05.05.2016

Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ: Правителството изпълнява ангажимента си към Видин

От години насам болна тема на Северозапада е инфраструктурата, основно пътната ни мрежа. Радвам се, че имаме положителен развой  –  Министерски съвет одобри близо 32 млн. лв. за рехабилитация и възстановяване на пътната мрежа в Северозапада. 13 млн. лв. от тях са за възстановяване на участъка от път-Е79, от 4-и км до входа на Димово. Това заяви на пресконференция във Видин народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Той съобщи, че е провел среща с фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в област Видин и е получил уверение, че веднага след като работните проекти станат готови, ще започне работата по рехабилитацията на пътя.

Народният представител посочи, че вече се работи по участъка от Е79 в град Димово: „Участъкът  е с дължина  около 1,4 км. и съвпада с главната улица на населеното място. Строителните работи, които ще се изпълнят са на стойност около 2 млн. лв.” , каза Тошев.

Във връзка със случаи на възникнало напрежение между жители на населеното място и работници на фирмата, народният представител призова хората да проявят разбиране и търпение. Тошев обясни, че поради обективни причини работата върви по-бавно от първоначално очакваното. „Затрудненията възникват от стари планове на ВиК и на електро преносната мрежа и неясноти  по самата геодезия на терена“, уточни Владимир Тошев. Той допълни, че в частта от главната улица, където в момента настилката е от павета, преди да се премине към асфалтиране ще бъде изградена и нова ВиК-мрежа, за да не се налага в последствие новият асфалт да се разкопава за полагане на тръби. Народният представител посочи, че до дни от фирмата-изпълнител ще направят нови разчети и ще представят по-точни срокове кога работата ще бъде приключена.

Тошев съобщи, че е започнала и работата по рехабилитация на участъка от път Е79 от Димово през Бела, Скомля и Медовница до Ружинци. „За този участък от Правителството са заделени 8 млн. лв., работи се – прави се специално изследване с машина, за да се провери носимостта на трасето и да се види къде какви дейности трябва да бъдат извършени“, обясни народният представител. Той допълни, че при рехабилитацията на този участък ще бъде използвана нова технология. При този метод първо се полага каменна подложка, след това – бетонова подложка и накрая – специален нов асфалт, който има по-голяма износоустойчивост и на практика с използването му се гарантира по-дългата безпроблемна експлоатация на рехабилитираните участъци.

Владимир Тошев призова да се спре със спекулациите относно магистралата Видин – София. „Единственият проблем, за да не стартира работата, е че НПО-та, идентифициращи себе си като „зелени“ организации, обжалват докладите по оценка на въздействието на околната среда. Думата има съдът. Ако съдът отхвърли жалбата на „зелените“ и приеме за действителен доклада по ОВОЗ, веднага започва работата по новата магистрала Видин – Ботевград“, обясни народният представител, като беше категоричен, че ще бъде намерен начин физическото изпълнение на проекта да бъде финансирано.

Народният представител коментира и проекта за изграждане на интермодален терминал във Видин – проект, който се разглежда като един от начините за справяне с безработицата и ниските доходи във Видинско. Владимир Тошев посочи, че Видин и Русе са двете опорни дунавски пристанище на територията на България и в тази връзка е предвидено и изграждането на такива терминали. „Изготвен е икономическият анализ, изготвено и пред проектното проучване. Идеята е в този терминал да бъдат изградени предприятия за прехвърляне на товари между няколко вида транспорт – шосеен, жп, воден и въздушен. Надявам се това да се случи до 2,5-3 години максимум“, каза видинският народен представител.

Народният представител благодари на Правителството и лично на премиера Бойко Борисов за средствата, предоставени за Видин. „ С това Правителството изпълнява поетия ангажимент към Северозападния край и Видинска област. Тези десетки милиони, които се заделят за региона, са пряко доказателство, че премиерът Борисов изпълнява обещанията си. Искам лично да благодаря за тази чуваемост за проблемите на Видин “, заяви Владимир Тошев.

 

 

 

< Назад