20.03.2020

Менда Стоянова: Няма риск за пенсиите и социалните помощи

Медия: Медия: вестник „Марица”

Каква е вашата прогноза? Ще се преборим ли скоро с коронавируса?

Човечеството се е преборвало с много кризи, войни и смъртоносни вируси, така че не смятам, че няма да се преборим и сега. Въпросът е да няма много загинали в резултат от усложнения и затова искаме да не се разпространява толкова широко, да не засяга фатално хора с по-слаб имунитет.

Г-жо Стоянова, Народното събрание прие на първо четене Закона за извънредното положение. Каква е целта, след като с решенията на Министерския съвет вече са определени мерките за справяне с епидемията на коронавирус?

Такъв нормативен акт е необходим, защото съгласно Конституцията и българските закони извънредното положение не дават достатъчно пълномощия на правителството да предприемат действия. Първоначалният текст, който приехме на първо четене, предвижда да се променят много закони. Регламентира се търговската и ресторантьорска дейност също, за да има конституционна сила.

Изключително трудно би било да променяме всичките закони, свързани с извънредната ситуация. Това означава едва ли не денонощно всеки ден да коригираме действащите нормативни актове. Затова законът, който ще се приеме в петък, ще има задачата да даде пълномощията на министъра на здравеопазването за пускане на заповеди за ограничителни мерки. Със закона за извънредното положение ще удължим и някои срокове, важни за гражданите и бизнеса.

На работодателите се дава възможност да не освобождават персонала, като държавата ще им плаща 60 процента от възнагражденията на работниците и служители.

Какви облекчения се въвеждат?

До 30 юни ще бъдат удължени сроковете за подаване на декларациите на юридическите лица и за плащането на местните данъци и такси с 5 процента отстъпка, за да не се редят хората пред касите на общините. Спират се всякакви изпълнителни производства, обезпечения, принудителното изпълнение върху вземания и парични средства в банки, продажби на имоти на некоректни длъжници.

Относно търговските обекти заповедта на министъра на здравеопазването е категорична, тя е в сила и тя ще бъде препотвърдена в закона. Тези обекти, които изрично не са упоменати в заповедта, могат да работят.

Мнозина работещи хора се притесняват, че ще останат без работа и без доходи. Каква защита има дава законът?

По предложение на Министерството на труда и социалната политика на работодателите се дава възможност да не освобождават персонала, като държавата ще им плаща 60 процента от възнагражденията на работниците и служители.

Те ще осигуряват останалите 40 процента и по този начин се гарантира работната заплата и доходите на хората. Тази мярка е със срок до три месеца и важи за всички частни фирми, засегнати от забраните и които не са в състояние да извършват дейност или да минат на дистанционна работа.

Трябва ли да представят документи, за да получат държавните пари за заплати?

Процедурата няма да бъде разписана в закона. Министерството подготвя правилата и образци на документи, с които работодателите ще кандидатстват по тази мярка. Те ще бъдат оповестени. Това е голяма подкрепа на бизнеса от страна на държавата. Ако хората в една или друга фирма си запазят доходите, бизнесът ще бъде възстановен много по-лесно, след като се отмени извънредното положение.

Не бива обаче да забравяме, че държавата не е нещо имагинерно и че държавният бюджет се съставя от данъците и осигуровките на всички нас и тези пари трябва да се харчат приоритетно. Със закона работодателите ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на всеки работник и без негово съгласие, за да може да не се събират в офисите.

Изключително съм впечатлена от това, което Министерството на образоването направи с въвеждането на дистанционно обучение в училищата.

Депутатите от БСП настояват за отлагане на битовите сметки. Защо ГЕРБ е против?

Въвеждането на мораториума върху плащанията за ток, вода, данъци и такси е невъзможно, защото всичко е взаимно обвързано. В пленарната зала имаше много сериозен дебат по тази тема и ние заявихме категоричната си позиция, че когато не се плаща токът, ЕРП-тата например няма да могат да доставят електроенергията, доставчиците на ток няма да платят за въглищата, мините - на работниците. Това би означавало доходите на други хиляди хора да бъдат поставени в риск.

Има ли риск, ако епидемията се задълбочи и извънредното положение се удължи с няколко месеца, държавата да не може да плаща майчинство, социални помощи, пенсии, обучението на децата?

Няма риск за пенсии и социални помощи, защото по закон при недостиг на средства за социално осигуряване парите се осигуряват от държавния бюджет. Хората трябва да бъдат спокойни. Друг е въпросът какво се случва с държавния бюджет. Тази година бюджетът беше планиран без дефицит.

На първо време парите от неприоритетни области ще се пренасочват към най-необходимите. Но ако кризата се задълбочи, може да се предприеме актуализация на бюджета, включително да се отчете някакъв дефицит. Във фискалния резерв на държавата има 10 млрд. лева, тоест ние пари имаме и ако е необходимо, има възможност да се тегли допълнителен заем.

България има добър кредитен рейтинг и бихме могли да получим кредитиране и отвън, и отвътре на изключително ниска цена. От тази гледна точка не би трябвало да има притеснение сред населението.

Искам да опровергая спекулациите, че от Европейския съюз ще имаме милиарди левове помощи. В ЕС се взе решение, с което парите, предвидени по оперативни програми и не са разходвани, могат да се използват за първостепенни нужди в условията на пандемията. Това дава глътка въздух, но от друга страна, тези средства са предназначени за смяна на водопровод, канализация, за кохезионна политика и дано не се налага да ги пренасочваме.

Осигурени ли са финансово болниците, които ще лекуват заразените от коронавирус?

Да. Парите са осигурени както през Здравната каса, така и през Министерството на здравеопазването. Прави се внушение, че частните болници не участват в този процес. Това не е вярно.

И частните, и държавните, и общинските болници са абсолютно равнопоставени в този процес. Всяка болница реорганизира дейността си така, че да поеме хора, които имат нужда от стационарно лечение, тоест които са в тежко състояние и са развили пневмония.

Как ще отговорите тогава на твърденията на лекари и медицински сестри, че не са подготвени, няма апаратура, оборудване и достатъчно опит, за да работят с инфекциозно болни?

Всеки може да се оплаква. Но няма как да осигурим повече апаратура за обдишване, защото такава епидемия не е имало досега. В света не е произведена толкова апаратура. В България започна да се произвежда защитно облекло и в най-скоро време ще има достатъчно за всички.

А що се отнася до предпазни маски, всеки от нас би могъл сам да си ушие. Знаете, че те се доставяха от Китай. Това е световен проблем, но ние обичаме да се оплакваме по български, без да се опитаме да си помогнем.

Разбрахме, че се подготвя дистанционно гласуване в парламента. Ще се въведе ли скоро?

Мисля, че Народното събрание е на опашката на електронните услуги. Изключително съм впечатлена от това, което Министерството на образоването направи с въвеждането на дистанционно обучение в училищата. Мисля, че ако има някаква полза от извънредното положение, това е стартът на електронното образование. Оказа се, че когато си притиснат до стената, няма да вадиш аргументи колко е трудна задачата за електронното обслужване и как не е достатъчна ефективна. Не е проблем Народното събрание да прави своята видеоконферентна връзка, както това става в Европейския парламент.

 

 

 

< Назад