06.09.2021

Радомир Чолаков: Без коалиция с ГЕРБ всички партии ще бъдат изчегъртани

Медия: Вестник „Марица”

- Г-н Чолаков, как ще коментирате поведението на БСП, които държат мандат при очевидно нежелание на останалите да се прави кабинет? Крие ли се нещо зад този ход?

- В 45-ото Народно събрание ИТН създаде един много лош прецедент за политически рекет. ИТН тогава имаше единствената цел да бъде изменен Изборният кодекс, за да се въведе машинното гласуване под благовидния предлог, че така изборите ще станат съвършено честни. Извиваха ръцете на всички. Лъгаха ДБ, че ще им изпълнят желанията за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Лъгаха БСП, че ще подкрепят актуализацията на пенсиите. И след като получиха това, което желаеха, им дръпнаха килимчето и парламентът беше разпуснат. На изборите активността падна под всякакви нормални граници, а след прехваления машинен вот чакахме пет дни, докато се нагласят резултатите от чужбина. 

Сега БСП опитва същия похват - изнудва останалите да приемат актуализацията на бюджета, под благовидния предлог, че трябва да се актуализират пенсиите. Мисля обаче, че те само изпълняват желание на президента. Щом се актуализира бюджетът, парламентът ще бъде разпуснат. На тях не им пука, че в този изкуствено предизвикан хаос бюджетът на държавата може да бъде взривен. Не съм допускал, че в Народното събрание на единица място могат да се съберат толкова егоизъм и късогледство.

- В ГЕРБ винаги сте сочили президента Радев като виновник за настоящата политическа каша, защо?

- Ако си зададете въпроса: „Кому е изгодно?“, ще видите, че тези, уж абсурдни събития, на които сме свидетели, са подчинени на една цялостна логика, имаща характеристиките на военнополева стратегия. Отделни парламентарни сили биват използвани за постигането на определени тактически цели. Като въвеждане на машинни избори, провеждани от назначена от президента ЦИК и частна фирма. Актуализация на бюджета, за да може служебното правителство да разполага с безотчетни пари, може би за изборите. Пътьом се разгромява авторитетът на Народното събрание и се дискредитира парламентаризмът като цяло. Всичко това се прави с оглед постигането на стратегическата цел - спечелване на втори мандат за президента и установяване на негова еднолична власт, било пряко или чрез проксита в следващия парламент. Услужливи политолози и анализатори подготвят общественото мнение в тази посока. За мен е загадка защо останалите парламентарно представени партии се хванаха на тази игра и упорито продължават да не разбират какво им се случва на тях и на страната.

- Как оценявате нежеланието на 4 от политическите сили въобще да разговарят с ГЕРБ?

- Като егоизъм и късогледство. Но знаете ли, аз донякъде им съчувствам. Всички те станаха жертва на методично вливаната им в продължение на повече от една година отровна идея, че ГЕРБ е „токсична партия“. Всъщност, отровените бяха те. Днес те ежедневно се убеждават, че именно ГЕРБ е партията, с която може да се води делови и конструктивен разговор. Виждат, че сме отворени за всякакви идеи, които биха подобрили нещата в отделните сектори. Признават управленския капацитет и потенциала на моите колеги. Знаят много добре, че само с участието на ГЕРБ може да се състави стабилно управление.

Но благодарение на собствените им непремерени приказки сега са заключени в капана, който уж бяха приготвили за нас. Месеци наред всички наблюдаваме агонията на ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП. Тъжна гледка.

- Прогнозират победа за ГЕРБ и падане на Слави дори до трето място при избори днес, но отново невъзможност за правителство без поне 3 сили? Как според вас може да бъде преодолян този проблем или влизаме наистина в серия от избори?

