19.10.2017

Започнаха тържествата по повод празника на Перник

Тържествено дефиле на училищата, носещи името на  покровителя Св. Иван Рилски и уникална песен за Перник, поставиха началото на празничната програма на града на площад "Кракра". Красивото изпълнение, което развълнува всички, беше на талантливите децата от група "Ванила" и малчуганите от ДГ "Пролет". В празничното  шествие, предвождано от Духовия оркестър," участваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници, народните представители от ГЕРБ-Перник Красимир Велчев и д-р Александър Александров, областният управител и председател на ЖГЕРБ Ирена  Соколова, общински съветници от политическата сила и граждани. Сред гостите бяха и делегации от град Ниш, община Панталей, от град Димитровград , Сърбия и от град Рожае, Черна Гора. Официалната програма продължи с ритуал по издигане на  знамето на Република България, след което перничани бяха приветствани от кмета д-р Вяра Церовска.

"Перник е средновековен град, управляван от много управници, но един болярин обаче остава в народния спомен като „Защитникът на Перник и България”. Неговото име е Кракра. Той е възпят в много народни песни в нашия край, както и от Пенчо Славейков в епоса “Кракра Пернишки” и дори от “патриарха на българската литература” Иван Вазов, който пише поемата ”Самуил или мечтания на Перник”. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен и ние сме длъжни да съхраним и продължим неговото дело”, заяви кметът Вяра Церовска и пожела на перничани да бъдат живи и здрави, щастливи и добротворни .

"Въпреки трудностите и финансовите проблеми, които има Община Перник, заедно успяваме да се борим за един по-хубав и европейски град, в който да живеем. Вече можем да се похвалим с по-екологично чист и съвременен  транспорт. Такъв, какъвто си го бяхме обещали. Променихме инфраструктурата, както и чистотата. Изградихме паркоместа, както и модерни спортни, и детски площадки.  Променихме изгледа на много квартали със санирането на  44 блока, които греят от различни точки. Не мога да не споделя решаването на един от най-важните проблеми в Батановци, където започнахме и извършихме канализацията, заедно с проекта, който е и за водоснабдяване в село Ярджиловци. Ние сме тези, които обновихме детските градини и в навечерието на празника отвори  врати изцяло ремонтираната ДГ "Изворче". Предстои да завършим проекта за моста над река "Струма". Съвсем скоро ще бъдат създадени условия за активен отдих на перничани и гостите на града в Парк на предизвикателствата в местността "Войниковец", както и ще приключи възстановяването и облагородяването  на кв. "Тева". Перничани вече се радват на дългоочакваната велоалея. С общи усилия и упорита работа открихме обновената зала „Миньор“ и получихме уверението от министъра на спорта Красен Кралев , че следващата спортна зала, която ще бъде изградена е зала „Дружба“. Много неща се случиха и още много ще реализираме, знам, че заедно ще успеем да променим нашия Перник", каза още в словото си кметът Вяра Церовска  и заяви гордо, че за нея най-голямата награда е,  когато вижда радостта в очите на хората и ще продължа да отстоява интересите и достойнството на перничани. Програмата продължи с уникални изпълнения на танцьори от пернишките състави.

 

 

Приветствие към перничани отправи и областният управител Ирена Соколова. Поздравителен адрес по случай празника беше изпратен от премиера Бойко Борисов. „Вярвам , че ще продължите да развивате  идеите си за утвърждаването на Перник, като привлекателен съвременен град , в който хората искат да живеят и работят. Това е целта и на правителството , всеки регион да види переспективата пред себе си. Уверен съм, че със съвместните ни усилия всеки ще усети развитието и просперитета“, пише в поздравителното писмо на Бойко  Борисов.

Приветствия  за празника на Перник пристигнаха и от президента на Република България Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметове от страната, посланици и др.

< Назад