25.01.2017

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ: НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО РАДЕВ СТАРТИРА, БУДИ ПРИТЕСНЕНИЕ У МЕН ДАЛИ ЩЕ СЕ ЕМАНЦИПИРА ОТ ПАРТИЯТА, КОЯТО ГО ПОДКРЕПИ

Медия: „Радио К2“

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ, НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПГ НА ГЕРБ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МГЕРБ, ЧЛЕН НА КОМИСИИТЕ ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА И ПО ВЪНШНА ПОЛИТИКА, В РАЗГОВОР С КЛАРА МАРИНОВА В ЕФИРА НА „РАДИО К2“, ЗАЯВИ ПОЗИЦИИ ПО СЛЕДНИТЕ ТЕМИ:

ОЦЕНКАТА МУ ЗА МАНДАТА НА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ заяви, че от гледна точка на наследството, което получава, Румен Радев е доста облагодетелстван. Той получава една стабилна президентска институция, която е функционирала изключително добре. „МИСЛЯ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ ИЗДИГНА НА ЕДНО СЪВСЕМ НОВО НИВО ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ВЪВ ВЪТРЕШНО И ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКИ ДИАЛГО!”, КАТЕГОРИЧЕН БЕ ТОЙ. МОЖЕ БИ ПОНЯКОГА ПЛЕВНЕЛИЕЛ Е ИЗРАЗЯВАЛ ПОЗИЦИИ, КОИТО Е МОГЛО ДА БЪДАТ ИЗРАЗЕНИ ПО-МЕКО, НО СЕ Е РЪКОВОДЕЛ ОТ ПРЕКИТЕ ИНТЕРЕСИ НА ДЪРЖАВАТА.

„А това, че се противопостави на една немалка част от българското общество, това, че до последно, както се изрази вашият лидер Бойко Борисов, играеше ролята на яспреб?”, попита водещата КЛАРА МАРИНОВА. ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ не се съгласи и изрази мнение, че Плевнелиев а заставал винаги на страната именно на обществото и е запазил тази своя позиция през целия си мандат. Той се съгласи, че е имало позиции, които е могло да бъдат защитавани по-дипломатично и меко, но в крайна сметка президентската институция е еманципирана, независима от останалите власти, така че в този смисъл Росен Плевнелиев е имал право да артикулира такова поведение, каквото е смятал за редно.

ПОМОЛЕН ДА КОМЕНТИРА ФАКТА, ЧЕ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ НАПУСКА ПОСТА С НИСЪК РЕЙТИНГ, НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ ОТГОВОРИ, ЧЕ ЧЕТВЪРТИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ Е ПОНЕСЪЛ НЕМАЛКО И ЧЕСТО НЕОПРАВДАНА КРИТИКА. Много често тази критика е била рязка, агресивна и цинична. ГЕОРГИЕВ коментира, че не е съгласен с начина, по който Росен Плевнелиев е бил изпратен от опозицията, още повече, че ГЕРБ са демонстрирали доста възпитано поведение при смяната на президентската администрация. Показали са уважение към институцията и към демократично избрания президент.

ОЧАКВАНИЯТА МУ КЪМ НОВОИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ.

„Ще стане ли Румен Радев Президент на всички българи? Ще бъде ли достатъчно партийно независим? Ще успее ли да обедини различните, дори противоположни интереси, цели и политики на отделните партии и коалиции?”, попита водещата КЛАРА МАРИНОВА. ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ отговори, че Румен Радев има право на своя кредит на доверие и тепърва ще наблюдаваме неговите действия. Той продължи, че е бил смутен от словото, произнесено от новоизбрания български президент в Народното събрание, както и от диалога, проведен от БСП в публичното пространство в дните преди назначаването на служебното правителство.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ обясни, че преди ден във Фейсбук се е появила публикация на Боян Дуранкев, в която той подробно излага благодарности, които очевидно реферират към негова номинация за място в служебния кабинет. В една от точките той благодари на Румен Гечев и на Корнелия Нинова за подкерпата, която са му оказали. В същото време преди дни Корнелия Нинова ясно е заявила, че няма да се опитва да влияе върху назначенията в служебния кабинет. „СМУТЕН СЪМ ОТ ТОВА, ЧЕ РАДЕВ Е ДОПУСНАЛ ВМЕШАТЕЛСТВО НА ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ В СВОЯТА РАБОТА! НАЧИНЪТ ПО КОЙТО СТАРТИРА БУДИ ИЗВЕСТНО ПРИТЕСНЕНИЕ У МЕН ДАЛИ ЩЕ УСПЕЕ ДА СЕ ЕМАНЦИПИРА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИЛА, КОЯТО ГО ПОДКРЕПИ!”, КАТЕГОРИЧЕН БЕ ГЕОРГИЕВ. След като натрупа известен политически опит и станем свидетели на повече действия, тогава ще можем да анализираме по-сериозно.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ не се съгласи с водещата, че Румен Радев е направил сериозни заявки както във външната, така и във вътрешната политика в словото си пред Народното събрание и определи речта му като противоречива. Всъщност петият български президент е направил преглед на част от проблемите в държавата, по много от които вече са били направени постъпления, не е предложил обаче нито едно решение. Словото на президента по време на встъпването му в длъжност обаче е било по-съдържателно.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ БЕШЕ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ РУМЕН РАДЕВ ТРЯБВА ДА СЛЕДВА КУРСА, КОЙТО СТРАНАТА НИ КОНСЕНСУСНО, ДО СТЕПЕН НА НАЦИОНАЛНА КАУЗА Е ПОЕЛА, А ИМЕННО ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО В ЕС И НАТО. ОТ ТАЗИ ГЛЕДНА ТОЧКА ПОЛОЖИТЕЛЕН Е ФАКТЪТ, ЧЕ ТОЙ Е ИЗБРАЛ БРЮКСЕЛ ЗА ПЪРВОТО СВОЕ ЗАДГРАНИЧНО ПОСЕЩЕНИЕ. Според народния представител от ГЕРБ петият български президент трябва да продължи инициативността и правенето на първата крачка, защото до момента със своята политика Бойко Борисов е положил неимоверни усилия България вече да не е в тази позиция само да се съгласява с формулирани в друга държава решения. Не трябва да има нито крачка назад, защото наистина дълги години външната политика е била подценявана и когато правилните стъпки са направени трябва да ги надградим.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ ИЗРАЗИ МНЕНИЕ, ЧЕ НА ПРЪВ ПОГЛЕД СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ИЗГЛЕЖДА БАЛАНСИРАН. Изглежда като кабинет, който ще търси експертния подход и ще успее да подготви държавата за предсрочните парламентарни избори. Служебният кабинет е облекчен от факта, че стъпва на стабилна основа, оставена от кабинета на Бойко Борисов. Той най-малкото трябва да запази стабилната среда, която имаме в момента.