- Забелязахте ли, че през последните дни почти не остана лидер на парламентарна сила, който по един или друг начин да не намекна, че май ще трябва да се търси път към възстановяване на отношенията с ГЕРБ? Все още има по едно „Ако..“, „Ама…“, но катарзисът е започнал. Всъщност те са изправени пред един много ясен избор и го осъзнават. Или ще признаят обективния факт, че ГЕРБ е онази стабилизираща и отговорна сила в Народното събрание, която може да гарантира стабилно и отговорно коалиционно правителство и да започнат да изграждат изгорените си мостове към нас. Или ще бъдат изчегъртани в серия от избори, в хода на изпълнение на описаната по-горе военна стратегия. Изборът е техен.

- Има ли сили ГЕРБ в оставащите два месеца да стегне редиците и да направи резултат, позволяващ да се върне в управлението?

- ГЕРБ ще направи такъв резултат, че ще бъде отново същият незаобиколим фактор, какъвто е сега. Нима не виждате, че и в предишното, и в сегашното Народно събрание именно ГЕРБ е незаобиколимият фактор и никой друг? Дали ГЕРБ ще се върне в управлението, зависи от това колко бързо останалите политически сили ще изживеят катарзиса си и доколко ще имат силите да се освободят от мрежите, в които са се оплели. Но ако не побързат, мисля, че някои от тях няма да се върнат даже в парламента. 

- Има ли партия, за която пък ГЕРБ да постави предварително условие - никога няма да преговаряме с тези?

- Ще ви отговоря от свое име така. В момента съм председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите, за което благодаря на ГЕРБ, който ме номинира, и на колегите от всички партии, които ме подкрепиха при гласуването в пленарна зала. Атмосферата в нашата комисия е много спокойна и делова. Виждам, че с колегите от всички останали политически сили имаме добро разбирателство и конструктивен диалог. Не виждам защо същата атмосфера да не може да се пренесе и върху цялото Народно събрание. Просто трябва да се уважаваме взаимно.

Никой не е изначално лош. Като подходиш с добро, получаваш добро.

- Лично вие кого бихте номинирали срещу Радев?

- Моят президент няма да размахва юмруци и няма да води войни срещу части от обществото и срещу партийната и политическа система като цяло. Моят президент ще пази страната. Моят президент ще събира, а няма да разпилява. И няма да разпилява това, което не е събирал.

- Може ли проект на служебните министри Петков и Василев да разбърка картите? Радев ли е зад него?

- Ако се случи такъв проект, той ще е тактически елемент от военната операция, за която споменахме по-горе. Дали ще е от полза за стратегията, ще видим.

- Вашата лична оценка за работата на служебното правителство?

- Прави ли ви впечатление, че най-успешните министри в служебното правителство са тези, които не дават всеки ден пресконференции, не се напъват да отчитат „успехи“, а си гледат тихо и спокойно текущите дела? Точно както прилича на министри в служебно правителство. Тези, които постъпват по обратния начин, правят издънка след издънка. Те, милите, не могат да разберат, че не са политици, а са назначени чиновници. Колкото повече се стараят да се харесат на електората, който не ги е избирал, да „чегъртат“ и да „разгръщат политики“, толкова по-смешни стават. Но правят смешна изпълнителната власт. Което в дългосрочен план не е добре за държавата. Надявам се следващият състав на служебно правителство да се държи по-обрано. Служебните министри нито за миг не бива да забравят, че утре отново ще са на улицата, сред хората, сред колегите си, и ще трябва да могат да ги гледат в очите. Разбира се, това важи за всички политици.

- Бяхте номиниран за правосъден министър, което означаваше да бъдете веднага засипан с (поне) два въпроса - отношението ви към съдебната реформа и към главния прокурор?

- Благодарих на г-н Борисов и на колегите от ГЕРБ за тази номинация, която беше неочаквана за мен. Разбирам я като израз на доверие в аванс, което съм длъжен да оправдая. Понеже номинацията ми, както и целият проектокабинет на ГЕРБ изтраяха точно 55 секунди, нямаше време да ми бъдат задавани въпроси. Но ще ви кажа. В края на 90-те години как се правеха талибанските реформи от правителството на г-н Иван Костов и мисля, че всички и до ден днешен търпим последиците от тогавашната здравна, пенсионна, образователна, административна и прочее реформи. Не е вярно, че страната не е реформирана, или че ГЕРБ не я е реформирал, както упорито твърдят колегите от ДБ. Истината е, че страната беше грешно реформирана и ГЕРБ много трудно я стабилизира след извършения погром.

