31.10.2014

Румяна Бъчварова: Успяхме да изчистим до голяма степен петте основни разминавания с Реформаторския блок

Оформихме профила на реформите в секторите Правосъдие, Здравеопазване, Образование и в административната реформа. Това каза народният представител от ПП ГЕРБ Румяна Бъчварова след края на консултациите с Реформаторския блок. „Успяхме да изчистим до голяма степен петте основни разминавания. И сме много удовлетворени от това,че продължихме разговора в посока изясняване реформите, които трябва да проведем. Отделните детайли, които се появиха като различия са в сферата на начина, по който трябва да бъдат реализирани, те са свързани с методите”, посочи Бъчварова.

 

Румяна Бъчварова бе категорична, че кандидатът за премиер е Бойко Борисов - решение взето от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Бъчварова посочи, че вътрешнокоалиционните отношения ще се разискват само с РБ.  „Нашето изискване срещу което нямаше възражение беше пропорционалност на представителството. Говорим за принцип, не цифри”, обясни тя на въпрос дали са обсъдили на какъв принцип ще бъдат разделени министерските постове.

 

По думите на Томислав Дончев утре следобяд ГЕРБ ще е в състояние да представи текст на програмната декларация, която трябва да съдържа общото между ГЕРБ и целите на РБ. „Искането ни беше колегите до неделя до обяд да предложат коментар на всичко, написано до момента. Имахме искане утре следобед да получим техните виждания и конкретни предложения за МС. Неслучайно, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите, е съществена част от коалиционното споразумение”, добави той като обясни, че в отговор са получили, че на реформаторите ще им бъдат необходими още няколко дни. Дончев обясни още, че в рамките на утрешния ден ГЕРБ ще изпрати проект за програмна декларация и на следваща среща с Реформаторския блок, която ще се състои в  неделя от 13.00 часа да продължи обсъждането.

 

Според Томислав Дончев когато се говори за механизмите на вземане на решения в коалиция,  не са предвидени каквито и да било неконституционни методи. „Това, че днес е постигнат напредък не означава, че утре може да бъде унищожен. Ние сме в състояние да работим с най-високото темпо. Коментирано е, че възможния реалистичен срок е понеделник. За нас няма причина да не бъде”, каза още Дончев.

< Назад