24.02.2017

Ирена Соколова: Служебният кабинет показва тежък реваншизъм и използва прийоми, които не са му в правомощията

Медия: Радио К2

Ирена Соколова, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ, втора в МИР Перник, председател на ЖГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на "Радио К2", заяви позиции по следните теми:
Защо хората трябва да гласуват за ГЕРБ?
"Защо хората трябва да гласуват за вас?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че това, което ГЕРБ са направили в двата предишни мандата, макар и не пълни, е реално и трябва да продължи. Тя продължи, че твърденията, че са правени нарушения и ще излезе информация за тях от проверките, са безумна спекулация. Това цели отклоняване на вниманието от направеното.
Ирена Соколова изброи постигнатото от управлението на ГЕРБ - има излишък в бюджета, увеличението на доходите се случва, то е малко, но е сигурно, така че затова има смисъл да се подкрепи ГЕРБ.
Обръщането на ГЕРБ към социалната политика, откъде ще дойдат средствата за нея?
"Във вашата програма за пръв път е застъпена сериозно социалната политика, но анализаторите питат откъде средства?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова обясни, че в предишните два мандата на ГЕРБ се е наблегнало на икономическия растеж, защото държавата не печата парите, те се изкарват от бизнеса, така че колкото по-успешен бизнес имаме, толкова повече доходи има в държавата. В предишните мандати на ГЕРБ е направено много и за изсветляването на икономиката.
"Как обаче да задвижим икономиката, защото нашите 3,5% не са равни не германските 1,5%, на нас са ни необходими над 5% ръст?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че много важно е да имаме добри инвестиции в сектори, за които притежаваме кадри. Тя продължи, че ако страната ни е привлекателна с нещо за инвеститорите, това са ниските данъци, стабилната данъчна политика и геополитическата сигурност. "Защо намаляват тогава чуждите инвестиции?", попита водещата. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ отговори, че за съжаление нестабилността в политически план притеснява инвеститорите.
Акцентът в програмата на ГЕРБ върху образованието.
Ирена Соколова се съгласи с водещата, че средният технически кадър вече го няма в България. Тя продължи, че това е трупан дефицит в идеята за престижна професия около 30 години назад. По време на "мутренските времена" сме пренастроили ценностната си система, за да мислим, че успешните и силните са тези, които изкарват пари без да работят. Това е било наслоявано в умовете на хората с години. ВУЗ-овете пък са се напълнили със студенти, които дори не могат да пишат грамотно. "Ние трупахме този модел, сега берем плодовете!", категорична бе Соколова.
Ирена Соколова обясни, че още в предишния мандат на ГЕРБ са били направени необходимите изводи, той обаче е бил прекалено къс, само две години, затова сега нещата в образованието са заложени отново в следващата програма за управление. Все пак обаче е било въведено дуалното образование. Соколова разказа, че в периода в който е била областен управител на област Перник, е правила непрекъснати срещи с ръководствата на професионалните училища и бизнеса и в момента в областта има 5 нови дуални паралелки. Изгражда се реална връзка между бизнеса и професионалните училища. "Имаме нужда от натрупване на умения на хората, това правим, натам е обърната програмата в сектор "Образование"!", обясни Соколова.
Ирена Соколова заяви, че други мерки, свързани с образованието, са задължителна детска градина, обвързване на социалните помощи с ходенето на децата на училище
Служебният кабинет.
"Защо толкова се вгледахте вие в служебния кабинет?", попита водещата Клара Маринова. Ирена Соколова отговори, че всъщност служебният кабинет се е вгледал в правомощия, които не са му в прерогативите. Той ползва прийоми, които никой друг служебен кабинет не си е позволил да използва.
Водещата отбеляза, че служебните кабинети, назначени от президента Росен Плевнелиев, също са уволнявали и са правили промени. Ирена Соколова отговори, че това е било в доста по-малка степен. "В случая говорим за изключително тежък реваншизъм и аз наблюдавам през психологическата призма този процес. Знаете ли какво е обяснението на този служебен кабинет - тежък "наполеонов синдром" с къс мандат и малки правомощия! Да се опиташ да надскочиш себе си по всички възможни начини просто защото си малък, е недопустимо когато говорим за политическа ситуация! Явно това е един тих преврат, така че БСП да могат да влязат спокойно през задния вход по алея от рози!", категорична бе Соколова. Тя обясни, че в момента се намира в Перник и преди малко е разговаряла с хора в центъра, които продават мартенички, и те са й казали - "Виждате ли, това, което вие не им причинихте два мандата никога, вижте как се прави, ето ви показно!".
Ирена Соколова обясни също така, че по време на срещите с избиратели те й казват, че им е омръзнало вече от избори, но силно се надяват да не вярваме на лъжите на Корнелия Нинова. Най-много ги възмущава лъжата на лидера на БСП за ген. Решетников.
Коалиционните възможности в следващото Народно събрание.
Ирена Соколова заяви, че коалиция между ГЕРБ и БСП не е възможна, защото има много сериозна разлика в ценностите. Тя продължи, че ГЕРБ са се опитали да направят широка коалиция в десния спектър, но техните партньори са се опитвали да им извиват ръцете. "Представяте ли си от другата страна проекцията на ДС какво ще прави?", попита Соколова.
Кандидатът за народен представител изрази надежда в следващото Народно събрание да има добра коалиционна възможност с добри коалиционни партньори със сходни платформи. Не се знае обаче кои ще са тези партии. Водещата изрази своето учудване от факта, че ГЕРБ са понесли доста удари от РБ, а отново имат ентусиазъм да правят коалиция с тях. Нейният събеседник разказа, че през октомври в България е имало голям конгрес на жените от ЕНП. На него са били поканени ДСБ - Жени от които са дошли няколко представители. На тях Дорис Пак им е казала, че не може да разбере как те издигат паралелен кандидат за президент, а са малка сестринска партия на ГЕРБ. "Това при нас никога няма да се случи. Оттогава не съм видяла жените ДСБ, дано да работят, дано да натрупват. Опитвам се да кажа, че когато протегнеш ръка, тя трябва да бъде поета, не да бъде отхапана, защото боли!", завърши Ирена Соколова разговора си с Клара Маринова в ефира на "Радио К2".

< Назад