06.04.2016

Новият представител на „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер посети Народното събрание по покана на ГЕРБ

Новият ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер проведе работни срещи с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Гайслер беше на посещение в българския парламент по покана на народния представител от ГЕРБ и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова. Заедно с Гайслер в срещите участваха и директорът на Медийната програма на „Конрад Аденауер“ за Югоизточна Европа Кристиян Шпар и отговорника за медийната програма от българска страна Владимир Златарски.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева благодари на представителите на фондация „Конрад Аденауер“ за работата им в България по отношение на утвърждаване на демократичните ценности. Цачева заяви, че българският парламент е отворена и прозрачна институция, чийто основен приоритет е законодателството в интерес на българските граждани. Председателят на парламента запозна представителя на фондацията за България Торстен Гайслер с последните законодателни промени, относно охраната на българската граница, която е и външна граница на Европейския съюз. Цачева подчерта още, че германският опит е от изключителна важност за България и изрази увереност, че сътрудничеството между страната ни и „Конрад Аденауер“ ще продължи още по-активно.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че за него е изключителна привилегия да посрещне новия представител на „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер в парламента. Цветанов подчерта, че досегашното активно сътрудничество между ГЕРБ и фондацията е довело до устойчиви резултати за партията и ГЕРБ печели успешно всички избори от създаването си. „Германските фондации, подкрепящи ценностите на народните партии, са основен мотиватор и коректив на политиките на ГЕРБ. Затова за нас е от изключителна важност продължаването на нашите активни контакти и сътрудничество“, каза още Цветанов. По време срещата бяха обсъдени и възможностите за реализиране на съвместни мероприятия между ГЕРБ и „Конрад Аденауер“ в страната.

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова обсъди с Торстен Гайслер продължаване на контактите между женската организация на ГЕРБ и „Конрад Аденауер“. По време на срещата стана ясно, че двете организации ще работят съвместно по изграждането на социален капацитет и по утвърждаването на демократичните ценности в българското общество. Соколова благодари на Гайслер за вниманието към женската организация на ГЕРБ и отбеляза, че фондацията е подкрепила политиката с женско лице в България. „Жените са факторът, който може да изгради по-добра и по-устойчива социално-икономическа среда в България. Женското лидерство е доказало, че  води до най-добрите резултати в България. Пример за това са успешните политики, реализирани благодарение на хора като кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на парламента Цецка Цачева, министрите Десислава Танева, Ивелина Василева, Румяна Бъчварова, Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Теменужка Петкова, Екатерина Захариева и много други дами в ГЕРБ“, каза още Соколова.

Торстен Гайслер от своя страна потвърди добрите резултати от тясното сътрудничество с ГЕРБ в България. От фондация „Конрад Аденауер“ заявиха ясно желание за продължаване на активната съвместна работа с всички структури на ГЕРБ в цялата страна. Сред първите планирани съвместни събития е организирането на следващата политическа академия на Жени ГЕРБ за началото на месец юни.

< Назад