02.10.2015

Николай Мелемов, кандидат за кмет на Смолян: Изпълнихме всички обещания по отношение на спорта, културата, младежта в Общината

Медия: Радио "Фокус"

Николай Мелемов, кандидат за кмет на Смолян от ГЕРБ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


Водещ: Продължаваме на тема „Местни избори“. Какви са изводите от миналия мандат и каква е визията за бъдещето на Смолян? Колко е важен туризмът за развитието на града и кои са най-значимите проекти на общината? Наш събеседник е Николай Мелемов, кандидат за кмет на Смолян от ГЕРБ. Г-н Мелемов, преди всичко каква е вашата равносметка за миналия мандат? Какво успяхте да направите за изминалите 4 години, което, според вас, е било наистина важно за общината?
Николай Мелемов: Много неща мога да говоря, но наистина ще се опитам да се спра на най-важните и основни. Първата задача, която стоеше пред нас в началото на мандата, беше да стабилизираме финансово общината, тъй като заварихме община с огромни финансови задължения. Така че това е първия ни успех. Наистина стабилизирахме общината и то при намаление на данъците, защото бяха много високи, събираемостта беше ниска. Намалихме данъците, увеличихме събираемостта, наложихме строга финансова дисциплина и стабилизирахме общината. Това ни даде вече възможност в последствие да реализираме много проекти. Реализирахме почти всички европейски проекти, които бяха възможни. Кандидатствахме и реализирахме множество европейски проекти, с които възстановихме зони за отдих, пространство около болницата, много улици, но всичко това беше възможно, както казах, след стабилизиране на финансовото състояние, за което няма как да не благодаря на премира Борисов и на правителството, защото за малка община като нашата огромните задължения нямаше как да бъдат стопени без помощта и на правителството. Тук трябва да кажа, че и едно предизборно обещание, което беше много важно го реализирахме. Възстановихме спортната зала, която не беше ремонтирана 40 години. Сега е нова, има европейски вид. Направихме многофункционална спортна площадка. Т.е. това, което обещахме, че ще наблегнем на спорта, културата, младежта, го изпълнихме. Също така възстановихме и Роженския събор след 9 годишно прекъсване и още много неща мога да кажа, но това са нещата, които ги обещахме и ги направихме. Така че сега с оптимизъм и спокойствие чакаме 25 октомври.
Водещ: Как общината успява да създаде добри условия за бизнеса и съответно да има повече работни места, и какви проекти има Общината в подкрепа на младежките дейности и младите хора?
Николай Мелемов: Ние работим с много неправителствени организации като подпомагаме тяхната дейност и мога да кажа, че реализираме множество проекти в областта на младежта, а относно бизнеса, първата стъпка, която направих като станах кмет, е, че намалихме данъците, защото това е една от предпоставките за привличане на бизнес. Също така с помощта на правителството, бяха ни прехвърлени няколко имота, които са отпаднала необходимост за Министерството на вътрешните работи, и там имаме в промишлената зона доста имоти, които ги предлагаме на всички потенциални инвеститори. Също така спомагаме за развитието на туризма, защото реализирахме 4 проекта, които са в сферата на културно-историческите забележителности, и които привличат множество туристи. Това са „Момчилова крепост“, Алибеевият конак, Калетата над село Кошница и „Каньона на водопадите“. Те привличат хиляди туристи, което смятам, че е в помощ на бизнеса, и което и в бъдеще ще привлича много туристи.
Водещ: Туризмът наистина е много важна част от Смолян. Няма как да не ви попитам и с оглед на предстоящия нов зимен туристически сезон каква е готовността на общината да посрещне туристи?
Николай Мелемов: Ние имаме опит в ски туризма, така че съвместно с „Пампорово“ АД и Община Чепеларе, тъй като курортът Пампорово се намира на територията на две общини, имаме много добро сътрудничество, което дава и резултати. В януари месец, заедно с „Пампорово“ АД бяхме на туристическа борса в Истанбул, която е петата в света, а сега имаме обещание от турските партньори, че ще бъде даден безвъзмездно, безплатно на община Смолян щанд, който да организираме януари месец на туристическата борса в Истанбул. И съм сигурен, че тези всички стъпки са от голямо значение за туризма. Също така сътрудничество с гръцките партньори, успешно се върви към реализация и отваряне на граничен пункт „Елидже“, който ще е от голямо значение за туризма в Смолян и в целите Родопи.
Водещ: Съгласявам се веднага с вас, че наистина за успешното развитие на туризма, много е важна пътната инфраструктура.
Николай Мелемов: Точно така.
Водещ: Кои са най-спешните проекти по отношение на пътната инфраструктура? Знаем, че продължават активно ремонтните дейности по пътя Смолян-Пампорово. Какво предстои в тази посока?
Николай Мелемов: Точно така. В момента се реализира Лот 27, който включва три отсечки – Пампорово-Смолян, пътя от Стойките за Смолян и Рудозем-Смилян. Много е важно, защото това останаха последните неремонтирани пътища от Републиканската пътна мрежа в нашата община. Така че те са много важни за туризма, но също така много е важно това, че Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви процедура за проектиране на места трето платно между Асеновград и Смолян, която смятам, че ще даде голям тласък както на туризма, така и на икономиката в нашия регион.

 

< Назад