11.07.2014

Ивелина Василева, ГЕРБ: Спрените плащания по „Околна среда” поставят общините в риск от фалити

Водещ: ЕК предприе действие срещу България за неизпълнение на задължение в 5 сектора: околна среда, здравеопазване, политика за потребителите, морско дело и рибарство, както и транспорт. Дали сред следващите сектори на ход не са и свързаните с оперативните програми? Въпросът е съвсем на място, особено след като Държавен фонд „Земеделие“ остана без Управителен съвет. Тотално са блокирани плащания за милиарди левове по Програмата за развитие на селските райони. Не по-малко черни са краските в картината на Оперативната програма „Околна среда“, която също през ден, през два търси своя ръководител и сменя началници. Така или иначе какво се случва с тези оперативни програми, въпросът е към народния представител от ГЕРБ – Ивелина Василева.

Ивелина Василева: Всъщност, аз бих могла да продължа списъка с програми, за които има сериозни притеснения. Знаете, че по две от приоритетните оси на Оперативна програма „Регионално развитие“ беше спряно възстановяването на средства от страна на ЕК. Това са най-мащабните като финансов ресурс и най-важните за общините приоритетни оси, свързани с възстановяването на публичната инфраструктура, в социалният, в здравният сектор, в културната сфера и също така в подпомагането на общините да изградят свои туристически образ, като се финансират туристически обекти. По тази програма също има сериозни рискове, предвид на необходимостта тази година да се докладват като верифицирани и сертифицирани огромен обем средства пред ЕК, а спирането означава затруднение. Също така спомняте си, че и по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ имаше драми, свързани с това, че ръководителят на управляващият орган спря процедура, свързана с подпомагането на българските предприятия, с което де факто бяха загубени 97 милиона лева. Доколкото разбираме и там притесненията са сериозни относно начина, по който се управлява тази програма, относно нерегламентирани практики, за които докладва ръководителят на управляващият орган. Това са поредица от случаи, които всъщност ни водят към системно притеснение за това, че не се управляват разумно и отговорно европейските средства.

Водещ: Г-жо Василева, расте напрежението в общините, които изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда“. Там има спрени плащания, липсва абсолютно всякаква яснота. Какво ще се случи с изпълняваните в момента 169 проекта. Те са в 120 общини и са на обща стойност над 3 милиарда лева. Това е една сериозна част, като стойност от Брутния вътрешен продукт. Какво се случва?

Ивелина Василева: Да 120 общини. Трябва да се има предвид, че може би в 70 от тях, в момента улиците са разкопани, това затруднява гражданите, създава рискове за тяхното здраве, предвид високото запрашаване и тяхната сигурност. Какво се случва в момента? В момента голяма част от тези проекти са спрени, замразени, защото общините вече нямат финансов ресурс, те са изконсумирали финансовото плащане по програмата. От един месец насам не се възстановяват изразходвани от тях средства. С други думи всички тези общини в момента са в патова ситуация. От една страна те изпълняват важни ангажименти за изграждане на екологична инфраструктура, стартирали са строителни дейности, имат подписани договори с изпълнители. Изпълнителите вече започват съдебни дела с общините, за това, че не им се изплащат извършени строителни работи, някои от строителите вече са стопирали процеса на строителство и всъщност са прекратили всякаква работа на своите работници, изтеглили са строителната техника. Това води до абсолютен стрес в общините. Докара ги до там, че след толкова много вопли, които не бяха чути от страна на правителството, изпратиха писмо до Барозу, за да апелират за възстановяване на средствата. През цялото това време, докато оперативната програма е спряна, спомняте си това се случи през ноември месец миналата година, по регламент е необходимо държавата да изпълнява своите ангажименти към бенефициентите си и да извършва изплащания. Прекратиха се всякакви изплащания по програмата, както казах от февруари месец. При това положение нашите общини се поставят в сериозния риск и от фалити, и от невъзможност да изпълнят тези проекти. Това пък след себе си води, ако щете и очаквани последствия, че е възможно, ако тези проекти не бъдат изпълнени до края на 2015 г., да се налага да се възстановят всички похарчени до този момент пари. С други думи програмата е в сериозен риск.

Водещ: Какво ще се случи в държавата, как ще се върнат тези пари?

Ивелина Василева: Всъщност това, за което непрекъснато апелираме, е наистина поддържането на активната комуникация с ЕК и полагането на всички усилия за възстановяване на доверието и привеждане на съответствие на всички системи за управление и контрол. Това се изисква от правителство и отговорните органи, които управляват евросредствата да докажат пред ЕК, че системите за управление и контрол работят в съответствие с правилата процедурите и регламентите. Смятам, че действия можеха да бъдат предприети далеч по-рано, по отношение на разрешаването на проблема. Уви, стигна се до едно зацикляне. Спомняте си абсурдните ситуации, на които бяхме свидетели с налагането на жестоки финансови корекции на общините. После част от тях отпаднаха, други не. Част от тях са наложени през процедури, които са минавали през всякакъв контрол, включително съдебни решения има за тях. Настана бъркотия и хаос наистина, а въпросът можеше да бъде решен далеч по-лесно и по-рано. Лошото е, че това наистина се превръща в един симптом и притеснението ни е за всички еврофондове. Да не станем отново свидетели на ситуацията от началото на 2009-та година, когато Европейската комисия спря програмите. Необходимо е наистина максимални усилия да се положат за това.

Водещ: Тъй като се оказва, че ние имаме проблеми със следващия програмен период. При това положение нулевата година ще ни бъде ли като вид санкция, тъй като ние няма да можем да отворим нито една програма, поради това, че нищо не сме заявили.

Ивелина Василева: Затова също многократно алармирахме. Имаше възможност, включително и по регламент, дори от септември месец миналата година, примерно схемата за „Гаранция за младежта“, промотирана от правителството, можеше да стартира много по-рано. След което, при одобрение на съответната оперативна програма да се възстановят средствата. Генерира се сериозно забавяне по отношение на приемането на нормативните документи, по отношение на подготовката на програмите. Тоест нулевата година ще бъде факт. Това не би било толкова голяма драма, ако де факто текущите програми бяха изпълнявани наистина в интензивни темпове, защото 2014 и 2015г. са най-важните от гледна точка на усвояемост. Все пак проектите имат своя цикъл, особено големите инфраструктурни проекти, отнемат време като подготовка на техническа документация, процедури по кандидатстване, одобрение, преглед и т.н. Фазата на интензивното строителство е дълга. Тоест, можеше тези 2 години, ако всичко беше наред с програмите, наистина активно да бъдат използвани за пълно усвояване на средствата по този програмен период. Към този момент се очертава един сериозен риск и от гледна точка на правилото „М+2“ и невъзможността да се усвоят средства от програмният период 2007-2013г.


< Назад