ВЪЗМОЖНИТЕ КОАЛИЦИИ ПРЕД ГЕРБ В СЛЕДВАЩОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ заяви, че бъдещото правителство ще зависи от това по какъв начин ще бъде фрагментирано следващото Народно събрание. Досегашната практика показва, че мнозинството от кабинетите са били коалиционни под една или друга форма. Народният представител изрази своята надежда, че каквото и да е мнозинството, което ще подкрепя следващото българско правителство, то ще бъде достатъчно стабилно, така че в него да не могат да бъдат набивани изкуствени клинове, каквито опити е имало в досегашния мандат. ТОЙ ИЗРАЗИ НАДЕЖДАТА СИ И БЪДЕЩИТЕ КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ ДА БЪДАТ ЛОЯЛНИ ЕДНИ КЪМ ДРУГИ И ДА СПОДЕЛЯТ ОТГОВОРНОСТТА, ЗАЩОТО ПОНЯКОГА ПО-МАЛКИТЕ ПАРТНЬОРИ СА СКЛОННИ ДА ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ НА ПО-ГОЛЕМИТЕ. ТОВАРЪТ ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОНАСЯ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, ЗАЩОТО В ЕДИН МОМЕНТ МОЖЕ ДА НАСТЪПИ КОЛАПС В ЦЯЛАТА СТРУКТУРА.

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА НЕ БЪДАТ ПРИЗНАТИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕДСРОЧНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗАЩОТО ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО НЕ Е БИЛО ПРОМЕНЕНО СЪГЛАСНО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА?

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ ЗАЯВИ, ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЛЕГИТИМНО ПРОВЕДЕНИ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ПО СИЛАТА НА ДЕЙСТВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. Той продължи, че парламентарната група на ГЕРБ е била единствената, която е застанала категорично зад промяна на изборното законодателство в съответствие с резултатите от референдума. Останалите парламентарни сили не са подходили отговорно към гласа на 3,5 милиона българи, защото президентът Радев е бил избран всъщност с по-малко гласове, отколкото са били подадени на референдума. „НЯМАМЕ НИКАКВО ОСНОВАНИЕ ДА КАЖЕМ НА ХОРАТА, ВИЕ НАС КАТО ПАРТИИ НИ ИЗБИРАТЕ С ЕДИН МИЛИОН, МИЛИОН И СТО ИЛИ МИЛИОН И СЕДЕМСТОТИН ХИЛЯДИ ГЛАСА, НИЕ ПРИЗНАВАМЕ ГЛАСА ВИ ТОГАВА, КОГАТО Е ДАДЕН ЗА НАС, НО НЯМА ДА ГО ПРИЗНАЕМ ТОГАВА, КОГАТО Е ДАДЕН ЗА ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ, КОЙТО НА НАС НИ СЕ СТРУВА СЪМНИТЕЛЕН. ЗАЩОТО НЯКОИ ОТ КОЛЕГИТЕ ИЗЛЪЧИХА ТАКИВА ПОСЛАНИЯ!”, ЗАВЪРШИ ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ РАЗГОВОРА СИ С КЛАРА МАРИНОВА В ЕФИРА НА „РАДИО К2”.

< Назад