26.04.2018

ГЕРБ-Габрово: БСП въвличат деца в партийни събития, институциите да се самосезират

Остро осъждаме опитите на БСП да въвлича деца в събития, организирани от партията. Припомняме, че подобни действия са противозаконни и призоваваме отговорните институции да се самосезират и да наложат предвидените в законодателството санкции. Това гласи позиция на ГЕРБ-Габрово. Повод за острата реакция от страна на ГЕРБ стана събитие, публикувано в медиите, за което е обявено, че се организира от Общинския съвет на БСП и Младежкото обединение на партията под надслов „Срещу мизерията е грабежа“. В съобщението се казва, че БСП провежда събитието по повод 1 май и включва „музикална програма и забавление за малчугани“.

„Призоваваме Регионалния инспекторат по образование, Отдела за закрила на детето за по-голяма бдителност по отношение защита правата на децата. Призоваваме представителите на БСП в Габрово за повече отговорност към децата, зачитане на правата им и спазване на законодателството. Никоя цел, още по-малко партийна, не е по-важна от децата“, се казва в позиция на ГЕРБ-Габрово.

От ГЕРБ-Габрово припомнят, че правата на децата са гарантирани от редица международни актове, в това число и от националното законодателство. В Закона за закрила на детето е регламентирано, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Законът за политическите партии императивно забранява политическите партии да създават детско-юношески структури. Тази защита е застъпена и в образователния закон. В Конституцията също е записано, че политическите цели и политическите дейности са присъщи само на политическите партии. Според Конвенцията на ООН за правата на детето, която България е ратифицирала през 1991 г., не трябва да се допуска въвличането на деца в обществено-политическите процеси и събития, неприсъщи за детската възраст и противоречащи на принципите за закрила на детето.

Глоби за нарушение от такъв характер предвиждат Законът за закрила на детето и Изборният кодекс.

 

< Назад