10.12.2018

Народният представител Димитър Бойчев: Гражданите винаги искат повече от политиците и това ни мотивира

Г-н Бойчев, бургаските депутати на ГЕРБ наложиха практиката всяка седмица да организират открити приемни за хората от региона. Какви са проблемите на хората от малките населени места? За какво ви търсят основно?

- Беше скъсана връзката между депутатите и хората. От първия ден, в който сме представени в парламента, ние правим такива срещи. Всеки понеделник един от нас е в Бургас, а с другите колеги сме по общините. Сигурно около 80% от въпросите, които се поставят касаят различни институции. Без да е оправдание, но повечето въпроси са от компетенцията на местната власт. И това е разбираемо. Всеки човек се интересува от средата, в която живее. За това, когато ходя в други населени места, винаги съм с някой от общинските им съветници. Иначе има и много битови въпроси, но и въпроси, които касаят държавната администрация.

 

Случвало ли се е да настоявате и да правите законодателни промени след такива срещи?

- Законодателните промени след подобни приемни не са практика, категорично. Но се е случвало и сме го правили, когато проблемът касае голяма общност. Такъв беше случаят с рибарите и изискванията за водене на дневници и от хората с малки лодки.  Опитът показва обаче, че е по-лесно да се променят подзаконови нормативни актове, а не цели закони. По-лесно е и по-оперативно, когато логиката налага поправки.

 

Преди дни излезе новина, която е дълго чакана от жителите на община Царево. Държавата даде зелена светлина за Общия устройствен план, но кметът инж. Георги Лапчев се притеснява, че общественото обсъждане може да е извън Царево. Има ли риск дебатът по темата отново да се премести на жълтите павета?

- Общественото обсъждане задължително трябва да е в Царево. Дано наистина нямаме някакви пречки, защото ситуацията е абсолютен парадокс. Имаме и законово изискване до кога трябва да се приемат Общите устройствени планове. Темата със зелените обаче е чувствителна. Аз съм на мнение, че има прекалено много спирачки. Всеки обича природата, но мисля че освен екологията, зелените защитават и нечии други интереси. Чистосърдечно го казвам.

Да, трябва да се чуят различните мнения, които касаят Общия устройствен план, защото той дава хоризонт за развитие на общината в следващите 20 години. На тези срещи трябва да се намери златната среда, но в никакъв случай не трябва да се стопира развитието на общината. За съжаление в тези години община Царево беше замръзнала във времето.

Защо? Защото няма един план за управление. Това положение е по-лошо дори и от гледна точка опазването на околната среда, защото планът за управление ти дава рамката. Иначе работиш на парче, което е много по-лошо.

 

Преди дни приехте в парламента Закона за бюджета за следващата година. Доволен ли сте от параметрите, които са заложени в него?

- Всички трябва да сме доволни от бюджета. За съжаление, като че ли не можахме да го представим толкова добре. Най-важното е, че разходната част е завишена с 5 млрд. 0,5% е дефицитът, т.е. съвсем уверено вървим към балансиран бюджет и очакванията са към 2020-2021 год. дефицитът да е 0%. Тези 5 млрд. ще се усетят категорично в бюджета на всеки един.

 

Т.е. ще има повече пари за харчене?

- Абсолютно, друг е въпросът за ефективността на харченето. Мисля, че механизмите работят. Една от мантрите на опозицията е, че няма реформи. Има пари, но няма реформи. Не е точно така. През януари за първи път ще се представят два или три варианта за реформа на здравната система. За първи път този министър, прави му чест, защото е по-малко от година на поста, има разработени реални варианти.

За първи път се седна и с майките на деца с увреждания. Въпреки всички спекулации, обещаните за тях 150 млн. лева са осигурени и са факт, подготвен е и пакет от закони, които да дадат смисъл на тези средства. Така че, пари има. Има и варианти за реформа.

 

И дали министърът ще успее, защото като че ли всеки, който е опитвал да направи реформи в здравеопазването е губил поста си?

- Да, за съжаление е така. Виждате, че когато почне да се прави нещо, самата система не иска то да се случи. Факт е, че системата се съпротивлява. Явно се чувства комфортно в това положение.

Но фактите са такива – пари има, има и готови варианти за реформи в различните сектори. Предвидени са допълнителни 40 млн лева за помощи за отопление. 10 млн. са заложени за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. 20% има само за заплати в сферата на образованието. Парите за учителите са много важни, защото те дават основата за едно бъдещо развитие на образованието.

 

Това увеличение на заплатите в държавния сектор, като че ли дразни много хора. Мнението е, че чиновническата заплата скача от нашите данъци.

- Хубаво е да се знае, че вече има дебат с работодателите. Самите те повдигнаха темата. Но и аз смятам, че това увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще повлече увеличение и в частния сектор. И съм убеден, че увеличението в частния сектор ще бъде по-голямо.

Но в последните години наблюдаваме една абсолютна аномалия – постоянно се увеличават депозитите в банките на физически лица. Тази ситуация трябва да се промени, защото вътрешното потребление е много важно, за да има ръст в икономиката. За следващата година е заложен ръст от 3,7%. Това е добър процент и най-важното, той е реален.

А самата ни данъчна система е с доста по-малко разпределение на брутния вътрешен продукт. Ние сме с около 38%, а една Германия отива на 60%. Нашата система смята, че хората могат много по-добре да си разпределят средствата. За това държава е приела този модел. Тя не преразпределя много от брутния вътрешен продукт. Това са наши пари, но повечето остават необлагаеми. За това и казваме, че ние няма да отстъпим от 10%-ия плосък данък. Това трябва да се знае. Разбирането на държавата е такова.

 

ГЕРБ навърши 12 години на 3-ти декември. Каква е равносметката Ви за бургаската структура?

- Хората ще дадат оценката, но мисля, че добре се развиваме. Най-важното е, че си изпълняваме обещанията. Винаги сме внимавали да изпълним това, което обещаваме. Не говорим имагинерни неща, само за да влезем във властта. За това и ни припознават хората. Ясно е, че винаги има негативи. Хората винаги искат още и още. Това ни кара и да работим много хубаво. Аз приемам критиките градивно. Най-важното е, че се изградихме като партия, която държи на думата си.

 

Когато говорим за изпълнени обещания, не мога да не попитам и за ремонта на пътя Малко Търново – Царево. Това е тема, която от години е на дневен ред.

- Процедурата вече тръгна. 1,2 млн. лв. е проектът за рехабилитацията. Там вече започна да се работи, а щом се оправи времето се започва и с асфалтирането. Според мен в момента най-наложаща е рехабилитацията на пътя, а после вече и големият ремонт. Обявена е процедурата за изработването на големия проект, който ще ни каже колко ще струва пълната рехабилитация. Със сигурност този път е важен, защото ще даде тласък за развитието на региона.

 

 

< Назад