 

Мисля, че това, което е необходимо на отделните системи, включително на системата на правораздаване, е спокоен анализ, консенсусно търсене на най-добрите решения и фина шлифовка на някои механизми. Ако се търси мераклия за поредните талибански реформи, аз определено не съм такъв.

-  ГЕРБ понесе поражение на последните избори в Пловдив от партията на Слави. Причините според вас?

- ИТН „спечели“ в Пловдив с преднина от 1500 гласа пред ГЕРБ. След два месеца истерична медийна кампания срещу нас, „чегъртане“ и всяване на страх сред избирателите с целия ресурс на служебното правителство, включително и след рязката промяна на начина на гласуване, намирам, че ГЕРБ е абсолютният морален победител на последните избори.

- Като депутат от района - назовете основните проблеми на Пловдив и как могат да бъдат решени?

- Каквито и проблеми да има Пловдив, чието решаване да зависи от централната власт, те няма да бъдат решени, ако ГЕРБ не е в управлението, защото всички варианти на безпринципни коалиции между останалите политически сили, които бяха коментирани, можеха и могат да произведат единствено хаос. Всъщност, знаете ли, че това, че два поредни парламента не можаха да произведат правителства, може и да се окаже за добро, защото тези правителства щяха да са ужасни. Господ си знае работата! Но иначе градът ни се развива повече от добре. Сред всеобщия хаос в държавата Пловдив в момента е един спокоен остров. Колкото по-малко един град разчита на държавата, толкова по-силен и по-независим е той. Мисля, че Пловдив вече е такъв.

- Вие сте сред основателите на "Ку-ку". Днес вие и Любен Дилов сте депутати от ГЕРБ, Курумбашев беше народен представител от БСП и т.н. Какво ви раздели?

- Не мога да съм в отбора на Слави. Факт е, че студентската програма „Ку-ку“ беше машина за производство на силни характери, на силни личности. Няма „кукувец“, който да не е успял с каквото и да се е захванал после. Понеже „Ку-ку“ беше на първо място политическо предаване, беше логично някои от неговите създатели и сътрудници да се посветят на реалната политика. Работата е там, че от самото начало в „Ку-ку“ имаше две тенденции, чиито изразители бяха две групи от членовете на екипа. Едните, които разбираха политиката като нещо отговорно и сериозно, и другите, които я разбираха като шоу, като възможност да се бъзикат с всичко и с всички. Тези две тенденции се борят и до ден днешен, 30 години по-късно, и са емблематично представени в Народното събрание. Това ако не е съдба, не знам какво е. Що се касае до мен, то аз съм „кукувец“ от първата група и никога няма да приема, че политиката е шоу. Никога не бих се бъзикал със съдбата на държавата и не бих си играл с мечтите и надеждите на хората. Никога! Затова не мога да съм в отбора на Слави. Той, ако иска, може да дойде в отбора на отговорните политици.

 

ВИЗИТКА

Радомир Чолаков е роден в Пловдив, на 56 години. Завършил е Немската езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик и „Право“ в Софийския университет. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.), и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Автор на книги и научни статии в областта на правото и на медиите, публикувани в България, Германия, Австрия и др.  

През годините е заемал позициите главен юрисконсулт, главен секретар и изпълнителен директор на Българската национална телевизия, главен юрисконсулт и административен директор на Вестникарска група България, изпълнителен директор на Съюза на издателите в България, изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, дъщерно дружество на германската „Кварцверке груп“ ГмбХ, член на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, на Настоятелството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и на Върховния църковен съвет към Светия синод на БПЦ.

Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

< Назад