06.03.2019

Засилен интерес към гражданския диалог „Европа в нашия дом” с министъра на регионалното развитие Петя Аврамова в Търговище

„Строителството на автомагистрала „Хемус“ между п.в. Белокопитово и Буховци ще завърши през 2021 г. В момента се работи по трасе с дължина от 1.5 км. Участъкът е трасиран, отстранен е хумусният пласт, разчиства се строителната площадка, изпълнени са изкопни и взривни работи”, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на работното си посещение в Търговище. Тя участва в дискусията от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом”, като акцент в срещата бе даден на регионалното развитие и значението на европейската солидарност за развитието на регионите.

Министър Аврамова разясни още, че изграждането на останалите около 15 км от автомагистралата се очаква да започне до края на тази година. По думите на министъра 29 са делата, които се водят от собственици на земи срещу решението за отчуждаване.

„Всички първи заседания са насрочени през първата половина на 2019 г., а с трима от собствениците на имоти текат споразумения за обезщетяване със земеделска земя”, каза още Петя Аврамова.

И допълни, че към момента агенцията подготвя обществената поръчка за избор на оценител, който да изготви доклада за стойностната равносметка между имотите - частна собственост, засегнати от трасето на АМ "Хемус", и предложените за обезщетение от Държавния поземлен фонд. По този начин за строителство ще бъдат освободени 51 имота в землищата на селата Макариополско, Черенча, Градище и  Буховци. Общата дължина на трасето от с. Буховци до п. в. „Белокопитово“ от приоритетната за правителството магистрала е 16,32 км. Стойността на проектирането и строителството е 119,8 млн. лв. без ДДС. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на пътен възел „Буховци“ при пресичането на АМ „Хемус“ с пътя Буховци – Макариополско, както и пътни връзки с п.в. „Белокопитово“ и с пътя Търговище – Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени също 7 виадукта, 10 селскостопански подлеза и мост над р. Пакоша.

„Нашето желание е да направим всички пътища в България удобни и безопасни за пътуване, но все пак се налага да се съобразяваме с наличния финансов ресурс“,каза пред медиите министър Аврамова.

За Търговище тя бе конкретна, че през 2018 г. са инвестирани около 26 млн.лв. в подобряване на пътната инфраструктура, а по Оперативна програма „Региони в растеж” са сключени 15 договора за близо 33 млн.лв. Градоначалникът д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков и народният представител д-р Венка Стоянова също приложиха като пример реализираните проекти и постигнатото в последните три години. „Резултатите са видими”, категорични бяха те.

Министър Аврамова заяви още, че правителството ще осигури нужните около 30 млн.лв. за ремонт на отсечките Попово - Садина, Омуртаг - Котел и Плъстина - Менгишево.

По време на срещата в Търговище стана ясно още, че административната област е една от шестте нови територии, които отговарят на условието в техните граници ВиК услугите да се предоставят от един ВиК оператор, което я прави допустима за получаване на безвъзмездна финансова помощ от фондовете на Европейския съюз.

В дискусията „Европа в нашия дом” взеха участие още кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, представители на администрацията, бизнеса, кметове от цялата търговищка област.

< Назад