25.09.2023

Живко Тодоров: Кандидатирам се за четвърти мандат в името на Стара Загора и на хората, които ме подкрепят

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна със стотици граждани в модерния и реновиран Летен театър на 24 септември вечерта.

Той направи ретроспекция на последните три кампании за местни избори, които спечели. „Когато се кандидатирах за кмет на Стара Загора за първи път, бях на 29 г. Наричаха ме Живко памперса, защото моите опоненти смятаха, че съм неподготвен и няма да се справя. Спечелих изборите благодарение на доверието на хората. На следващата кампания стана по-интересно – лансираха, че ГЕРБ и магаре да върже пак ще го изберат. На третата ме приеха на сериозно и водиха битка срещу мен“ – припомни Живко Тодоров.

Той сподели пред присъстващите, че през настоящия си мандат е пораснал и станал по-мъдър. „Знам, че един кмет каквото и да направи пак ще бъде хулен. Казах си, стига толкова. И аз имам право на свобода и на личен живот. Искам да се събудя сутрин и да не съм виновен за всяка счупена скамейка и разместена плочка“ – коментира кметът и подчерта, че на фона на това е бил номиниран за четвърти мандат от всички от ГЕРБ, но винаги за него на първо място е градът, а не партийните решения.

„Срещат ме хора по улиците и ме питат дали ще се кандидатирам отново, но им казвах „Не“ и те посрещаха отговора ми с разочарование. После около 50 авторитетни старозагорци с чисти имена, на които думата се чува, направиха инициативна група, за да подкрепят кандидатирането ми за четвърти мандат. Казаха ми: „Нямаш право да си тръгнеш, защото сега е тежко – политическа криза, инфлация… В такъв случай верен отговор няма. Трябваше да преценя кое е правилното решение. Да престъпя думата си, че няма да се кандидатирам или да разочаровам хората, които ме подкрепят и да изляза в техните очи страхливец и беглец. Сега обявявам, че се кандидатирам отново за кмет в името на Стара Загора и на хората, които ме подкрепят!“ – заяви Живко Тодоров.

Той представи визията си за развитието на Стара Загора и населените места в общината за следващите четири години. Живко Тодоров е категоричен, че за да се привличат инвеститори, едно от условията е да се поддържат ниски местни данъци и такси. Ще продължи облекчаването на административните услуги за бизнеса и гражданите.

„Трябва да изградим необходимата инфраструктура и да развием Индустриална зона „Летище Стара Загора“, Индустриална зона „Еленино“ и др. По отношение на инфраструктурата ще направим цялостно обновяване на кварталите „Зора“, „Казански“ и „Три чучура – център“, ремонти на много улици, създаване на нови кръстовища с кръгови движения и др. За нас е много важна екологията и зелената система. Ще бъдат закупени модерни машини за по-добра поддръжка на парковете, градините, зелените площи и почистването в града“ – каза още Живко Тодоров.

За удобство на хората, които ползват обществения транспорт, ще се внедри система за картово разплащане в превозните средства.

„Образованието е ключът към всичко, което трябва да осъществим. Ще се направят ремонти на детски градини, на дворовете в училища и детски градини. Ще бъде модернизирано училищното хранене с цел осигуряване на здравословна храна. Ще въведем общинска програма за насърчаване на талантливи деца от 1-ви до 12-ти клас“ – обясни кметът.

Изграждане на комплекс за детско здравеопазване в Стара Загора, създаване и внедряване на общинска система за електронно досие в детското и училищното здравеопазване, ремонт и модернизиране на медицинските кабинети в училищата и детските градини и въвеждане на ранно детско здравно образование са част от програмата в сферата на здравеопазването. Във всеки квартал ще бъдат изградени площадки за масов спорт, ще продължат и инвестициите в подобряването на спортните бази. Предстои да бъде направена общинска правна програма за подпомагане на пострадали от домашно насилие. Ще бъде разширен обхватът на патронажната грижа за възрастни и хора с увреждания, както и подобряване на социалните жилища.

„Развитието на културния туризъм е сред приоритети ни, затова ще се изготви и изпълни проект за експониране на археологическите открития в парк „Зеленият клин“, както и ще се направи консервация и реставрация на куполна гробница от югозападния некропол на Августа Траяна под сградата на Общината“ – посочи Живко Тодоров.

Предстои разширяване на системата за видеонаблюдение в Стара Загора и селата. Програмата за следващите четири години се фокусира и върху селата от общината. Сред акцентите са: подобряване на базата на училищата, читалищата, пенсионерските клубове, здравните кабинети и кметствата; ремонт на пътната и улична мрежа; почистване и поддръжка на отводнителни съоръжения и канали и увеличаване на броя на контейнерите за сметосъбиране.

Живко Тодоров съобщи, че ще бъде безкомпромисен по отношение на качеството на изпълнение на ремонтите и строителните дейности, както и за спазването на сроковете.

Той сподели и мечтата си за Стара Загора – модерен град, в чиято основа е образованието. „Науката трябва да влезе в училищата, трябва да има масова дигитализация и децата да придобиват умения в тази посока, защото изкуственият интелект навлиза ускорено. Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ предлага иновативни специалности и завършващите имат отлични условия да продължат своето образование в тази сфера в Тракийски университет. Ще продължим да привличаме ИТ компании в Стара Загора, за да осигуряват нови работни места за младите хора, които искат да се развиват в това икономическо направление. Това е мечта, която няма да се реализира за четири или осем години, но трябва заедно да работим за нейното осъществяване“ – каза Живко Тодоров и илюстрира думите си с историята за едно дете – израснало от амбициозен ученик, до уверен в способностите си целеустремен млад човек и успешен предприемач. „Тази история може да стане реалност за мнозина, тук, в Стара Загора, ако имаме амбиция и упорито преследваме целите си“ – каза в заключение той.

 

< Назад