ден не сте видели у нас еуфория, всеки ден заявявах ясно и точно, че катастрофата вече е факт. С днешното изказване на Местан и част от депутатите на левицата става ясно това, което една година ясно и точно говорих, че тази безпринципна коалиция между БСП, ДПС и Атака не само е пагубна за България, тя не е естествена”, подчерта Борисов. Според него, не е коректно Лютви Местан да сравнява европейските избори с парламентарните избори. „Сега започват да си прехвърлят вината. Едните искали Белене, другите не го искали и т.н. Като ви казвам, че Орешарски е псевдопремиер и няма никаква дума за нищо, вие ми цитирате премиера Орешарски. За една година се докараха до там, че се наложи Европейската комисия и всички да им казват какво ще се случи. Тогава ви казвах всеки ден, че оставането на това правителство, с приемането на законите, които приемат, безумният Изборен кодекс на Манолова, резултатите за държавата са пагубни“, припомни Борисов. По думите му, на всички български граждани трябва да им е ясно, че след изборите, управляващите, които и да са те, трябва да направят много тежки реформи и да понесат пасивите, заложени умишлено от Станишев. „Денят е траурен, защото нищо хубаво не очаква България и българите ще платим цената на едногодишното управление на БСП, ДПС и Атака. Кой пръв ще избяга от коалицията няма никакво значение", каза още Борисов.

     „Избори през ноември и декември са пагубно бедствие за държавата. Всеки ден ясно и точно заявявах, че катастрофата вече е факт. Никаква радост не ми носят думите за предсрочни избори, защото датите, които е определил Лютви Местан, са още по-пагубни за България. Орешарски трябва да си подаде оставката още днес, за което ние сме с две ръце „за” и още от утре да се започнат при президента консултации, кога да ще е датата за предсрочни избори”, посочи председателят на ГЕРБ. Борисов подчерта, че предсрочните избори не освобождават тази тройна коалиция от отговорност, защото БСП, ДПС и Атака направиха толкова много поразии на държавата, че за следващото правителство ще бъде много трудно да я изведе от кризата. „Ако изборите са през ноември, както предпочита Местан, това означава новото правителство да работи с бюджета на Орешарски. Тогава опорните точки на БСП, ДПС и Атака ще казват: "ние поне давахме нещо". Освен милиардите и стотиците милиони, задлъжнялостта, която имат енергийните компании, БДЖ, здравеопазването и най-вече направеният бюджет от това правителство, ще задължи следващото правителство да направи такива реформи, с които за един ден да отмилее на народа”, обясни Бойко Борисов. Той заяви, че ГЕРБ участва винаги сам на избори и се съобразява с решението на избирателите. „По Конституция, след подадена оставка, президентът трябва пак да даде на ГЕРБ мандата, ние ще го върнем, защото считаме, че в този парламент не е легитимно да преговаряме”, категоричен бе Борисов.

     „Кабинетът „Орешарски" не трябва да тегли предвидените 3 млрд. лева и поради тази причина трябва незабавно да си отиде. Искат да ни вкарат в управлението при оставената държава с тази цена на тока, която не може да стои такава, и през февруари и март пак да изкарат хората на улицата. Това им е тактиката на тези хора. Ситуацията и времето е такова, че предпочитам да съм казал истината на хората и да ги гледам в очите, отколкото да им казвам, че лекарствата ще са безплатни, цената на тока ще е ниска, ще им вдигна пенсиите и така нататък“, заяви Бойко Борисов. Според председателят на ГЕРБ, най-правилното решение е управляващите незабавно да подадат оставка, за да се опитат следващите управляващи да направят нещо през септември и октомври, когато се конструира бюджетът на страната за следващата година, или да им блеснат лъжите и да се отиде на избори 2 в 1 догодина. „Няма друг разумен ход, ако няма оставка веднага. Управляващите искат избори през декември, за да може да бъде номиниран Сергей Станишев за еврокомисар. Друга логика да искаш избори в най-тежкото време, когато се прави бюджетът, няма. Готов съм на всякакви разговори с останалите партии, стига президентът на страната да е отправил покана и да е организирал тези разговори. От ГЕРБ няма да се отказваме от вота на недоверие в сектор "финанси", тъй като в действия на управляващите виждаме единствено отлагане във времето“, посочи Борисов.

     Според народният представител от ГЕРБ и избран за евродепутат Томислав Дончев, има спусната опорна точка от управляващите, че правителството трябва да стои още малко на власт, за да оправи ситуацията с еврофондовете и да договори следващия програмен период. „Как да я оправи, като то я забърка? Това е невъзможно. Относно споразумението за партньорство, първото споразумение беше подадено от служебното правителство, макар и подготвено от нас. Не съществува проблем служебно да го направи отново. Доверието към това правителство в Брюксел по отношение на европейските пари е точно нула“, категоричен бе Дончев.


< Назад