30.09.2022

Стефан Шилев, ГЕРБ-СДС: Санирането на жилищните сгради трябва да продължи и да е напълно безплатно за хората

ГЕРБ е единствената партия, която поема ясен ангажимент да стартира отново Националната програма за безплатно саниране на жилищни сгради при следващо управлението след изборите, осигурявайки 1,2 млрд.лв. за тази цел. Това заяви вторият в листата на ГЕРБ-СДС за народни представители от Пловдив доц. Стефан Шилев. Той допълни, че в хода на предизборната кампания гражданите са проявили голям интерес от програмата за енергийна ефективност на многофамилните сгради, която има пряк ефект върху бюджета на домакинствата, позволявайки всяко семейство да спести до 1500 лв. годишно в резултат от многократно подобрената енергийна ефективност. Това допринася и за увеличение и на стойността на самите жилищата.
„Тази програма, която беше спряна през миналата година трябва незабавно да се възстанови и да е напълно безплатна за хората. Ако програмата не бъде рестартирана до края на годината, България ще трябва да връща евросредства. Този път, освен жилищните блокове ще може да се санират и еднофамилните къщи. Ние знаем как да я реализираме и ще го направим безплатно за хората”, категоричен е доц. Шилев.
Коалиция ГЕРБ-СДС изготви програма за управление „България след кризите – план за възстановяване“ с най-важните приоритети във всяка една област на общественото развитие и икономиката с основна цел преодоляване на създадените от управлението на ПП-БСП-ДБ-ИТН кризи, подобряване на качеството на живот на хората, стимулиране на икономическото развитие и инвестициите. Важна част от тази програма е сектор околна среда – чрез инвестиции в зелени и енергоспестяващи технологии, за да оставим след себе си чиста и комфортна среда за живот на нашите деца.
„Друг важен подход за това е облекчаване на административната тежест при инвестиционни намерения за изграждане на инсталации от ВЕИ. Това ще стане с продължаване на промените в нормативната уредба. Всяка сграда над 250 кв.м. трябва да има фотоволтаична инсталация, вкл. жилищни сгради, университети, болници, училища и т.н. Това важи с особена сила и за промишлените обекти и чуждестранните инвестиции и ще доведе до значително намаляване на разходите и много по-голяма независимост на бюджетите от промените в цените на енергоносителите. В допълнение, личното ми мнение е, че земеделската земя е ценна и трябва да се направят усилия за нейното запазване като такава”, каза още кандидатът за народен представител от Пловдив.
ГЕРБ-СДС беше коалицията, която предложи работещо решение за високите цени на тока и това е единствената действаща антиинфлационна мярка.
Чист въздух с промяна типа на отопление и въвеждане на по-чист транспорт, екологосъобразно управление на отпадъците, зелена и чиста градска среда, за да оставим чиста околна среда на децата ни! Ако искате това да се случи, на 2-ри октомври гласувайте за ГЕРБ-СДС с номер 24 в бюлетината, призова доцент Стефан Шилев.

Доц. д-р Стефан Шилев е на 48 г. От 1998 г. е преподавател в Аграрен университет – Пловдив (дисциплини: Микробиология, Екология на микроорганизмите, Управление на отпадъците, Технологии за преработка на твърди отпадъци). През 2003 г. защитава дисертация по Микробиология в Университета на гр. Кордоба, Испания.
Той е регионален експерт към Европейската федерация по биотехнологии и координатор на български и международни научни проекти.
Бил е директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в община Пловдив (2012-2014), директор на РИОСВ-Пловдив (2015-2020) и Председател на Общото събрание на Аграрен университет.
Официален преводач по испански език към МВнР. Женен с две деца. Народен представител в 47-то Народно събрание.

 

< Назад