19.09.2022

Валентин Радев, 24 МИР София: По времето на управлението на ГЕРБ България беше най-сигурната държава на Балканите

„По времето на управлението на ГЕРБ България беше най-сигурната държава на Балканите. Това съм го чувал от колеги по време на съвещанията и срещите в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Например унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер ми казваше - „не знаеш колко е сигурно у вас“. В Унгария вероятно също е сигурно, все пак тя е в центъра на Европа. Но той ми говореше за България и за София. Идвал е неколкократно, дългогодишен министър на вътрешните работи, и все още е такъв в кабинета на господин Орбан. Той пръв ми даде този сигнал – „не съзнавате на какъв риск сте изложени, през Турция и Гърция минават мигранти, вие сте вратата на Европа и същевременно сте толкова сигурна държава и столица“. Спомням си, че при една от срещите ни моите въпроси към него бяха - „ какво правим с председателството, как ще осигурим сигурността на толкова европейски лидери, които идват тук“. Той от своя страна ми отговори „Нямате проблеми“ и тогава ми разказа колко сигурна е София в неговите очи. Това искам да подчертая. Хората трябва да знаят, че живеят на сигурно място и това е благодарение на усилията на държавата в годините на управление на партия ГЕРБ“. Това заяви доц. д-р Валентин Радев  - кандидат за народен представител на ГЕРБ-СДС за 24 МИР София, бивш вътрешен министър и бивш зам.-министър на отбраната.

Той коментира и част от мерките, заложени в програмата на ГЕРБ-СДС, озаглавена „България след кризите – план за възстановяване“, насочени към противодействие на престъпността.

„За ПП ГЕРБ сектор „Сигурност“ винаги е бил неизменен приоритет. От  2017 до средата на 2021 година се наблюдаваше трайна тенденция към намаляване на общата престъпност. В момента, в който начело на държавата застана кабинетът „Петков“ средата за сигурност рязко се влоши“, посочи Радев.

Той подчерта, че ако успее да състави правителство, ГЕРБ-СДС ще продължи да работи активно в посока противодействие на престъпленията против личността и собствеността на гражданите чрез мониторинг на оперативната обстановка и установяване на региони с повишена концентрация на престъпления.

В програмата, свързана с обществения ред и сигурност е обърнато специално внимание на превенцията за ограничаване на измамите, включително телефонните измами, чрез прилагане на комплексен подход за повишаване информираността на гражданите.

„От изключителна важност за нас е ефективното противодействие на престъпленията, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотични и други упойващи вещества и неутрализирането на лицата и групите, разпространяващи наркотици“, подчерта Радев.

„Виждаме зачестилите случаи през последната една година, при които деца упражняват насилие върху деца. Нещата излизат извън контрол. Това не може да продължава повече! Затова сме помислили за превенцията на детската престъпност и закрила на децата чрез изпълнение на дейности от Националната програма „Работа на полицията в училищата” и Програма „Детско полицейско управление“, обясни бившият вътрешен министър.

Валентин Радев изрази особено голяма загриженост по отношение на пътния травматизъм, който през последните месеци придобива нечувани размери.

Той отчете, че по времето на Борисов всички ангажирани структури са координирали дейността си за намаляване на жертвите на пътя.

„През 2020 година се наблюдаваше значителен спад и по трите показателя – тежки ПТП, загинали и ранени спрямо предходната година. Какво донесе „промяната“ – вследствие на неподдържаната инфраструктура и на хаотичния и неефективен контрол на пътното движение се отбелязват завишени нива на пътен травматизъм, увеличава се значително броят на убитите и ранени при ПТП“, посочи Радев.

„За подобряване на безопасността, намаляване на пътнотранспортния травматизъм и засилване на контрола на движението по пътищата ГЕРБ-СДС ще положи максимални усилия, свързани с превантивната дейност от органите на реда, въвеждане на нови форми и технологии за контрол на движение по пътищата, подобряване на контролната и административно-наказателната дейност по Закона за движението по пътищата (ЗДвП). Ще работим целенасочено за максимално ограничаване броя на жертвите и пострадалите на пътя“, категоричен е кандидат-депутатът на ГЕРБ-СДС.

За тази цел се предвижда пряко участие на служители на МВР в обучението по безопасност на движението в училищата, включително има предложение за въвеждане на часове в програмата за начален етап с участието и на пътни полицаи.

Радев не пропусна да отбележи, че ако по времето на правителството на Бойко Борисов вълната от мигранти значително е намаляла и контролът по границите е бил на най-високо равнище, благодарение на „промяната“ и там нещата са се пропукали, а националната ни сигурност е сериозно застрашена.

 „Немърливостта, безхаберието, липсата на отговорност в държавата доведоха до трагедията с полицаите от Бургас, които бяха пометени от автобус, пълен с мигранти. Това е пагубно и недопустимо за държава в Европейския съюз“, категоричен е той.

Той увери, че ГЕРБ-СДС ще работи за гарантирането на сигурността на границите и за тази цел предлага широк набор от мерки.

„Идват избори. Искам да призова тези, които ще гласуват на 2 октомври, особено в София, защото столицата е символът на държавата, тук като че ли дясното управление винаги е било емблема, оттук тръгна СДС, сега отново десните трябва да покажат своята сила. Аз тях призовавам, всички онези, които видяха какво е „Да, България“, например, които отиват и се прегръщат и целуват с Корнелия Нинова, както навремето на Орлов мост Сергей Станишев с Лютви Местан. Да не гласуват за тях, да не гласуват за всички псевдо десни, а да гласуват за СДС, които са наш коалиционен партньор. Синя София трябва да покаже, че иска да бъде красива,  хората трябва да продължат да добруват! Нека на 2 октомври гласуват с бюлетината на ГЕРБ-СДС“, призова кандидатът за народен представител на ГЕРБ-СДС от 24 МИР София Валентин Радев.

< Назад